ló és lovasa

2021.07.26. 20:00

A lovasnap pompás kínálatának köszönhetően jó volt a hangulat

A II. Daruszentmiklósi Lovasnap résztvevői, vendégei és a szervezői elégedetten zárták a versenynapot, ami legalább annyira a gondtalan, boldog, közös időtöltés ünnepe is volt. Amennyiben lehetőség lesz rá, a fogathajtó verseny jövő tavasszal, a közös szabadidős program a falunappal augusztus végén folytatódik a páratlanul szép és a mai kor követelményeinek megfelelően felszerelt faluparkban.

Balogh Tamás

Daruszentmiklós – Varga Gábor, a térség országgyűlési képviselője kedvére való programot talált ebben az eseményben. Szakértő módon beszélgetett el a lovasokkal, és a rendezőkkel. Kíváncsian és jó ismerős módján hallgatta meg a nézőket és az árusokat is. Az ottani tapasztalatait így foglalta össze a számunkra:

A fogathajtók versenye is nagyon népszerű program

– Örömmel jöttem ebbe az újjászületett környezetbe. Amikor néhány évvel ezelőtt Rauf Norbert polgármester elmondta, hogy mik a tervei, milyen szabadtéri színpadot, piacot, vizes­blokkot, játszóteret és műfüves sportpályát szeretne kialakítani, megmondom őszintén, azt gondoltam, hogy ez hosszabb időszak, mondjuk egy évtized alatt fog megvalósulni. A Norbi viszont nagyon elszánt ember, és a szabad­idő-központot néhány év alatt sikeresen összehozta. Ez óriási dolog, hiszen minden lehetőséget megragadott.

Gazdag volt a kínálat

– Az egész választói körzete megelevenedett?

– Úgy látom, hogy nemcsak megelevenedett, hanem valósággal kirobbant. Annyi rendezvény, és ehhez hasonló közösségi ünnep van, hogy alig győzöm meglátogatni valamennyit. Annak a nagy szeretetnek, amivel hívnak és amivel megrendezik azokat, kihagyhatatlanná teszik számomra. Öröm látni, ahogy vendégül látják egymást, és azt is, hogy jól érzik magukat abban a társaságban. Ez egy előrevivő dolog, hiszen a pandémia előtt már, szinte unalmassá vált az a sok-sok rendezvény és a fesztiválok. Most pedig, mivel megtapasztaltuk a bezártságot, az otthoni üldögélést, ahogy a körülöttünk lévő világot szinte kizártuk az életünkből, most együtt örülünk a változásnak. Annak is, hogy a családdal, a barátokkal újra kijöhetnek együtt a szabadba, hogy aztán rég nem látott ismerősökkel találkozhassanak, és kellemesen tölthessék el a szabadidejüket.

– A környező települések lakói is idelátogattak. Ennek az is az oka, hogy nyilván Baracson, Előszálláson, vagy Nagykarácsonyban is vannak itteni gyökerű családok. Szerintem ez a fajta szomszédolás mindig, minden településnek és kisebb körzetnek jól jön. Még jobban megismerhetik egymást, és erősebbé válhat a kötődésük egymáshoz.

Munka közben a zsűri: Kanderka Hajnalka, Sziliné Czeiner Renáta, Kanderka Alexandra, Medve Attila

A lovas programról szólva hozzátette a képviselő:

– Ez közel áll a szívemhez. Nekünk is van egy baráti körünk Cecén, akikkel elkezdtük a lovas programok szervezését. Az inspirációjukra indultam el polgármesterként, majd ezen a pályán is. A hagyományunkat megőriztük és már húsz éve megrendezzük a Cecei Lovasnapokat. Ma már nem az eredeti változatban, csak a környékbelieket meghívva, és a népi hagyományokat őrizve, hanem profibbá tettük az egész rendezvényt.

– Vannak, akik egyszerűbb módon, a munkájukhoz használt eszközökkel és lovakkal állnak rajthoz. Ez egy jó lehetőség a számukra, hogy megmutassák az ügyességüket. Egy kicsit lazábban, talán viccesebben, gondtalanabbul, felszabadultabban telik el a napjuk, mint év közben.

Már nem csak a népi hagyományokat őrzi, profibbá tették a rendezvényt

Rauf Norbert, a település polgármestere elégedetten összegezhette a történteket.

Volt olyan, aki munkából érkezett

– Ilyennek tervezetem az újranyitásunkat! Boldog és büszke vagyok, hogy az együttműködésünk ilyen sikeres napot hozott. Ebben kiemelkedő szerepet játszott Medve Attila, a Magyar Hagyományőrző és Lovas Egyesület elnöke, valamint Stadler Melinda, a szervezet tagja. A tevékenységben nagy munka hárult a polgármesteri hivatal dolgozóira is, de elismerően említem meg, hogy a versenyhez állók közül is sokan segítették a munkánkat.

