Havonta ellenőrzés alatt

2021.07.20. 11:30

A hazai szabad vizes fürdőhelyek többsége jó, kiváló minőségű

Bár az utóbbi napok részben inkább a heves esőzésekről szóltak, hamarosan visszatér az igazi strandszezon. Szabad vízi kisokos.

Szabó Szabolcs

20210709 Szelidi-tó Strand illusztráció Jövőre már nem csak a nyári melegben lesz érdemes a Szelidi-tóra látogatni. Fotó: Gábor János GJ Petőfi Népe

Fotó: Gábor János

A Nemzeti Népegészségügyi Központ közelmúltban elkészült értékelése szerint a minősített hazai szabad vízi fürdőhelyek 92 százaléka kapott jó vagy kiváló besorolást, amíg a kifogásolt strandok száma 9-ről 6-ra csökkent az elmúlt évben – adta hírül még május végén az illetékes Nemzeti Népegészségügyi Központ.

A Velencei-tó környékén 13 strandot vizsgál a megyei kormányhivatal Fotó: Pesti Tamás/Fejér Megyei Hírlap

A minősítés az idei évben is az európai uniós követelményeknek megfelelően négy év mikrobiológiai vizsgálati eredményei alapján készült. A kockázatalapú statisztikai értékelés során nemcsak egy-egy minta megfelelőségét vizsgálják, hanem a vízminőség változásait, és az esetlegesen fennálló egyéb egészségkockázatokat is követik. Ezen besorolás szerint kiváló, jó, tűrhető és kifogásolt minősítést kaphat egy szabad vízi fürdőhely.

A helyi szabadstrand megfelel a követelményeknek

A kijelölt fürdőhelyeket legalább évi négy alkalommal ellenőrzik, egyszer nyitás előtt, majd a szezon során havonta legalább egyszer.

A vízmintavétel mellett a helyszínen vizsgálják, hogy a víz felületén vannak-e látható szennyeződések, esetleg üveg, műanyag, gumi, vagy megfigyelhető-e hínárosodás. A tavakon vizsgálják a vízvirágzást is, amely az ún. cianobaktérium-burjánzás miatt a víz elszíneződését, habzását okozza. Az ellenőrzések során vizsgálják a vízmintákban két szennyvízeredetű szennyezést jelző baktérium, az E. coli és az Enterococcus mennyiségét is.

A helyi szabadstrand is várja a fürdőzőket Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Mint azt korábban a feol.hu megírta, a Fejér Megyei Kormányhivatal illetékességi területén összesen 15 természetes fürdőhely található: 13 a Velencei-tó partján, egy a Dunán, Dunaújváros Szalki-szigeti részén, egy az Ozora Fesztivál helyszínén, az Igar-Dádpusztán található tavon.

A dunaújvárosi Szalki-szigeti szabadstrand az elmúlt években rendre jó, illetve kiváló minősítést kapott, a strand mellett található táblán jelenleg is megtalálható a víz minőségét jelző tábla éppen aktuális besorolás szerint. Térségünkből sokan keresik fel a viszonylag rövid úton elérhető Szelidi-tavat, annak is jó a vízminősége. A szabad vízi strandokkal kapcsolatban az NNK szakemberei kiemelték: – A kifogásolt vagy a nem ellenőrzött vízminőségű, nem kijelölt strandokon fürdőzők elsősorban hányásos, hasmenéses megbetegedések, szem- vagy fülgyulladás kockázatának vannak kitéve. A nem kijelölt fürdőhelyeken, különösen a bányatavakon a balesetveszély is nagyobb, és nincs a helyszínen vízimentő. Vannak olyan strandok, ahol a feltételek adottak, mégsem jelöltette ki a terület tulajdonosa, és az előírt vízvizsgálatokat sem végzik. Ezért nyaralás, strandolás előtt érdemes tájékozódni az NNK honlapján, ahol megtalálható a kijelölt fürdőhelyek listája, éves minősítése és a legutóbbi vízvizsgálatának eredménye.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!