Tökéletes élet nincs, de teljes, őszinte szeretetben leélt igen

2020.02.14. 07:00

A házasság hetén a család és a szerelem fontosságára hívják fel a figyelmet

Az ezredforduló környékén indult világhódító útjára a házasság hetének ötlete, amely minden alkalommal stílusosan a szerelmesek napja, február 14-e köré pozicionálja be magát. A család és a szerelem fontosságára fókuszáló megmozdulást ma már 4 kontinens 21 országában ünneplik.

Tóth Alexandra

Fotó: ZSEDROVITS ENIKO

A házasság hetét Magyarországon 2008 óta tartják, a hozzá kapcsolódó rendezvénysorozathoz számtalan település csatlakozott már. Egy meglehetősen széles körű összefogással civil szervezetek és keresztény egyházak egyetemlegesen állnak a házasság intézménye mellé.

Országszerte idén 300 előadást tartanak, amelyek során tudományos kutatásokra, bibliai tanokra, erkölcsi érvekre, gyakorlati példákra hagyatkozva dolgozzák fel a házasság örömteli vagy épp nehéz velejáróit. Bár Dunaújváros még nem csatlakozott az országos programsorozathoz, a közeli Dunaföldvár igen. Csóka Judit klinikai szakpszichológus szerdán este tartott előadást a művelődési házban arról, hogy létezik-e vajon ­sírig tartó szerelem. Bár erre egyetemes válasz nincs, az viszont bizonyos, hogy házasodni azért szeretünk.

Rockmaraton elso esküvoje, háttérben Székely Erika anyakönyvvezeto – a fesztivál hagyományt teremtett tavaly Fotó: archív

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) legfrissebb előzetes adatai szerint hazánkban „esküvőboom” volt tavaly: szeptember végéig többen kötötték össze életüket, mint 2018-ban az egész évben, ami soha nem látott emelkedés az elmúlt három évtizedben. Hazánkban a 1970-es évek közepétől csökkent azok száma, akik hivatalosan összekötötték az életüket. Az évtizedeken át tartó csökkenés 2010 után fordulatot vett, a házasságkötések száma 2010 és 2016 között közel a másfélszeresére emelkedett. Amíg 2010-ben 36 ezren járultak az anyakönyvvezető elé, addig tavaly novemberig már 62 ezer pár mondta ki a boldogító igent. Figyelembe véve az átlagértékeket, a KSH becslése szerint 2019-ben akár a 64 ezres számot is átléphette a frigyre lépők száma, amire közel harminc éve nem volt példa.

Az országos statisztikákat tükrözik a dunaújvárosi adatok is. Itt már frissebb számokat ismerünk. Árokszállási Ibolya, Dunaújváros MJV polgármesteri hivatala közigazgatási osztályának vezetője lapunknak elárulta, 2019-ben egészen pontosan 326 házasságot kötöttek, ami magasabb, mint a 2018-as szám. A házasulási kedv tehát városunkban is a csúcson van, 2020-ban alig másfél hónap alatt már 21 párt adtak össze anyakönyvvezetőink. Árokszállási Ibolya azt is elmondta, már az év második napja is házasságkötéssel kezdődött, noha a mostani ügyfélfogadások nagy részét inkább a házasságkötési szándékok bejelentése teszi ki. A legnépszerűbb időszak természetesen a nyár, valamint a karácsony és a szilveszter. Ennek ellenére már most az év minden hónapjára van házasságkötésre foglalt időpont.

Az ifjú pároknak mindig fontos a megjelenés Fotó: archív

Arra a kérdésünkre, hogy melyik volt a legemlékezetesebb esketésük, Ibolya azt válaszolta, hogy a Rockmaraton fesztiválon kötött három házasság mindenképpen maradandó élmény marad az anyakönyvvezetők számára. Ahogy az osztályvezető fogalmaz, ezzel egy egészen új életérzést ismerhettek meg.

Házasodni tehát szeretünk, ami nem meglepő, hiszen szakértők szerint a házasság egy mélyebb elköteleződést jelent a szerelmesek életében, nagyobb biztonságot ad számukra, valamint statisztikailag több gyermek születik házasságban, mint élettársi kapcsolatban.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!