Nem csak kenyérrel és vízzel

2020.03.03. 17:30

A nagyböjttel a húsvétra készítjük fel a lelkünket

A nagyböjti időszak célja húsvét ünneplésének előkészítése. Ez az időszak hamvazószerdától a húsvétvasárnapot megelőző nagycsütörtök estéjéig, az esti szentmise kezdetéig tart.

Török Tímea

Idén február 26. napjára esett hamvazószerda, ami a nagyböjt kezdete. Egyetlen mondatba tömörítve a nagyböjt lényege, hogy ez egy bűnbánati időszak a keresztények számára, ami alkalmat ad a lemondásra, a hitben való elmélyülésre és kiengesztelődésre, hogy méltóképpen felkészülhessenek Jézus Krisztus feltámadásának, a húsvétnak a megünneplésére.

A nagyböjt egy bűnbánati időszak lehetősége a keresztények számára

A kiengesztelődés időszaka Fotó: sokszinuvidek.hu

A szentmisék időpontjai Dunaújvárosban a római katolikus plébánia tájékoztatása alapján a templomokban az ünnepi időszakban a következőképpen alakulnak. A nagyböjti vasárnapok szentmiséit a hívők és az érdeklődők szombatonként este 18 órakor a nagytemplomban, valamint vasárnaponként délelőtt 8 óra 30 perckor a nagytemplomban és 10 óra 30 perckor az Óvárosban látogathatják. A nagyböjti időszak alatt a dunaújvárosi római katolikus vallásúak minden pénteken este 17 órai kezdettel a nagytemplomban keresztúti ájtatosságon vehetnek részt, ezeken a templomba látogatók felidézik Krisztus üdvösséghozó szenvedésének egyes mozzanatait (stációit). Március 15-én, a vasárnapi szentmisében szolgáltatja ki a dunaújvárosi római katolikus plébánia a betegek szentségét a jelentkezőknek, akik a feltételeknek megfelelnek. Jelentkezni március 8-ig lehet a város két római katolikus templomában a misék alkalmával. Március 21-én Szent József, a boldogságos Szűz Mária jegyese főünnepét követő szombaton, a 18 órai szentmise keretében kerül sor az édesapák megáldására. A szentmise után Baltási Nándor plébános atya borozgatással egybekötött beszélgetésre várja az édesapákat az altemplomi hittanterembe. „Gyümölcsoltó Boldogasszony” főünnepe, azaz Jézus születésének hírüladása március 25-én lesz, 9 hónappal megelőzve a karácsonyt. A nagyböjtöt követi a nagyhét, ami virágvasárnaptól húsvétvasárnapig tart majd.

A nagyböjt jellemzői és gyakorlatai

A böjt ételböjtöt jelent. Az időszak sajátosságai közé tartozik az irgalmasság az adakozásban és a megbocsátásban, és az imádság is. A hívőket a nagyböjti lelkület kialakításához, a magukba szállás, a bűnbánat és az életük jobbítására való szándék segítheti hozzá. Ennek megfelelően a szent negyven nap megkülönböztetett idő a liturgiában, így a miseruhák színe a viola, a templomok díszítése visszafogott, a templomban az orgonahangszer legfeljebb az énekek alátámasztására szól. A nagyböjt első szakaszában kulcsfogalom a bűnbánat, amíg a nagyböjt vége felé a liturgia egyre inkább a szenvedő Krisztus alakját láttatja.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!