a szőnyeg másik oldalán

2021.10.19. 20:00

„A magyar tornasport jövője a fiatalok műhelyében dől el”

Szombaton a DKSE tornaszakosztályának utánpótlás-korosztályú fiataljai versenyeztek Dunaújvárosban. A megnyitón a magyar tornasport kiemelkedő alakja, az olimpiai bajnok Berki Krisztián is köszöntötte a versenyzőket.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Az őszi-téli versenyek előtt egy remek hangulatú seregszemlét rendezett a legfiatalabb hölgy tornászoknak a DTSE. Az egyesületeket a házigazda, Mátyás Gábor mellett a korábbi olimpiai bajnok, ma sport-szakági vezető, Berki Krisztián is köszöntötte. A magyar tornasport kiemelkedő alakjával a megnyitót követően beszélgettünk.

Berki Krisztián több mint húsz év után tért vissza Dunaújvárosba

– Átment a szőnyeg másik oldalára. Aktív és nagyon eredményes sportolóból lett hirtelen sportvezető.

– Valóban, minden nagyon gyorsan történt, ám egy célom volt: nem akartam elszakadni szeretett sportágamtól, így örömmel fogadtam az új feladatot. Az utóbbi hónapokban is számos helyen jártam, és úgy látom, hogy több vidéki műhelynél remek munka zajlik.

– A megnyitó beszédében szólt arról, hogy több mint két évtizede nem járt Dunaújvárosban, ám a fejlődés meglepte...

– Ha jók az emlékeink, egy felkészülési sorozat keretében edzőtáboroztunk itt még az ezredforduló környékén. Amikor leparkoltunk, a csarnok egyből ismerős volt, ám belül már egy másik világ fogadott. Ami a legfontosabb: a dunaújvárosi tornászok és a fiatal tehetségek egy nagyon kulturált és remek infrastruktúrával bíró közegben készülhetnek. Ehhez hozzájárult a kormány, az önkormányzat és a szövetség is.

 

– Már a hazai tornaszakmára is befolyása van, milyen tervekkel vágott neki a feladatnak?

– Ahová hívnak, elmegyek, és örömmel látom, hogy komoly erőforrások fordultak a tornasport felé. A vidéki műhelyek kiemelten fontosak, ezért is jöttem el Dunaújvárosba. Az eredményességet tekintve az látható, hogy egyre erősödik a nemzetközi verseny. Számos kiváló tornász célja az, hogy ott legyen az adott világversenyen. Nem kérdés, a dunaújvárosi Kovács Zsófi az élmezőny tagja. A fiúknál látok még potenciált, ott számos tehetség van, aki reményeink szerint bizonyítani fog.

– Korábban még versenyzett, most öltönyben ad interjút, nem hiányzik a versenyzés?

– Már nem. Nagy örömmel nézem a fiatalokat, és már a munkám az, hogy az olyan értékteremtő műhelyeket, mint a dunaújvárosi, segítsem.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!