folyamatosan frissítve

2020.03.14. 20:00

A legfontosabb térségi történések a koronavírussal kapcsolatban

A héten számos fontos esemény történt az immár világjárvánnyá minősített koronavírus kapcsán. Alábbi gyűjtésünkben összeszedtük a leglényegesebb helyi híreket.

duol.hu

Frissítés 2020.03.17.

Tájékoztatjuk Önöket, hogy a koronavírus-járványra való tekintettel, és annak érdekében, hogy mérsékeljük a fertőzésveszély kockázatát a dolgozóink és az Önök védelmében, március 17-től bezárjuk a Mediaworks Zrt. ügyfélszolgálati irodáit. További rendelkezésig a telefonos ügyfélszolgálatunk hívható sürgős esetben, hirdetésfeladással, panaszkezeléssel kapcsolatosan a 06-40/949-459-es telefonszámon.

A járványhelyzet és a hozzá kapcsolódó központi döntések miatt kiemelt kérdést jelent a diákokat és a nyugdíjasokat is kiszolgáló köz­étkeztetés. Arra is kíváncsiak voltunk, hogy a helyi vendéglátós szektort miként érinti a napról napra szigorodó megszorítás.

Barta Endre humán ügyekért felelős alpolgármester tartott sajtótájékoztatót a helyi nagyrendezvényekkel kapcsolatban – még a hétfői miniszterelnöki bejelentések előtt – a koronavírus elleni küzdelem tükrében.

A koronavírus Magyarországon is terjed, így a magyar cégeket már közvetlenül is érinti a fenyegetettség. Emiatt a munkáltatóknak célszerű előkészületeket tenniük a fertőzés elkerülésére, az esetleges fertőzéssel kapcsolatos teendőkre.

Jelentős próbatétel elé állítja a koronavírus-járvány a gyermekes szülőket. Óvják a vírustól a családjukat, és mától már az óvodások, bölcsődések otthoni felügyeletét is meg kell oldaniuk. Zárva lesznek a gyermek­intézmények is.

A környező települések önkormányzatai is meghozták a szükséges intézkedéseket a koronavírus elleni védekezés minél hatékonyabbá tétele érdekében.

A Pannon Polgárőrség Peczen Antal elnöklésével működik településünkön. Az egész város területén látnak el a közösség számára hasznos feladatokat, de a Technikum városrészben van a központ, itt van az irodájuk.

Járványügyi tájékoztató – 2020.03.16.

Az alábbi tájékoztatót Dunaújváros Megyei Jogú Város Sajtóirodája az alábbi közleményt juttatta el nekünk:

A koronavírus járvány elleni védekezés miatt hétfőn az alábbi döntéseket hozta a Városvezetés:

A Volán járatain szerdától megszűnik az első ajtós felszállás, minden ajtón biztosított lesz a felszállás lehetősége.

Keddtől nem fogad látogatókat a

  • József Attila Könyvtár
  • Munkásművelődési Központ (MMK)
  • Intercisa Múzeum
  • Kortárs Művészeti Intézet (KMI)
  • A következő időszak rendezvényei közül elmarad a:

  • Fejér Megyei Diáknapok (FMD)
  • DUDIK Fesztivál  Bringatúra
  • A Május elsejei programok – ezeket a helyzet függvényében később szeretnénk megrendezni.

    A Parázs Varázs koncertjei – a szombati sütögetést viszont szeretnénk megtartani.

    A júliusi és későbbi rendezvények szervezése tovább folyik, amennyiben szükséges, akkor természetesen később itt is meghozzuk a korlátozó intézkedéseket.

    Keddtől a bölcsődék, óvodák zárva tartanak. Ügyeletet tart a Zengő-Bongó Bölcsőde, valamint a Bóbita és az Aprók Háza Óvoda. A legfrissebb tájékoztatás szerint összesen körülbelül 50 gyermeknek kértek ügyeleti ellátást a szülők.

    A gyermekek étkeztetését a zárva tartás alatt is biztosítjuk. Ennek módjáról az intézmények adnak tájékoztatást. Az étkezés lemondása a szokott módon lehetséges.

    A temető gondnokságon a személyes ügyfélfogadás szünetel, kérdés esetén a 25/281-385 vagy 70/940-7816 telefonszámon, illetve [email protected] e-mail címen lehet érdeklődni hétfőtől péntekig 8-16 óráig.

