új szabályok

2020.11.12. 07:00

A vírus elleni védekezés aktuális helyi információi

Egy napja élnek a koronavírus-járvány ellen foganatosított új kormányzati intézkedések. Ezek helyi következményeit gyűjtöttük össze cikkünkben.

Munkatársainktól

Írtunk már ezzel kapcsolatban részleteket itt, a Hírlap hasábjain, de most összefoglaljuk a legfontosabb tudnivalókat az új intézkedésekről, illetve a frissen szerkesztőségünkhöz befutott információkat is megosztjuk olvasóinkkal. A középiskolák tekintetében adósak maradtunk a Dunaújvároi Szakképzési Centrum válaszával, amely időközben befutott az online oktatásra való átállással kapcsolatban. Íme: „A miniszterelnök úr bejelentése alapján az átállás az online oktatásra jelenleg is folyik. A rendelkezéseknek megfelelően a közismereti és szakmai elméleti tanórák online kerülnek megszervezésre, mind a nappali, mind a felnőttoktatás során. A szakmai gyakorlati oktatás tanműhelyben, illetve gazdasági környezetben folyik, kis létszámú csoportokban. A foglalkozás teljes ideje alatt maszk vagy azzal egyenértékű egyéni védőeszköz viselése kötelező! A jelenléti foglalkozásokat kizárólag egészséges, koronavírus-megbetegedés tüneteit nem mutató személy látogathatja. A jelenlétet nem igénylő szakmai gyakorlati oktatás ugyancsak online módon kerül megszervezésre.”

Csak előzetes időpontfoglalással lehet ügyeket intézni a kormány­ablakban

Lássuk az egészségügyi vonatkozásokat. A Szent Pantaleon Kórház közleménye alapján az egészségügyi intézmény továbbra is mindent megtesz annak érdekében, hogy a megnövekedett számú koronavírusos beteg kezelése mellett folytassa a sürgősségi és nem halasztható ellátásokat, valamint megőrizze ellátási kapacitásait. Az eddigi rendelkezéseik, a szükséges óvintézkedések mellett arról tájékoztatják a lakosságot, hogy a kórház-rendelőintézetben átmenetileg megszűnnek a tervezhető, nem sürgős ellátások. Továbbra is elvégzik azonban az akut ellátást és minden olyan beavatkozást, amelyek halasztása akár középtávon is egészségkárosodást okozhat. A szakrendelések és ambulanciák továbbra is működnek, de azokat az eseteket látják el, amelyek elmaradása hosszabb távon egészségügyi kockázatot jelentene. Fontos a várókban a megfelelő távolságtartás és a kórház-rendelőintézet egész területén a maszk használata. Amennyiben lehetséges, telefonos konzultáció előzze meg a személyes megjelenést, a gyógyszerfelírás és e-beutaló kiállítása is megoldható a „felhőben”, amennyiben szakmailag nem szükséges a személyes megjelenés. Egyes fekvőbeteg-osztályokat összevontak, hogy a felszabaduló helyeken infektológiai ellátást végezhessenek. A mozgásszervi rehabilitációs osztályra új beteget csak rendkívül indokolt esetben vesznek fel. A tervezett műtéteket és az egynapos beavatkozásokat leállították, kizárólag sürgősségi és onkológiai műtétek történnek.

A kórházba a beléptetés továbbra is egy előszűrő sátoron keresztül történik Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

 

A kultúra területéről: az Intercisa Múzeum visszavonásig szóló döntés alapján bezárt, a könyvtár termei sem látogathatók, 30 napra bezárja kapuit a látogatók előtt a Munkásművelődési Központ is. A Bartók-kamaraszínházban sem lesznek előadások az elkövetkező időszakban.

Országosan kihirdetett, tehát helyben is vonatkozó szabály, hogy az egészségügyben dolgozók menetjegy megvásárlása nélkül vehetik igénybe valamennyi helyközi és helyi tömegközlekedési eszközt. Szerdától csak előzetes időpontfoglalással lehet ügyeket intézni a kormányablakokban és okmányirodákban.

Csak a sportolóké

Az önkormányzat kedden éjszaka hivatalos közösségi oldalán tette közzé, mely intézmények és létesítmények tartanak nyitva – bölcsődék, óvodák, általános iskolák, piac (maszk használata kötelező), vásár (maszk használata kötelező), illetve zárnak be szerdától. Utóbbiak közé tartozik a cikkünkben ismertettek mellett a Kultik Dunaújváros Mozi, a Kortárs Művészeti Intézet, az Aquantis Élményfürdő, a Fabó Éva Sport­uszoda. A kormányrendelet alapján az uszodában azonban folytatódhatnak a sportegyesületek, klubok edzései és meccsei zárt kapuk mögött, minden korosztály számára.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!