hamarosan indul a suli

2019.08.21. 11:30

A tudásnak ára van: egyre drágább lesz az iskolakezdés

Vásárlási láz tört ki a papír­áruüzletekben: nyakunkon az iskolakezdés. Bár a legtöbb helyen már júliusban tanszervásárt hirdettek, a legtöbb család az utolsó pillanatra hagyja a bevásárlást.

Tóth Alexandra

A tanszerbiznisz egy nagyon jól jövedelmező iparág, az iskolakezdés nagy mértékben hozzájárul ahhoz, hogy Magyarországon a legtöbbet augusztusban és a téli ünnepek előtt költenek a családok. Nem csoda, hiszen egy gyerek teljes beiskolázáshoz elég mélyen a zsebünkbe kell nyúlni.

A város legforgalmasabb útjának papír-írószer üzletében járva a boltvezető azt mondta, a legtöbben már túl vannak a bevásárláson, és egy átlagos dunaújvárosi szülő 25 ezer forintot költ gyermekére a tanévkezdés előtt. Ez egy áltagos ár, ami nem tartalmazza az egész csomag legdrágább szegmensét, az iskolatáskát, de tornafelszerelést sem. Így, aki az első osztályt kezdi, az akár a dupláját is ott hagyhatja az üzletekben.

Rövid körképünk során kiderült, városunkban a legegyszerűbb füzetek árai száz forint alatt vannak, de kaphatók 3-400 forintosak is, a nagyalakú, színes spirálok pedig akár a darabonkénti ezerforintos árkategóriát is megugorhatják. Írószerek esetén is szintén nagy a szórás, egy olcsóbb színesceruza-készlet már 300 forintért beszerezhető, a jobb minőségű ára viszont 1500 forint között mozog. Aki inkább az olcsóbb termékeket részesíti előnyben, azok számára a vegyesboltokban is érdemes szétnézni, a drágább, de magasabb minőségért viszont a szaküzleteket keressük fel.

Olcsóbban vagy drágábbat? – dilemma az üzletekben Fotó: internet

Bár a tanszerek beszerzése tipikusan a személyes vásárlás kategóriájába tartozik, egyre többen oldják meg ezt is az internet segítségével. A KSH tavalyi adatai szerint a vevők 74 százaléka számára fontos a fizikai foghatóság, de a maradék 26 százalék szívesen vásárol webáruházakban. Az adatokból az is kiderül, hogy a beszerzendő eszközök negyedét a családok már interneten vásárolják meg. A Vatera kérdőíves felmérése alapján elmondható, hogy a legtöbben uzsonnásdobozt és kulacsot, mágnes- vagy parafatáblát, tornazsákot és iskolatáskát helyeznek a virtuális kosarukba. Emellett a vásárlási forma mellett leginkább a kényelem miatt dönt a többség, de sokat nyom a latba az is, hogy online könnyedén össze lehet hasonlítani az árakat, illetve a tolongás is elkerülhető. Kiemelkedő azoknak az aránya, akik időben elkezdik a bevásárlást: a válaszadók több mint fele a nyár elejétől folyamatosan vagy a szünidő közepén szerzi be a listán szereplő cikkeket, de közel ugyanannyian még mindig utolsó pillanatra hagyják a bevásárlást.

Mára már egyre nagyobb számban jellemzi a háztartásokat a környezettudatosság és a költséghatékonyság, ezt támasztja alá a kérdőív eredménye is. E szerint a szülők negyede használt termékeket is keres. Nyilván füzetek, könyvek és ruhaneműk esetében inkább újat szeretnének, de a megunt, használható iskolatáskák, tornazsákok és babzsákok gyakran kerülnek új tulajdonoshoz. Annak ellenére, hogy a hazai családok 76 százaléka inkább az új dolgokat keresi, a 2018-as eladási statisztikák alapján végül inkább a használt termékek vásárlása mellett döntenek az iskolakezdési időszakban.

Akiknek még a használt vagy az alacsony árú termékek beszerzése is gondot jelent, több segélyszervezet és multi gyűjtőakciója is segítséget jelenthet. Dunaújvárosban augusztus 27-én tartja hagyományos játékfesztiválját az Útkereső Szolgálat, ahol az önkéntes adományozók által felajánlott tanszerek is gazdára találnak majd.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!