    A Szent Pantaleon Kórházban is több fontos intézkedést hozott a vezetés, erről itt lehet tájékozódni: https://bit.ly/3a6i83W A városvezetés Pintér Tamás vezetésével minden nap többször ülésezik és a védekezésben érintett szervekkel is folyamatosan tartja a kapcsolatot.

    A Szent Pantaleon Kórház óvintézkedéseket vezet be

    Az alábbiakban a Szent Pantaleon Kórház közleményét olvashatják:

    Tisztelt Lakosság! Kedves Betegeink!

    Önök előtt is ismert tény, hogy egészségügyi vészhelyzet van érvényben. Központi utasításra a kórházak – így a Szent Pantaleon Kórház is – rendkívüli intézkedéseket léptettek életbe a koronavírus járvány terjedésének lassítására és az egészségügyi ellátó kapacitás megőrzésére.

    A lakosságot a következő intézkedések érintik:

  • A Kórház-Rendelőintézetben átmenetileg megszűnnek a tervezhető, nem sürgős ellátások. Továbbra is elvégezzük azonban az akut ellátást és mindazon ellátási formákat, melyek halasztása akár középtávon is egészségkárosodást eredményezhet.
  • Szakrendeléseink és ambulanciáink is minimalizálják tevékenységüket, csak az akut eseteket, illetve azokat a kontroll vizsgálatokat végzik el, amelyek halasztása hátrányos egészségügyi következményekkel járhat.
  • A járóbeteg-tevékenységünket a Rendelőintézetben végezzük, ez alól kivételt képez a sürgősségi ambulancia, a traumatológiai sürgősségi ambulancia, az urológia, a kardiológia, a gasztroenterológia, a pszichiátria, a röntgen, CT és ultrahang diagnosztika, melyek az eddigi helyükön működnek. Az EKG a Rendelőintézet félemeletén fog működni. A bőrgyógyászati ellátás csütörtöki napokra korlátozódik. A tüdőszűrés és más szűrési tevékenység szünetel, a pulmonológiai szakrendelés azonban működik. Ezek az ellátási formák is hangsúlyozottan csak sürgősségi eseteket fogadnak.
  • Egyes fekvőbeteg-osztályaink összevonásra kerülnek, hogy a felszabaduló helyeken infektológiai ellátást végezhessünk. A mozgásszervi rehabilitáció nappali ellátását leállítjuk, az osztályra új beteget nem veszünk fel. A gégészet a szemészeti osztállyal közösen a IV/A. szárnyon fog működni. Az általános sebészet összevontan egy szárnyon működik. A neurológia a „D” szárny egyik oldalára költözik, a másik oldalt kijelöltük másodlagos intenzív ellátásra. A belgyógyászat az I/D. és a II/A. szárnyon működik. Az I/A. és a II/B. szárnyat infektológiai ellátásra jelöljük ki.
  • A sürgősségi osztályon tilos az átjárás. A sürgősségi és az infektológiai osztályra belépő betegek azonnal sebészi maszkot kapnak.
  • A helyi katasztrófavédelemmel felvettük a kapcsolatot, a közeljövőben a kórház sürgősségi betegfelvétele egy előszűrő sátoron keresztül valósul meg, ahol célzott kérdések és néhány egyszerű alapvizsgálat (testhő, szívfrekvencia, oxigén telítettség mérés) után megfelelő helyre irányítjuk a beteget.
  • A betegek beléptetése a kórházi főépületbe kizárólag a sürgősségi bejáratokon keresztül történik (a híd alatti, illetve az új blokk bejárata és pszichiátria). Az aulai (hídon keresztüli) bejárást megszüntetjük.
  • Mind a személyzet, mind a pácienseink közös érdeke, hogy a koronavírus fertőzés terjedését megállítsuk, az ellátó személyzet a várható esetszám növekedés idején is rendelkezésre tudjon állni, ezért nyomatékosan kérjük a Tisztelt Lakosságot, hogy csak rendkívül indokolt esetben vegyék igénybe a Kórház-Rendelőintézet szolgáltatásait.
  • A koronavírus járvánnyal összefüggő kérdéseikkel kapcsolatosan a kormányzati zöld számon (06-80-277-455, 06-80-277-456) és a www.koronavirus.gov.hu honlapon tájékozódhatnak.

    Kórházunkat érintő változtatásokról pedig a www.pantaleon.hu honlapon kaphatnak aktuális felvilágosítást.

