Céges megkeresés is inspirálta az örökifjú hallgatót

2020.07.11. 11:30

A tudásvágy nem életkor kérdése

Rendhagyó diplomaosztót tartott tegnap a Dunaújvárosi Egyetem. A korábban az intézményben is oktató dr. Kováts Miklós Gábor legidősebben felvett hallgatóként vehette át friss oklevelét, amely már hatodik a sorban.

Szabó Szabolcs

2020.07.10. Kovács Miklós Gábor 79 éves hallgató mestertanári diplomát szerzett a Dunaújvárosi Egyetemen Fotón: Dr. Bacsa- Bán Anetta a Dunaújvárosi Egyetem tanárképző központjának docense, Dr. Szabó Miklós Gábor, Dr. Habil András István a Dunaújvárosi Egyetem rektora Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dr. Kováts Miklós Gábor elismert szakmai pályafutása bizonyára számos olvasónk előtt ismert. A figyelemre méltó életútból most csak egy aprócska, ám fontos szeletet idéznénk fel. Hősünk első diplomáját a Miskolci Nehéz Ipari Műszaki Egyetem Kohómérnöki Karán szerezte még 1965-ben. Az elmúlt közel 55 évben számos területen gyarapította tudását, szakmáiból csak néhányat említve: alakítástechnológus-mérnök, minőség-ellenőrző szakmérnök, korábbi főiskolai docens… A sorban a hatodik diplomáját a DUE-n tanári-mérnöktanári szakon, gépészet-mechatronika szakirányon szerezte meg június 23-án, szakdolgozatának címe: Az 50 éves Bánki Donát Szakgimnázium és Szakközépiskola a gépészeti szakképzés szempontjából volt. A rendhagyó diplomaátadón dr. András István rektor így fogalmazott:

Dr. Kováts Miklós már a jövő kihívásaira gondol Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Dr. Kováts Miklós Gábor élete is bizonyítja, hogy a kor jórészt attitűd kérdése, nem pedig az elmúlt évek számától függ. Az ő példája, szakmai életútja motiváló lehet minden olyan fiatal számára, aki folyamatosan tanulni, fejlődni akar. Intézményünk számára hatalmas megtiszteltetést jelent, hogy legújabb, legfrissebb diplomájának megszerzéséhez a Dunaújvárosi Egyetemet választotta. A Tanárképző Központ főigazgatója, dr. Bacsa-Bán Anetta a latin „Quem dii oderunt, praeceptorem fecerunt” – akit az istenek nem szeretnek tanárrá, azaz hivatásának rabszolgájává teszik – szentenciát átfogalmazva – akit az istenek szeretnek, abból pedagógust csinálnak – gratulált Kováts Miklósnak.

Akinek koránt sem ismeretlen a tanári pálya, hiszen 35 éven át tanított a főiskolán, és még ma is oktat a Dunaújvárosi Kereskedelmi és Iparkamaránál. Mint lapunknak elmondta, éppen egy képzéssel kapcsolatos céges megkeresés során kellett igazolni korábbi oktatómunkáját, amikor a szükséges dokumentációk megszerzése közben elhatározta, hogy megszerzi a diplomatárából még hiányzó mérnöktanári oklevelet. – Amiről most beszélgetünk, az a régmúlt, szívesebben gondolkodom inkább a további lehetőségekről, a megszerzett tudásom pedig szívesen kamatoztatom tovább oktatási területen – mondta el dr. Kováts Miklós.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!