jók a tapasztalatok

2020.09.30. 14:00

A jövőben nemcsak az autó, hanem a munka is hibrid lesz?

A koronavírus-járvány első hullámának már az elején több helyen elhangzott, különböző szakemberek, politikusok adtak annak hangot, hogy a járvány után semmi sem lesz olyan, mint előtte. Most a második hullám idején egyre hangosabbak ezek a hangok.

Agárdy Csaba

Az emberek mindennapi életében a legnagyobb változást a munkakörülmények átalakulása, a munkahelyek elvesztése jelentette és jelenti a legtöbb problémát. Az egyik legfontosabb kérdés talán az úgynevezett home office, az otthoni munkavégzés. Ezzel kapcsolatban több felmérés is készült az elmúlt hetekben, még a vírus első hullámának a tapasztalatai alapján.

Hollandia az első

A koronavírus-járvány kitörése előtt az USA-ban az összes foglalkoztatott huszonnégy százaléka, az Európai Unióban az aktív munkavállalók tizenhárom százaléka dolgozott távmunkamódszerrel, Hollandia „vezet” huszonhat százalékkal. Magyarországon 2004-ben jött létre a Magyar Távmunka Szövetség.

Sok kényszermegoldás született a járvány első hullámában. A munkahelyek többségében a home office-ra nem volt kialakult gyakorlat, szabályozás. Az azonban látszik, hogy a legtöbb helyen a jövőben nem lehet visszatérni a klasszikus munkavégzésre. Valószínűleg a hibrid munkavégzés lesz a megoldás – olvasható a hrportal.hu-n. De ugyanezen a véleményen van Bakos Réka, a Kincentric vezető tanácsadója is, ők a közelmúltban globális kutatást végeztek a home office kapcsán. Világszerte hétszázötvenezer munkavállalót és nyolcszáz HR-vezetőt (humánerőforrás-menedzsment) kerestek meg a kérdőívükkel.

Bakos Réka a Manna Rádiónak nyilatkozva mondta el, nincs visszaút. Kifejtette, amikor a járvány elkezdődött, ijesztő volt a helyzet, de a vállalatok gyorsan reagáltak, a működésük gyorsabb, agilisebb lett. Májusban jött az első stresszhelyzet, elsősorban a nőknél és a fiataloknál. A nőknél azért, mert otthon egyszerre dolgoztak, vezettek háztartást, neveltek gyereket. A fiatalok pedig még soha nem találkoztak válsághelyzettel, nem tudták kezelni. Igaz, ilyen jellegű válsághelyzet, mint amit a vírus okozott, korábban sohasem volt. A Kincentric felmérése szerint a cégek ötvenöt százaléka már készül a jövőre, nem lesz visszatérés, a hibrid munkavégzés előtérbe kerül, ami azt jelenti, hogy be is járunk a munkahelyre, meg otthon is dolgozunk.

Az otthoni környezet jó hatással van a munkavégzés hatékonyságára

A tanácsadó elmondta, persze megmaradnak azok a munkahelyek, ahol a dolgozók fizikai jelenléte elengedhetetlen. Például a gyárakban a futószalag mellett, az egészségügyben, a kereskedelemben, de a digitális munkavégzés mindenképpen megerősödik majd. Eddig is átalakult a piac, hiszen nagyon sokan álltak át a kiszállításra, az online-értékesítésre.

A köznyelvben csak home office

A Munka Törvénykönyve szerint a „távmunkavégzés a munkáltató telephelyétől elkülönült helyen rendszeresen folytatott olyan tevékenység, amelyet számítástechnikai eszközzel végeznek és eredményét elektronikusan továbbítják”.

A távmunka alkalmazási területe mindazonáltal jóval tágabb, mint amit a jogalkotó kijelölt. Távoli helyről történő munkavégzés egyéb foglalkoztatásra irányuló jogviszonyok esetében is elképzelhető (pl. megbízás, vállalkozás).

Főleg a koronavírus-járvány kitörése óta a magyar köznyelvben terjed a home office, mint az otthon végzett munkavégzésre utaló, angol nyelvből átvett kifejezés (wikipedia).

Bakos Réka kiemelte, hogy Budapesten és vonzáskörében az otthon végzett munka azért is előnyös, mert több órát spórolnak meg azzal az emberek, hogy nem kell utazniuk a lakóhelyük és a munkahelyük között. Az is lényeges, hogy szétaprózódott a munkaidő. Ugyanis a munkavégzést meg lehet szakítani, el lehet intézni néhány dolgot, bevásárolni, főzni vagy éppen ügyintézni.

A Kincentric munkatársa az új helyzet legnagyobb előnyének azt tartja, hogy a vezetők és a dolgozók a karantén alatt közelebb kerültek egymáshoz. A vezetőknek kulcsszerepük van a home office-ban, ezért őket is segíteni kell a munkájukban.

A hrportál írása szerint Magyarországon a home office az új koronavírus-járvány előtt leginkább eseti vagy juttatás jellegű volt, ritkán jól működő, szabályozott gyakorlat. Egy 2019 őszi Jobsgarden-felmérés szerint azon cégek nyolcvannyolc százaléka, ahol nem volt még home office, nem is akarták bevezetni azt. Ezek egy részénél a cég tevékenysége volt az ok, másutt pedig éppen az, hogy sokat költöttek az ideális irodai környezetre, amelyet nem akartak, hogy kihasználatlanná váljon, ezen felül pedig jelentős tényező volt a vezetők részéről az előítélet és a bizalomhiány. Kevesebb esetben jelentett akadályt az informatikai felkészületlenség.

Az eduline.hu feltette a kérdést: hatékony-e az otthoni munka? A portál megállapította, hogy a vélemények megoszlanak. Egy felmérés például arra mutatott rá, hogy az otthonról dolgozók hajlamosak több dolgot csinálni egyszerre, ami csökkenti a munka hatékonyságát.

Az informatikai felkészületlenség nem okozott különösebb problémát Fotó: Pixabay

A nagyvállalatok HR-eseinek tapasztalatai ezzel szemben azonban kifejezetten jók: azt mondják, a szabadabb időbeosztás miatt kollégáik elégedettebbek, ez pedig a munkájukra is jó hatással van, a nyugodt otthoni környezet elősegíti a hatékony munkavégzést, az utazás miatt pedig időt és pénzt spórolnak, a környezetvédelmi szempontokról nem is beszélve. Sőt, a távmunka a munkavállaló és a munkáltató közötti bizalmat is erősíti.

Magyarországon a Központi Statisztikai Hivatal és a Portfolio friss felmérése szerint 2020 elején mindössze a munkavállalók 1,1 százaléka dolgozott rendszeresen home office-ban, 1,8 százaléka alkalmanként. Áprilisban ez az arány 9-10 százalékig is felment, júliusra pedig újra csökkenést mutatott.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!