    Keddtől zárva tartanak a dunaújvárosi óvodák és bölcsődék

    A járványügyi helyzet miatt több döntés született. Dunaújváros Megyei Jogú Város sajtóirodájának közleményét olvashatják:

    Vasárnapi adatok szerint továbbra sincs koronavírussal fertőzött beteg Dunaújvárosban vagy környékén. Szeretnénk azonban ha mindenki komolyan venné a megelőzést, ezért legyen mindenki számára egyértelmű: nem lesz ez mindig így, a járvány Dunaújvárost sem fogja elkerülni. Az, hogy milyen mértékben érinti majd városunkat a járvány az, az itt élőkön is múlik.

    A megelőzés érdekében Pintér Tamás polgármester a következő döntést hozta: a dunaújvárosi bölcsődék és óvodák hétfőn a szokott módon üzemelnek, keddtől azonban az intézmények zárva tartanak. Ügyeletet tart a Zengő-Bongó Bölcsőde, valamint a Bóbita és az Aprók Háza Óvoda. A hétfői napon így a szülőknek van lehetőségük a munkahelyükön és a bölcsődékben, óvodákban is egyeztetni a helyzetről. Szeretnénk nyomatékosítani, hogy a jelen helyzetben a gyermekek otthon vannak a legnagyobb biztonságban, így kérjük a szülőket, hogy lehetőségeik szerint, saját és gyermekük egészsége érdekében tartsák otthon a kicsiket.

    Az ügyeletes intézmények csak azokat a gyermekeket fogadják, akiknek szülei büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak arról, hogy a gyermek nem járt külföldön és nem beteg. Az intézmények részére szájmaszkot és hőmérőt biztosít az önkormányzat. Az óvodákban a 2020. március 24-25-26-ra meghirdetett ismerkedési napok elmaradnak. A gyermekek étkeztetését a zárva tartás alatt is biztosítjuk. Ennek módjáról az intézmények adnak tájékoztatást. Az étkezés lemondása a szokott módon lehetséges.

    A megelőzés érdekében a következő döntések születtek:

    – A városi játszótereket is zárva tartjuk.

    – A vendéglátóipari és turisztikai egységektől azt kérjük, hogy lehetőleg tartsanak zárva, amennyiben ez nem lehetséges, akkor az előírtnál is fokozottabban ügyeljenek a higiéniára.

    – A képviselői fogadóórák és lakossági fórumok szünetelnek. Kérjük, hogy kérdés esetén telefonon vagy e-mail-ben érdeklődjenek. Az EMMI döntése értelmében az állami fogászati alapellátás keretein belül a következő időszakban csak sürgősségi ellátás végezhető.

    Pintér Tamás vezetésével minden nap ülésezik a városvezetés és állandó a kapcsolat a védekezésben résztvevő szakemberekkel, intézményekkel. Kálló Gergely országgyűlési képviselő is folyamatosan tájékoztatást ad a járványhelyzet alakulásáról. Újabb döntésekről az önkormányzati honlapon és közösségi oldalon lehet tájékozódni.

    Mától zárva vannak az iskolák

    A kormány pénteken este úgy döntött, hogy hétfőtől távoktatás formájában biztosítja a közoktatást.

    Móriczos szülőktől tudjuk, hogy az iskola közvetlenül tájékoztatta a szülőket már a hét végén, illetve hétfőn összeül a tantestület, kidolgozza a módszert, ahogyan a távoktatást megoldják, és mindenről a szokott módon, az E-Krétában vagy e-mail formájában tájékoztatják a szülőket. Úgy gondoljuk, ezt teszi majd a város többi intézménye is – amint újabb konkrét információink lesznek, azokat természetesen azonnal közreadjuk.

    Dunaújvárosban hét személy esetében rendeltek el házi karantént. Információink szerint köztük vannak a Bánki iskola külföldről hazatért diákjai és pedagógusai. Fontos, hogy ez NEM azt jelenti, hogy ők betegek lennének, tünetük sincsen, ez mindössze egy megelőző intézkedés, amelyet országos szinten is alkalmaznak a járvány terjedésének visszaszorítására.

    Az EMMI döntése értelmében az állami fogászati alapellátás keretein belül a következő időszakban csak sürgősségi ellátás végezhető.

