Permetezés, ültetés és vetés

2021.03.16. 14:00

A legfontosabb teendőink a kertben, amit el kell végeznünk márciusban

Ahhoz, hogy kertünk a lehető legszebb formájában pompázzon egész évben, már időben érdemes elkezdeni a munkát. Mutatjuk, milyen feladatokat kell elvégeznünk márciusban!

Bajusz György

20210302 Kondoros Kezdődik a vetési időszak, a képen Kasnyik Pál kereskedő Fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Fotó: Bencsik Ádám

Március elsejével végre megérkezett a tavasz (legalábbis a naptár szerint), ez pedig azt jelenti, hogy ki kell mozdulnunk a szobából, és át kell néznünk a kertben elvégzendő feladatokat. Ahhoz, hogy kertünk a lehető legszebb formájában pompázzon egész évben, már időben érdemes elkezdeni a munkát.

A legfontosabb márciusi kerti munkákat szedtük össze:

Fák, cserjék ültetése, ápolása

Kora tavasszal a legsürgősebb feladat a gyümölcsfák, díszfák és díszbokrok, szőlőoltványok, rózsatövek ültetése. Sok a munka ilyenkor az idősebb, termő gyümölcsfákkal is: jön a koronaritkítás ideje, amikor a sűrűn álló, egymást keresztező ágrészeket és vesszőket tőből ki kell metszeni, hogy később minden gyümölcsöt elegendő napsütés érjen, és ízletes termést hozzanak létre. A kert minden lombhullató növényének lemosó permetezését is ekkor kell megejteni.

Ezeket a zöldségeket most kell elvetni

A hónap második felében kell elvetni az átmeneti lehűlést is elviselő zöldségfélék, így például a zöldborsó, a sárgarépa és a petrezselyem magját. Emellett ilyenkor célszerű ültetni a vöröshagyma dughagymáit és a fokhagyma gerezdjeit is. A nagyobb évelő fűszernövényeket, például a lestyánt vagy a citromfüvet is már szabadföldbe ültethetjük.

Kezdődik a vetési időszak, a képen Kasnyik Pál kereskedő
Fotó Bencsik Ádám BÁ Békés Megyei Hírlap

Felkészülnek a virágok

Március az évelő virágok ültetésének és a rózsabokrok metszésének optimális ideje. Ha jó az idő, már kivihetjük a szabadba a fagymentes helyen teleltetett növényeket, például a leandereket.

Ideje a gyeppel is foglalkozni

A gyep ápolása az első melegebb napokon kezdődik. Tisztítsuk meg a lombtól és egyéb téli maradványoktól, különben a fű rothadásnak indul! A lomb­maradékokat hordjuk a komposztra. A sövények alatt maradjon a lomb – védelmet nyújt a hasznos rovaroknak. Ahogy a fű elkezd növekedni, s az időjárási és a talajviszonyok is engedik, gereblyézzük el a gyepről a leveleket, egy lombseprűvel fésüljük át alaposan, hogy levegőhöz jusson, és elkerülhessük a rothadásos betegségeket. Túlságosan erősen azonban ne gereblyézzünk, mert károsíthatja a füvet!

Készüljünk fel a kártevőkre

Az enyhébb, csapadékosabb idő beálltával a meztelen csigák megjelenése problémát okozhat, a szürkepenész, peronoszpóra is könnyen felütheti a fejét a káposztafélék között. Esetenként a levéltetvek szórványos megjelenésére is számítani lehet.

Ellenőrzés, javítások

Ideje ellenőriznünk a télire elzárt vízvezetékeket. Ha a tavasz eleji nagy vizsgálat során hibát találunk, még idejében elvégezhetjük a szükséges javításokat. Ha februárban nem tettük meg, most mindenképp érdemes pótolnunk a kerti szerszámok, eszközök közül azokat, amik esetleg elhasználódtak vagy hiányoznak.

(Forrás: hellovidek.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!