Segítenek, amiben szükséges

2020.04.01. 14:00

A szigorú óvintézkedéseket mindenki tartsa be! – kérik a településvezetők

A következő időszakban mindenki csak alapos indokkal hagyhatja el otthonát az ország egész területén március 28. és április 11. között. A körzetünkbe tartozó települések vezetői nyilatkoztak nekünk a bevezetett rendelet kapcsán.

Balogh Tamás

Dunaföldvár

Horváth Zsolt polgármester rendszeresen tájékoztatja a város lakosságát a helyi tévé műsorán keresztül is. Legutóbb a következőkre hívta fel a figyelmet. – A rendelet megalkotói érthetően fogalmaztak, mégis sokan félreértik, ez nem a klasszikus kijárási tilalom, ez a polgárok mozgását a vírus leküzdésének érdekében szabályozza. A leírtakat szigorúan be kell tartani, például a 65 éven felülieknek is. Nekik a kilenctől ­délig terjedő időszak áll a rendelkezésükre a bevásárlásra, és hogy gyógyszertárba menjenek. Akik szívesen fogadnának el ehhez egy kis segítséget, hívják az önkormányzatot, meg fogjuk oldani a gondjukat. Ezen a héten minden ebben az életkorban lévő lakosunknak a postaládájába egy darab maszkot fogunk elhelyezni. Kérjük, hogy ha elhagyják a lakásukat, akkor használják ezeket! – mondja Horváth Zsolt.

A lakók türelemmel viselik a mostani helyzetet, ami senkinek sem könnyű

Hozzátéve: – A bölcsődénk és az óvodáink továbbra is ügyeleti rendszerben fogadják azokat a gyerekeket, akiket a szüleik a munkába járásuk miatt nem tudnak napközben ellátni. A csoportok létszámát öt főben maximalizáltuk. A helyi piacunkon az élelmiszereket és azok alapanyagát adó termékeket változatlanul szabad forgalmazni. Az árusoknak a korábbitól nagyobb távolságot kell tartaniuk egymástól. Az ottani értékesítőterületet folyamatosan fogjuk fertőtleníteni. Dunaföldváron a jár­vány­ügyi helyzet kezelhető, szerencsére sem betegünk, sem karanténban tartózkodó pozitív tesztes polgárunk nincs. Kérek mindenkit, hogy a hivatalos internetes oldalainkon és a polgármesteri hivatal Facebook-oldalán megjelent információk szerint tegyék a dolgukat, és ne dőljenek be a könnyen felismerhető, félrevezető híreszteléseknek! Egész nap készségesen várjuk a segítséget vagy információt kérő telefonhívásaikat.

Daruszentmiklós

Rauf Norbert polgármestertől a következőt tudtuk meg:

– Az önkormányzatunk, ahogy eddig is tette, jelenleg is segít a rászorulóknak. Most már ők is aktívan együttműködnek velünk, hiszen rendszeresen jelentkeznek nálunk telefonon, és újakkal is találkozunk közöttük. A többségük egy-egy alkalomra vár tőlünk egy kis támogatást. A felmerült feladatokat elsősorban az ötfős házi gondozói csoportunkkal oldjuk meg. Amennyiben az ellátandók létszáma túlságosan nagyra nő, akkor majd átcsoportosítással oldjuk meg a feladatokat. A most megjelent kormányrendelet végrehajtása nem okozott számunkra nehézséget. A betartását a rendőrség fogja ellenőrizni, és bízom benne, hogy minden állampolgár komolyan veszi a benne foglaltakat. Tudomásom szerint hál’ istennek Daruszentmiklóson még nincs fertőzött vagy önkéntes karanténba helyezett személy.

A nagykarácsonyi „pláza”, vagyis a Kelcz-féle áruház előtt déltől a fi atalok várnak a sorukra Fotó: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

Előszállás

Farkas Imre polgármester foglalta össze az információkat:

– A rendkívüli eseményektől függetlenül is nálunk megoldott az idősek (50-60 fő) napi ellátása, így ez most is zavartalanul folyik. Ezt a munkát négyfős csapattal oldjuk meg. A mostani szigorítás egy polgárbarát rendelkezés, mindenki számára betartható. Nem jelentett számunkra külön nehézségekkel járó megoldandó feladatot. Ez egy központi intézkedés, ezért azt mi nem egészítjük ki semmiféle pluszkorlátozással. A végrehajtását a rendőrség fogja ellenőrizni.

Nagykarácsony

Scheier Zsolt polgármester a kistelepülések speciális helyzetére hívta fel a figyelmet:

– A mostani és a korábbi intézkedéseket az állampolgárokkal együtt be tudjuk tartani. A lakosságunk türelmesen áll a mostani helyzet előtt. Minden részletére felkészültünk. Szerencsére nincs pozitív tesztes betegünk, és önkéntes karantént vállalónk sem. Az idősek ellátását két szociális gondozóval sikerült megoldanunk. Az első alkalommal mindenkinek eljuttattuk a felhívásunkat, hogy bármilyen problémájukkal kapcsolatban keressenek bennünket a telefonszámunkon. Szerencsére a nehéz időszakban aktívabbá váltak és rendszeresen megkeresnek bennünket. A tíz szociális gondozottunk mellé bevállaltuk, hogy a körülbelül 30-35 fő részére minden nap ebédet szállítunk a tsz konyhájáról, hogy ki se kelljen lépniük a portájukról. Emellett természetesen be is vásárolunk a részükre. Karhatalmi feladatokat nem akarunk ellátni, hiszen az a rendőrség és a katonaság feladata. A 65 év felettiek 9 és 12 óra között mehetnek gyógyszertárba is, nálunk pedig csak délelőtt tart nyitva. Erre kell most egy mindenki számára elviselhető megoldást találnunk.

Fokozottan figyeljenek az egyéni higiénés előírások betartására!

Adony város polgármestere is megtette azokat a szükséges járványügyi intézkedéseket, amelyek a kormány határozataiból adódóan szükségesek minden településen.

A központi intézkedéseken felül Ronyecz Péter arra kéri az adonyiakat, hogy fokozottan tartsák szem előtt az egyéni tisztasági előírások betartását, így az alapos és gyakori kézmosást és a környezet vegyszeres fertőtlenítését. Felhívja a figyelmet a közösségi terek, események elkerülésére. A polgármester közleményében a személyes felelősséget és a higiénés szabályok betartását hangsúlyozza. – Török Tímea

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!