    A rácalmási Jankovich Miklós iskola honlapján tette közzé az új oktatási rendet, mint írták a tanítás nem szünetel, csak távoktatáson keresztül tanulnak majd tanulók. A város polgármestere, Schrick István arról tájékoztatta a lakosságot, hogy március 16-án a rácalmási óvoda és bölcsőde még nyitva lesz, ha hétfőig a kormányrendelet nem rendeli el az óvodák és bölcsődék kötelező bezárását, ezekre az intézményekre március 16-án visszatér a képviselő-testület.

    Kulcs települési és közoktatási intézmény vezetői együtt március 14-én rendkívüli értekezletet tartott. A polgármester veszélyhelyzeti intézkedéseket hozott a gyermekétkeztetéssel kapcsolatban, a hivatali ügyintézésre csak szerdán van mód, a faluház és a könyvtár bezár és a képviselői fogadóórák is elmaradnak.

    Csak ügyeletes óvoda és bölcsőde lesz

    Pintér Tamás polgármester tegnap úgy döntött: a dunaújvárosi bölcsődék és óvodák ma a szokott módon üzemelnek, keddtől azonban az intézmények zárva tartanak. Ügyeletet tart a Zengő-Bongó Bölcsőde, valamint a Bóbita és az Aprók Háza Óvoda. A szülőknek ma lesz lehetőségük a munkahelyükön és a bölcsődékben, óvodákban is egyeztetni a helyzetről. Az ügyeletes intézmények csak azokat a gyermekeket fogadják, akiknek szülei büntetőjogi felelősségük tudatában nyilatkoznak arról, hogy a gyermek nem járt külföldön és nem beteg.

    Dunaföldvári intézkedések

    Horváth Zsolt, Dunaföldvár polgármestere az alábbi utasítást adta ki a koronavírussal kapcsolatban:

    Ha így mossa meg a kezét, nagyobb eséllyel kerülheti el a fertőzéseket! (videó)

    Úgy gondolja, hogy naponta többször és helyesen tisztítja meg kezeit a baktériumoktól, vírusoktól? Lehet, hogy idáig rosszul csinálta!

    A WHO tájékoztatása szerint a COVID-19 (és minden egyéb!) vírussal való megfertőződés esélyét jelentősen csökkentheti néhány egyszerű lépés betartása. Ezek egyike a rendszeres és alapos kézmosás, mely lehet alkoholos kézbedörzsölés, vagy szappanos vízzel való kézmosás. Miért is hatásosak ezek? Használatukkal megölhetjük a kezünkön található vírusokat. – Írja a feol.hu.

    De hogy is kell helyesen kezet mosni? Sokan sokféleképpen végezzük ezt az egyszerűnek tűnő folyamatot a hétköznapokon, de vajon megfelelő módon?

    Ebben szeretnénk videónkkal segíteni, melyben 6 lépésben mutatjuk meg, hogy miként is kell helyesen kezet mosni.


    A legfontosabb történés a héten, hogy Magyarország Kormánya veszélyhelyzetet hirdetett a koronavírus miatt. Ennek kapcsán fontos, hogy térségünkben, így Dunaújvárosban is elmaradnak a március 15-re tervezett megemlékezések. Dunaföldváron pedig a hagyományosnak tekinthető, 2020. március 22. napjára meghirdetett országos állat- és kirakodóvásárt sem tartják meg.

    A fent leírtakon túl számos esemény szervezői, például az MTV CityRocks – Dunaújváros felelős stábja is elkészítette a B-tervet a járvány esetére. Ugyanakkor több országos rendezvényt, például a Szakma Sztár Fesztivált nem tartják meg.

    A megyei közgyűlés pedig rendkívüli ülést tartott, amely három napirendi pontban is döntést hozott.

    „A kormány az élet- és vagyonbiztonságot veszélyeztető tömeges megbetegedést okozó humánjárvány következményeinek elhárítása, a magyar állampolgárok egészségének és életének megóvása érdekében Magyarország egész területére veszélyhelyzetet hirdet ki” – olvasható a szerdán Magyar Közlönyben is megjelent és hatályba lépett kormányrendeletben. Erről bővebben IDE KATTINTVA olvashat.

    Természetesen ebben az esetben is fontos a betegség megelőzése. A napi többszöri kézmosás, kézfertőtlenítés a megelőzés egyik kulcsfontosságú lépése, de hogy mit tehet még, elolvashatja ALÁBBI CIKKÜNKBEN.

    Végül pedig alább olvashatják dr Mészáros Lajos reagálását a dunaújvárosi Szent Pantaleon Kórházzal kapcsolatos álhírekkel kapcsolatban.

    Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!