Száz évvel ezelőtt bomlott fel az Osztrák–Magyar Monarchia

2018.11.12. 11:30

A nagy háború áldozataira emlékeztek Dunaújvárosban

Az I. világháború áldozataira emlékeztek a dunaújvárosiak, a penteleiek vasárnap.

Pekarek János

Száz esztendeje ért véget, de hatásai máig érezhetők, elsősorban a családi szenvedésekben.

1918. november 11-én, 11 óra 11 perckor Franciaországban, a compiegne-i erdőben a német birodalom és az antant képviselői írták alá a fegyverszüneti egyezményt. Az Osztrák–Magyar Monarchia csapatai számára kicsit hamarabb, már november 3-án véget ért az I. világháború: akkor Padova mellett, a Giusti-villában írták alá a monarchia képviselői az olaszokkal a ránk, azaz a magyar csapatokra vonatkozó fegyverszüneti egyezményt.

Parádi György, a Pentele Baráti Kör elnöke volt a szónok

Ahogyan a pentelei emlékmű előtt elmondott beszédében Parádi György, a Pentelei Baráti Kör elnöke (akinek nagyapja is a helyi áldozatok között volt: Bukovics János trombitás káplár neve fenn szerepel az emléktáblán) emlékeztetett rá: az Osztrák–Magyar Monarchiában összesen 8 millió férfi kapott katonai behívót, közülük 3,4 millió magyar volt, s a magyarok közül a háború végére 660 ezer férfit gyászoltak a családok. Sokan hadifogságba estek és csak évek múlva kerültek haza.

A magyar katonák az összes európai fronton harcoltak – idézte fel a történelmet Parádi György. Olaszországban az Isonzó folyónál, a doberdói fennsíkon, Franciaországban Verdunnél, Galíciában és Törökországban. Az I. világháború legnagyobb ütközetét, az 1915-ös gorlicei csatát is a magyar bakák nyerték meg, áttörve az orosz frontot.

Az emlékezés mécsesei az egykori Szórád iskola falán lévő domborműnél Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A vesztett háború után iszonyú béke következett, amit még úgynevezett jóvátétellel is megfejeltek: 200 millió aranykoronát kellett fizetnie a Trianonban megcsonkított országnak, emlékeztetett Parádi György, aki így fejezte be beszédét:

– Mi az utókor nevében köszönettel tartozunk e hazafiaknak, akik mindent megtettek szeretett hazánkért.

Az emlékezők megkoszorúzták az I. világháború áldozatainak emelt emlékművet, majd az egybegyűltek mécseseket gyújtottak és helyeztek el a szobor talapzatán.

Előbb éltették

„Akaratunk ellenére sodródtunk az eseményekkel”: ma már a legtöbb, nem történész emlékező így összegzi a történteket. Talán még azt is felidézi, hogy a monarchiában egyetlen politikus ellenezte a háborút: a magyar miniszterelnök, Tisza István.

Aki azonban nem sokkal ezután ugyanúgy híve lett a háborúnak, mint annyian mások – így a háborút éltető fővárosi tüntetők is...

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!