A 30 éves Mezőföld Természetfotó Egyesület csoportos kiállítása

2020.03.16. 20:00

A helyi értékközösségek meghatározó ereje

Az országban kialakult járványhelyzet erősen rányomta a bélyegét a 30 éves Mezőföld Természetfotó Egyesület pénteki kiállításmegnyitójára is a Bartók aulájában.

Balla Tibor

2020.03.13. Mezőföld Természetfotó Egyesület A mi világunk 2020 című kiállítása Dunaújváros Bartók Kamaraszínház- és Művészetek Háza aula galériája Fotós: Zsedrovits Enikő ZsE_Dunaújvárosi Hírlap

Fotó: Zsedrovits Eniko

Egyrészt, mert ismerve eddigi munkásságukat, a 30 éves Mezőföld Természetfotó Egyesület tagjainak (dr. Almási István, dr. Somo­rácz Áron, dr. Somo­rácz György, dr. Szendrőy István, Fabó Ferenc, Fabóné Bíró Ágnes, Farkas Sándor, Frigyer Szilvia, Hollósi Zoltán, Klép Sándor, Kovács Jenő, Kovács Sándor, Krizák István, Oroszi Zoltán, Rónai Gábor, Szi­lágyi András) A mi világunk 2020 címmel nyílt tárlatának megnyitóján a Bartók Kamaraszínház és Művészetek Háza aulájában normál esetben legalábbis tömeges érdeklődés lett volna, biztosan nem csak pár tíz érdeklődő reprezentálta volna meg megjelenésével, hogy fontos számára az a minőségi munka, ami az egyesületen belül zajlik, amiről az évente megrendezett csoportos kiállításokon adnak számot.

A természet páratlan szépsége tükröződik vissza a fotókon Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Másrészt, mivel a társaság – amely önként vállalt feladatának tekinti az emberek, ezen belül különösen a gyerekek környezettudatos szemléletének formálását – jó néhány tagja orvos, vagy a kórházban dolgozik, erősen érintett a világjárvánnyal kapcsolatban. Így aztán bár magas színvonalú, kellemes műsort adott a Quintia együttes – Kurina Laura (cselló, ének), Németh Irma (ének, hárfa, furulya), Péter Kata (ének, fuvola, furulya), Pocsai Mária (citera, hegedű, ének) feldolgozásaikkal és ifj. Pálfalvi János egy Áprily Lajos-verssel, a Fegyvertelen vadász dalával, a megnyitó hangulatát dr. Almási István, a természetfotó egyesület vetőjének megnyitóbeszéde uralta.

 

Az elnök civilben belgyógyász, infektológus, klinikai farmakológus szakorvos, a Tolna Megyei Balassa János Kórház kórházhigiéniai osztályának osztályvezető főorvosa, és mint ilyen, egy kisebb megye koronavírus elleni védekezésében vesz részt. Magától értetődően az ezzel kapcsolatos érzések meghatározzák most az életét, így ebből a sötét tónusú, viharos képből indította megnyitóbeszédét. Kijelentette, bár hisz a medicinában, ám mégsem ez a tudomány fogja megmenteni az emberiséget, hanem a tudomány egy kisebb, meglehetősen elhanyagolt ága, az ökológia, ami a természet egyensúlyát vizsgálja, és sokkal inkább tud jövőképet nyújtani. Egyesületük értékközösségként a természet csodáinak megőrzésén munkálkodik.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!