– Egy sajnálatosan hosszú csend után elsőként a gyermeknapon, a diákjaink vették birtokba a Faluparkunkat. A mostani rendezvényünkön azonban már minden korosztályt vártunk a vendégeink közé, akiknek az ellátásához már jóval nagyobb erőket kellett mozgósítanunk, mint korábban. A feladatot tovább nehezítette a szépszámú lovas megjelenése, akiknek megfelelő helyre volt szükségük a felkészülésükhöz.

– Örömmel láttam, hogy az elmúlt évek munkája nyomán, egy mindenkinek a kedvére való szabadidő-központot tudtunk létrehozni. Nagyon jó érzés volt megtapasztalni, hogy a kilátogató vendégek, akik között nagyon sokan a környező településekről érkeztek, megtalálták a helyüket, és az itteni szokások szerint, barátsággal töltötték el nálunk az idejüket.

A pusztaötös bemutatója lenyűgözte a daruszentmiklósi közönséget is Fotók: Balogh Tamás/Dunaújvárosi Hírlap

– Különösen fontos volt, hogy a verseny ideje alatt, mennyire találják majd föl magukat a gyermekek. Ők aztán pillanatok alatt a nekik való helyszínt választották, és egyből kiderült, hogy a játszóterünk is a kedvük szerint lett felújítva. Nálunk ilyenkor hamar előkerülnek a bográcsok, és az emberek szívesen kínálgatták egymást az itt készült, és a hazulról hozott finomságokkal. A versenyt a bírák jó színvonalúnak értékelték, az indulók elégedetten töltötték itt az idejüket, és távozáskor a visszatérésüket ígérték a következő versenyre.

– Izgalmas volt az új színpadunk próbája is, ami szerencsére megfelelt a kihívásoknak. A műfüves pályán, mindenféle szervezés nélkül is egész nap zajlottak a mérkőzések. Fontos rendezvényt zártunk, szép sikerrel. Akár egy főpróbának is vehetjük, mert már javában készülünk az augusztus végi falunapunkra.

Bonya János, a zsűri rang­időseként Madocsáról érkezett:

– Egész életemben ebben a sportban éltem. Főleg lovagoltam. Leginkább a „közveszélyes” lovakat szerettem, mert abból volt igazi teljesítmény jól használhatót nevelni. Keménykezű is tudok lenni, de inkább a türelem hozza meg az eredményt. A rendszerváltás időszakától a fogathajtásban is indultam. Egy sportbaleset miatt azonban a versenyzéssel sajnos föl kellett hagynom. Madocsáról érkeztem, ahol egyik büszkeségünk a Madocsai Betyárnapok, aminek az egyik eseménysorozata a lovas, csikós és fogathajtó verseny. Az itteni résztvevők jó részét onnét is ismerem. Az ilyen eseményeket, mint a daruszentmiklósi, a jó szervezés is fenyegeti. Könnyen túlnövik magukat, akár a C kategória fölé is, ami viszont akár két naposra is nyújthatja a rendezvényt.

Varga Gábor és Rauf Norbert a rendezvényen

– Itt mindenkinek a stopper­óra a nagy ellenség. Elsősorban önmagukhoz képest kell helytállniuk, a rutinosabbak pedig természetesen emellett a kategóriájukban szeretnék a legjobb időt elérni. A pálya bejárásakor megállapítanak egy alap, minimum időt, amit viszont nem illik túllépni senkinek. Ez egy verseny, ahová nem sétakocsikázni hívták az indulókat. A másik nagyon fontos közös ellenfelük a bóják, amiknek az eldöntéséért büntető pontokat osztunk ki, és ez jelentősen ronthatja az esetleges jó időeredményeket. A rendezésben itt is mindent rendben találtam, a pálya kijelölése Maszlag Gábort kollégám reszortja volt. Nehéz feladat elé állította ez a rendezés. Az indulók többféle kocsi típussal indultak, amiknek különbözőek a tengelytávjaik, és ezért a legnagyobb méretűekhez kellett kijelölni a kapukat, ami viszont a versenykocsikkal indulóknak (az övék keskenyebb) kedvezett. Ez egy barátságos verseny, ennyi ma megengedhető volt.

– Örömmel láttam, hogy a legtöbb induló komolyan vette a dolgát és alaposan felkészült. Vannak olyan lovak, amelyeken elférne egy kis abrakolás, hogy még erősebbek legyenek, mert az jóval dinamikusabb és gyorsabb versenyt hozna magával.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!