A sofőr lélekjelente mentette meg kézilabdacsapatot

2019.02.20. 11:30

Centiken múlott a tragédia – VIDEÓVAL

A közlekedés veszélyes üzem, ezt szinte mindennap tapasztalhatjuk valamilyen formában. Sok esetben nüanszokon, vagy éppen a sofőr lélekjelenlétén, tapasztalatán és tudásán múlik, hogy egy-egy, más által elkövetett szabálytalanságot követően nem történik ütközés, ami akár tragikus végkimenetelű is lehet. Szombaton egy, Dunaújvárosból a főváros felé tartó, kézilabdás gyerekeket szállító kisbusz karambolozott kis híján egy szemből, kanyarban, záróvonalat átlépve előző jármű miatt – mindezt a fedélzeti kamera rögzítette, amiből hatalmas felzúdulás, illetve rendőrségi eljárás is lett.

Gallai Péter

Egy nap alatt százezernél is többen nézték meg azt a videót, amelyen látható: a 6-os úton, Adony és Ercsi között egy szabályosan közlekedő kisbusz előtt az egyik kanyarban hirtelen szemből feltűnik egy gépjármű-alkatrészeket szállító autó, amelynek vezetője két járművet is a kanyarban – a záróvonallal mit sem törődve – előzött meg. A képeken látható a kisbusz vészfékezése, hallhatók az ijedt gyerekhangok, hogy aztán a sofőr centikkel kerülje el az ütközést.

[playlist type="video" ids="2692570"]

A felvételt Sudár Mihály tette közzé a közösségi médiában, mintegy elrettentő és okulásra nagyon is alkalmas példaként. Mihály a mezőfalvai önkéntes tűzoltók parancsnoka, éveken keresztül szolgált hivatásosként, most pedig a létesítményi tűzoltóságnál dolgozik, s nem mellesleg szabadidejében autóbuszt vezet. – Egy sofőrtársam, illetve korábbi kollégám a tűzoltóságtól volt a sofőr, úgy tudom, Budaörsre szállított kézilabdás gyerekeket Dunaújvárosból. Ő küldte el nekem a videót, de nem akarta nyilvánosságra hozni, amit végül én tettem meg. Hogy miért? Mert sajnos manapság az ilyen jelenetek nem ritkák, amikor a törvényeket, szabályokat semmibe véve közlekednek egyesek, aminek komoly következményei lehetnek. Nem a levegőbe beszélek, amikor ezt mondom, sajnos testközelből éltem meg nemegyszer, hogy balesetek után a vétlen járművekből vágtunk ki súlyos sérülteket, illetve olyan embereket is, akiken már nem lehetett segíteni, és elhunytak – mondta lapunk megkeresésére, kiemelve, még az életmentéshez igyekvő, megkülönböztető jelzéseket használó hatósági járművek sem mennek bele ilyen manőverbe, mint ebben az esetben.

Egy megdöbbentő képkocka az említett felvételből. Ennyin múlt az ütközés Forrás: videófelvétel

Sudár Mihály aláhúzta, szerinte a kisbuszt vezető sofőrnek – a többi között a vezetéstechnikai tréningek, a hivatásos szolgálat során keletkezett rutin révén – köszönhető, hogy az ijedtségen kívül nem történt baj, így is nagyjából húsz centire suhant el előttük a szabálytalan autó, amelynek sofőrje egyébként meg sem állt. No meg annak, hogy betartotta az ott előírt sebességkorlátozást. Bele­gondolni is rossz, ha csak tíz kilométer per órával gyorsabban megy… Amellett, hogy a videó rohamos gyorsasággal terjedt az interneten, eljutott az említett céghez is, amely egy hozzászólásban jelezte: megdöbbentek a látottakon. Mint írták, minden új és régi kollégának felhívják a figyelmét a közlekedési szabályok betartására és a kulturáltságra a közutakon. Az ügyet kivizsgálják és felveszik a kapcsolatot a feltöltővel, hogy juttassa el számukra a rendszámot.

Németh Miklós alezredes válaszolt a kérdéseinkre Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Egyébként hétfőn Sudár Mihályt megkereste a vétkes sofőr: – Mélységesen sajnálja a történteket, azt mondta nincs mentség tettére, nem keres kibúvókat, és teljes mértékben vállalja a felelősséget. A főnökeinél is jelezte, ő vezette az autót. Legalább ez korrekt volt részéről, ami remélem, őszinte megbánás, és nem azért történt, mert tudta, a rendszám alapján nem bújhat ki az eljárás alól.

Az illetékes Dunaújvárosi Rendőrkapitányság közleke­désrendészeti osztályát vezető Németh Miklós alezredes készségesen válaszolt kérdéseinkre. Megtudtuk: a kapitányságon is értesültek a felvételről, így hivatalból elindult a vizsgálat.

– A fedélzeti kamerák felvételei bizonyító erejűek, az országban és esetünkben sem egyedi, hogy ez alapján kezd a rend­őrség eljárásba valaki ellen. Persze fontos, hogy beazonosítható legyen a helyszín, a rendszám és az idő, ami jelen esetben megtörtént, és amennyiben ismert a készítője, akkor őt is meghallgatjuk, továbbá beazonosítjuk a jármű vezetőjét. A konkrét esettel kapcsolatban még annyit elmondhatok, hogy mi végezzük az előkészítő eljárást, s majd az igazgatásrendészeti osztály szab ki szankciókat. A felvétel alapján több szabálysértés is történt, a záróvonal átlépése, az előzési szabályok megsértése bizonyos, de felmerülhet a gyors­hajtás, illetve az is, megvalósult-e a közúti közlekedés megzavarása. Összességében százötvenezer forint pénzbírság és maximum 12 hónapos vezetéstől eltiltás szabható ki a sofőrre – mondta.

Sudár Mihály megosztotta a felvételt Fotó: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mindenkit hazavárnak!

Németh Miklós rendőr alezredes nyomatékosította: a közlekedés veszélyes üzem, és sajnos a morál az utakon hagy kívánnivalót maga után. Az persze jó, hogy ez az eset ilyen sok emberhez eljutott, nagyon sokan megnézték, szörnyülködtek és persze véleményt formáltak. – Azonban az nem mindegy, hogy miután pálcát törnek valaki felett, másnap maguk is úgy mennek munkába, hogy nyolc szabálysértést követnek el, vagy pedig eszükbe jutnak az ilyen és ehhez hasonló felvételek, és betartják a szabályokat. Nem tudom elégszer elismételni a szlogent, ami úgy szól: Mindenkit hazavárnak! Számadatokkal alá lehet támasztani, egy adott útszakaszon a tíz-húsz-harminc kilométeres gyors­hajtással csupán perceket lehet nyerni, majd egy lámpánál, lassú jármű mögött el is bukni, de ami a legfontosabb, ezzel akár életeket is veszíthetünk. A sajátunkat, vagy éppen vétlen embertársainkét. Úgyhogy ezt az ügyet, az ehhez társuló nyilvánosságot is szeretném arra felhasználni, hogy kérjem, mindenki okuljon, és tartsa be a szabályokat. Önmagáért, a családjáért, értünk – zárta gondolatait.

 

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!