Új források elnyerésére adott lehetőséget a Magyar Falu Program

2020.09.02. 14:00

A testi és lelki fejlődésért

A Magyar Falu Program egyik pályázatának célja az 5000 fő, és ez alatti állandó lakosságszámú településeken az önkormányzat tulajdonában lévő játszóterek felújítása, építése, az óvodai játszóudvar és a kültéri eszközfejlesztés támogatása, ezáltal a vidéki kistelepüléseken élők testi és lelki fejlődésének segítése.

Balogh Tamás

Térségünkből Daruszentmiklós, Előszállás és Nagykarácsony pályázatai is sikeresek lettek, ezért hamarosan megvalósulhatnak a terveik. Mindegyikük ötmillió forint körüli összeget fordíthat erre a célra. A felszerelésre kerülő eszközök típusai is hasonlóak.

Daruszentmiklóson közterületi játszótér kialakításába kezdenek. Erről a tervükről Rauf Norbert polgármester tájékoztatott bennünket.

– Az új játszóteret a Hunyadi térre terveztük. Itt található a célnak megfelelő önkormányzati terület. A másik játszóterünk a faluparkban található. A célunk, hogy ez is mindenki számára szabadon használható legyen. Haladéktalanul nekiállunk a beszerzési eljárásnak, majd a kivitelezésnek, és a reményeink szerint még az idén megvalósulhat ez a beruházás. A kivitelező ugyanaz lesz, aki a másik játszóterünket is jó színvonallal építette föl.

Az előszállási óvoda játszótere is tovább szépülhet. Ezt a csúszdás mászókát például imádják a gyerekek, ezért mindenképpen megtartják, óvják, féltik Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap
Rauf Norbert polgármester

Előszállási óvoda játszótere is tovább szépül. Ez a létesítmény kívül-belül példaértékű rendezettséggel dicsekedhet, de ott is jó helye lesz a segítségnek. A részletekről Farkas Imre polgármester tájékoztatott bennünket.

– A régi, már lassacskán elhasználódott eszközöket leszereljük. Mivel a gyerekek nagy kedvencei a hinták, a meglévők mellé – ahogy a fából készült kissé viseltes, egyes rugós játékok helyett is – újakat rendeltünk. Ezekkel együtt a kerítésünk egyik, ötvenméteres szakaszát is ki fogjuk cserélni. Úgy tervezzük, a helyi hivatalos procedúrák elvégzése után novemberre be akarjuk fejezni ezt a munkát.

Nagykarácsonyban is megújul idén az óvodai játszóudvar. A részletekbe Scheier Zsolt polgármester avatott be minket.

– A tervezési feladatokban szabad kezet adtam Horváth­né Támer Ilonának, a vezető óvónőnek, hiszen az óvodapedagógusok tudják a legjobban, hogy mire van leginkább szükségük a gyermekek fejlesztéséhez, és azt is, hogy várhatóan mely eszközök nyújtják nekik a legtöbb örömöt. Az első feladatunk a régi játékok leszerelése és a tereprendezés megkezdése. Minél előbb szeretnénk a füvesítést is megkezdeni, hogy a tavaszra már megerősödhessen. Az új eszközök: fészekhinta kosárral, kétüléses lengőhinta, mókuskerék, láncos lépegető híd, kutya rugós játék, mérleghinta és vár, kombi mászókával. Ezeknek a telepítését még az idén szeretnénk elkészíteni!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!