koszorúzás az emlékműnél

2021.10.07. 07:00

A nemzeti gyásznapon emlékeztünk a hőseinkre

Az aradi vértanúkra emlékezünk október 6-án. Az 1848–49-es forradalom és szabadságharc megtorlásának egyik legkegyetlenebb eseménye volt, amikor ezen a napon Aradon kivégeztek tizenhárom magyar honvédtisztet.

Agárdy Csaba

Fotó: LI

Dunaújváros – A forradalom és szabadságharc vérbefojtásának nemzeti gyásznapja október 6. Bár az Aradon kivégzett honvédtisztek száma tizenhat, a nemzeti emlékezet mégis elsősorban az ezen a napon kivégzett tizenhárom tisztet tartja számon. Ugyanezen a napon végezték ki Pesten az első felelős magyar miniszterelnököt, Batthyány Lajost.

Intézmények, szervezetek rótták le kegyeletüket az emlékműnél

Dunaújváros önkormányzatának szervezésében tegnap – az esős időjárás miatt – az evangélikus templomban volt a megemlékezés. A templom teljesen megtelt, a résztvevők a Himnusz eléneklésével kezdték a tiszteletadást. Ezután Stermeczki András evangélikus lelkész mondott imát, majd a Vasvári Pál Általános Iskola ötödikeseinek műsorát láthatták az egybegyűltek.

A diákok után Csathó Gábor, az iskola történelemtanára mondott beszédet, amelyben hangsúlyozta, hogy „a tizenhárom tábornok az osztrák katonai törvények értelmében valóban felségárulást követett el. Felség, vagyis osztrák császár, de nem hazaárulást. Meglehet a jogi paragrafusok értelmében bűnt követtek el. Mert az isteni, vagyis az erkölcsi törvények szellemében cselekedtek. 1849-ben az számított példaértékű tisztnek, aki betartotta az írott törvényeket. Ők mégis szembefordultak uralkodójukkal a magyar függetlenség érdekében.”

Az evangélikus templomban a Szózat éneklésével ért véget a program, majd befejezésképpen a résztvevők átvonultak a szemközti 1848-as emlékműhöz, amit először Pintér Tamás polgármester koszorúzott meg, utána különböző intézmények, szervezetek, civil szervezetek képviselői helyezték el koszorúikat az emlékműnél.

A Vasvári iskola diákjai ötletes, színvonalas műsorral emlékeztek meg az aradi vértanúkról Fotók: Laczkó Izabella

Végül álljon itt a kivégzettek névsora: Lázár Vilmos, Dessewffy Arisztid, Kiss Ernő, Schweidel József, Pöltenberg Ernő, Török Ignác, Lahner György, Knezich Károly, Nagysándor József, Leiningen-Westerburg Károly, Au­lich Lajos, Damjanich János, Vécsey Károly.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!