Egy kapcsolat, amely Belgiumból indult útjára

2019.10.04. 14:00

A Széchenyi gimnázium dortmundi „testvérei” egy hétre érkeztek

A Széchenyi István Gimnázium és Kollégium dortmundi testvérgimnáziuma ezen a héten Dunaújvárosban vendégeskedik. A német diákok gazdag programokban vettek és vesznek részt.

Agárdy Csaba

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A dortmundiak már látogatást tettek Pécsen és Budapesten, itt egyebek között a Nemztei Galériát is megtekintették. Tegnap iskolai nap volt, vagyis a Széchenyi gimnáziumban voltak különböző programok. Rohonczi ROHO István vezetésével képzőművészeti foglalkozást tartottak Arc, fej, maszk fantázia címmel. ROHO szerint érdekes alkotásokat készítettek a diákok, és a művek nem az íróasztalfióknak készültek, az bizonyos, hiszen már tegnap délelőtt kiállítás nyílt az alkotásokból a gimnázium Szivacs Galériájában.

Iskolai napon vettek részt a dortmundi vendégek a Széchenyi diákjaival, a gimnázium tantermeiben Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Utána tortát, süteményeket készítettek a diákok. A foglalkozásokon párosával dolgoznak a tanulók, egy vendég- és egy fogadódiák (a dortmundiak családoknál laknak). A páros együttműködésnek az is a lényege, hogy a dunaújvárosiak és a dortmundiak között minél több és jobb legyen a kommunikáció. A tegnapi programban volt még néptánc- és népdaltanulás is.

Párosával dolgoztak a diákok – kiállítás is nyílt az alkotásokból

Csathóné Zágoni Nórától, az esemény szervezőjétől megtudtuk, egészen 1987-ig vezethető vissza a két gimnázium kapcsolata.

– 1987-ben Belgiumban volt egy kórustalálkozó, itt ismerkedett meg a gimnázium kórusa a dortmundiak kórusával. Ebben az időszakban nyitottak a nyugatnémetek kelet felé, és kerestek kapcsolatot. Egy hirdetésből derült ki, hogy az a gimnázium is érdekelt ebben a kezdeményezésben, amellyel a dunaújvárosiak Belgiumban megismerkedtek, így jött létre ez a hosszú távú kapcsolat.

A dortmundiak mostani csoportja hétfőn este érkezett, és kedden hajnalban utazik vissza Németországba.

Zágoni Nóra elmondta, mi vár a vendégekre és természetesen a vendéglátókra a hátra lévő napokban. A sportos események előtérben lesznek. A többi között lesz közös kézilabdaedzés a DKKA utánpótlásával, megnéznek egy hokibemutatót, majd korcsolyáznak, és nem maradhat ki az élményfürdő sem, valamint gyalog- és kerékpártúra is vár a résztevőkre.

Délelőtt képzőművészeti foglalkozás (is) volt

Dortmund, a Ruhr-vidék központja

Dortmund a Ruhr-vidék legnagyobb, Németország nyolcadik legnagyobb városa Észak-Rajna-Vesztfália tartományban fekszik. Dortmund az elmúlt években igazi metropolisszá nőtte ki magát, számtalan kulturális látnivalót kínálva. A modernizáció ellenére a város megőrizte hagyományait, s számos szabadidős lehetőséget kínál az ott élőknek, oda látogatóknak egyaránt. Berlin, Hamburg és Frankfurt mellett Dortmund Németország legnagyobb bevásárlóparadicsoma. Lakossága csaknem hatszázezer fő. wikipedia

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!