Két tehetség, Csuka Marcell és Kiss Péter koncertje az evangélikus templomban

2020.09.01. 17:30

A zene a füleken át a lelket is megérinti – ez történt vasárnap

Kifejezetten jó érzés volt látni, hogy két fiatal, tehetséges harmonikás, Csuka Marcell és Kiss Péter kedvéért megteltek az evangélikus templom padsorai vasárnap, az év talán legmelegebb napján. Nem hinném, hogy bárki csalódottan távozott volna.

Balla Tibor

Fotó: LI

Természetesen ott ült az első sorban kettőjük életének közös, alapjaiban meghatározó személyisége, Juhos Melinda, a Sándor Frigyes Zeneiskola tanára is, akinek a kezei alatt kibontakozhatott tehetségük. Ezúttal azért (is) adtak koncertet, hogy az esetleges adományokkal megkönnyítsék külföldi tanulmányaikat. Merthogy úgy tűnik, mindketten szintet lépnek. A mezőfalvi Csuka Marcell ebben már kicsit előrébb jár, 2014-ben felvették a budapesti Bartók Béla Zeneművészeti Szakgimnáziumba, ahol következő öt évét töltötte el. Tehetségét jól mutatja, hogy ezután Szentpétervárra, a Rimszkij-Korszakov Állami Konzervatóriumba került ösztöndíjjal, ahol Artem Nyzhnyk osztályában folytatja tanulmányait. Ugye nem lepődnek meg, ha kiderül, hogy mestere egyik darabját is előadta a templomban? Az évek során számos díjat is bezsebelt mind a hazai, mind a nemzetközi porondon. A többi között Szerbiában az óbecsei harmonikaversenyen kétszer is elsődíjas lett, s az olaszországi Lamciano nemzetközi harmonikaversenyen szintén első helyet, majd a horvátországi Pulában egy zenei fesztiválon harmadik helyezést szerzett. Mindemellett többszörös nívódíjas, amit a Harmonikások Országos Társaságának szakmai bizottsága ítélt neki. Felléphetett már olyan helyeken, mint a Liszt Ferenc Zeneművészeti Egyetem Nagyterme, a Magyar Rádió Márványterme, a szentpétervári Mariinsky Színház, és Lett­ország második legnépesebb városában, Daugavpilsben is.

 

A baracsi születésű Kiss Péter sem ismeretlen a város komolyzenét kedvelői számára. Ő 2016-ban felvételizett sikeresen a Pécsi Művészeti Gimnázium és Szakgimnáziumba, ahol Kéméndi Tamás tanítványa lett. Fiatal kora ellenére már ő is számos eredményt tudhat maga mögött, a többi között 2016-ban Nívódíjat, 2019-ben pedig Rotary Díjat vehetett át. Tanulmányait Firenzében a Luigi Cherubini Konzervatóriumban szeretné folytatni. Erre jó esély is van, hiszen járt már ott egy kurzuson az intézmény egyik tanáránál. Legtöbbünknek talán a Virtuózok című komolyzenei tehetségkutató műsorból lehet ismerős, de olyan helyeken is megmutatta tudását, mint a pécsi Kodály Központ, a Művészetek Völgye, játszott már Zágrábban, Újvidéken, La Vernában, Moszkvában, és több alkalommal a Pannon Filharmonikusok meghívott vendégzenészeként léphetett színpadra.

A vasárnapi koncert összeállításakor igyekeztek bemutatni a harmonikairodalom jellegzetes darabjait – persze a teljesség igénye nélkül – a barokktól egészen a kortárs szerzőkig. Frescobaldi, Bach, Scarlatti, Ravel, Semionov, Angelis, Voitenko és ­Nyzhnyk neve szerepelt a szerzők felsorolásában, és a két előadó a produkciók bevezetőjében igyekezett aprócska áttekintést is nyújtani a komponistákról. A két fiatal felváltva játszott, csak a záró darabra álltak össze duóvá. Összefoglalóan talán éppen a szórólap idézetével jellemezhető a koncert: a zene a füleken át a lelket is megérinti... Állíthatom, hogy hozták azt a szintet, ahol ez már megtörténik.

Péterről két dolog is kiderült, egyrészt hogy ugyanazon a napon, szeptember 13-án született, mint Girolamo Frescobaldi, csak 437 évvel később, és az, hogy szereti az édesanyját, ugyanis eljátszotta annak kedvencét, Sergei Voitenko Revelation című szerzeményét.

Legközelebb szeptember 5-én 18 órakor Baracson a Boldogságos Szűz Mária-templomban lépnek fel ezzel a koncertprogrammal, ahol csatlakozik hozzájuk Sterner András (klarinét) is.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!