Akikből a legjobbat hozza ki a vírus – segítik a kórházi dolgozókat

Nemrégiben ünnepelte alapításának első hónapját a Segítsük a kórházi dolgozókat! nevű közösségi csoport, amely számos eszközzel támogatja a Szent Pantaleon Kórházat a koronavírus elleni védekezésben.

Morva Dávid

2020.03.18. sürgőségi betegfelvétel előszűrő sátor Szent Pantaleon Kórház Dunaújváros Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap

Forrás: archív

Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő / Dunaújvárosi Hírlap

Rengeteg embertípus létezik, akik sokféleképpen reagálnak a különböző szituációkra. Nincs ez másként most sem. A koronavírus okozta, legkevésbé sem komfortos élethelyeztet mindenki igyekszik saját belátása szerint kezelni. Van, aki közönnyel, van, aki szigorúan az utasítások szerint, és van olyan is, aki szerint ez „csak” egy lufi, ami idővel kipukkan.

De vannak olyanok, akikből ez az állapot a lehető legjobbat hozza ki: segítenek. Nem zárójelbe téve az egészségügyi dolgozók áldásos tevékenységét, akikhez csak a köszönet hangján lehet szólni, rengeteg civil kezdeményezés, csoportosulás lát napvilágot, amely valamilyen módon igyekszik kivenni a részét a vírus elleni védekezésből.

Ezek egyike a legnépszerűbb közösségi hálón működő Segítsük a kórházi dolgozókat! csoport, amely kicsivel több mint egy hónapja kezdte meg működését. Azóta rengeteg felajánlással segítik a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházat.

A Szent Pantaleon Kórház Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

„Másokkal jót tenni maga a felvilágosult önzés”

– mondta Arisztotelész. Nos, valami hasonló vezethette Csehné Horváth Zsuzsannát és ismerőseit, amikor március 21-én megalapították az azóta is működő, egyre népszerűbb közösségi csoportot, ahova folyamatosan érkeznek a kisebb-nagyobb felajánlások, amellyel a helyi Szent Pantaleon Kórházat segítik.

Zsuzsanna egyébként lokálpatrióta, korábban dolgozott a Szent Pantaleon Kórházban a konyhán, emiatt is szívén viseli az intézmény, illetve a dolgozók sorsát.

A csoport megalakítása egy véletlennek köszönhető, ugyanis Zsuzsanna megosztotta a későbbi csoport másik adminisztrátorának bejegyzését, amely szerint az intézmény egyik osztályának szüksége lenne maszkokra. Ahogyan mondani szokták: a többi már történelem.

Megosztottam az akkori ismerős, most már a csoport adminisztrátorának bejegyzését, és nagyon meglepődtem, mert többen is rám írtak, hogy ők szívesen adnak vagy készítenek maszkokat, ha én a biztonsági intézkedéseket betartva elmegyek, és elszállítom azokat. Innen jött az ötlet, hogy alakítunk egy ilyen „segítő” csoportot.

Csehné Horváth Zsuzsanna

Elmondása szerint folyamatosan érkeznek hozzájuk a megkeresések. Főként otthon készített maszkokat, tartós élelmiszereket, de higiénés csomagokat is felajánlottak már a csoportban.

A közösség a gyakorlatban önműködő. A felajánlásokat általában a csoportban, vagy a privát üzenetben teszik meg az adakozók – lehet anonim módon is jótékonykodni –, és az adminisztrátorok a biztonsági előírásokat betartva házhoz mennek, majd átveszik a csomagot, amit eljuttatnak a kórház portájára, ahonnan az intézmény dolgozói veszik át az adományt.

Hétköznapi hősök

A jó példa ragadós, ennek hála Székesfehérváron, valamint Kecskeméten is alakultak ehhez hasonló segítő csoportok. A Bács-Kiskun megyeiekkel pedig már egyeztetések is folynak arról, hogy a biztonsági intézkedéseket betartva segítsék egymást a társulások.

A képregényfilmek és a szuperhőstörténetek manapság sosem látott népszerűségnek örvendenek. Itt az ékes példája annak, hogy nem kell feltétlenül kívül hordott alsónemű, palást, de még csak szupererő sem ahhoz, hogy valaki(k)ből hős legyen. Egy dolog kell hozzá: empátia.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!