Túl az ivadékmentésen

2019.08.14. 14:00

A mederkotrást végző vállalkozó ellenszolgáltatás nélkül segített

Július végén egy horgásztársuk, Varga István bejelentésére reagálva a Dunaújvárosi Sporthorgász Egyesület ivadékmentő akcióba kezdett a kikötői öböl északi részén a füzes kijáratánál, az úgynevezett patkónál.

Balla Tibor

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

 

Bartos József segített

A helyi horgásztársadalom legnagyobb örömére idén befejeződött a horgásztanya előtti területtől a malátagyár előtti pilonokig tartó terület kotrása, mélyítése. A Duna vízszintjének folyamatos csökkenésével vált világossá, hogy a tavaszi mederkotrás közben olyan sódertorlaszok is keletkeztek, amelyek megakadályozzák a tavaszi ívás során kikelt ivadéktömeg kijutását a nyílt víz felé a keletkezett tavakból. Félő volt, hogy a meteorológia által prognosztizált fokozódó nyári melegben az elzárt területen vészesen csökken a víz oxigéntartalma, a hőmérséklete eléri a kritikus szintet, és az aranyat érő utánpótlás odavész. Első körben a probléma gyors megoldásaként egy átvezető kis csatornát alakítottak ki kézi erővel. A csatorna lehetőséget adott a temérdek ivadék számára a távozásra, ami folyamatos ellenőrzés alatt állt abban a pár napban. Az akció sikeres volt, több százezer növendék hal távozott néhány óra leforgása alatt a legváltozatosabb fajtaválasztékkal.

Több százezer növendék hal távozott néhány óra alatt

Az egyesület anyagi lehetőségei nem engednék meg egy ilyen, milliós nagyságrendű munka megrendelését és az önkormányzathoz sem szerettek volna segítségért fordulni, hiszen már eddig is nagyon sok segítséget kaptak a város vezetésétől, akikkel jól tudtak együttműködni. Ezért az egyesület elnöke, Somfai Rezső felvette a kapcsolatot a kotrást végző vállalkozóval, és megkérte, hogy a kritikus ponton gépi erővel nyisson egy pár méter széles árkot a hasonló helyzetek elkerülése érdekében.

A horgászok először kézi erővel ástak árkot Fotó: DSHE

A kivitelező Bartos József, az adonyi Béta-Q Kft. ügyvezetője készségesen állt rendelkezésükre a többéves kapcsolatra való tekintettel. Tegnap délelőtt már el is kezdett dolgozni a kotrógép a Duna-ágban. Az ügyvezető elmondta, a tavaszi munkálatoknál a magas vízállás miatt nem tudták máshogy megoldani a kikotort kavics elhelyezését, ami normál esetben nem is jelentett volna problémát. Ám, mivel egy ilyen természeti katasztrófa bekövetkezett, úgy érezték, a több évtizedes jó kapcsolatra való tekintettel, és a horgásztársadalom iránt érzett felelősségük miatt úgy döntöttek, hogy ellenszolgáltatás nélkül, ingyen elvégzik ezt a milliós nagyságrendű munkát. Jöttek volna hamarabb is, de a Balatonnál végeztek különféle határidős pályázati munkákat, ami nagyban lefoglalta a gépparkjukat. A dolog végül szerencsés fordulatot vett, ugyanis az utolsó pillanatban érkeztek, mától már emelkedik a Duna vízállása.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!