népbetegséggé válik

2019.05.19. 11:30

A helyes táplálkozás a kulcs – ebben segít a diabétesz klub

A helyi Egészségfejlesztési Irodában (továbbiakban csak „EFI”) számos szakkör, klub, tanácsadás működik. Ezek egyike a Diabétesz klub is, ami cukorbetegséggel kapcsolatos témákkal foglalkozik

Morva Dávid

A cukorbetegség összetett anyagcserezavar, melynek legfőbb jellemzője a vércukorszint megemelkedése, de közvetve érinti a zsír- és fehérjeanyagcserét is. A betegség oka lehet az inzulin hiánya, csökkent termelése, vagy csökkent hatékonysága. Ha elhanyagoljuk, vagy nem figyelünk rá, a cukorbetegség súlyos szövődményekkel járhat. Az időben felismert és kezelt diabétesz azonban kezelhető. Ennek felismerésében és kezelésében segít az Egészségfejlesztési iroda Diabétesz klubja, amelyet dr. Pátkay József a Szent Pantaleon Kórház diabetológiai osztályának vezetője és Krasznavölgyi Ágnes dietetikus közösen tart.

Krasznavölgyi Ágnes dietetikus

A cukorbetegségről általában

Milyen tünetei vannak a cukorbetegségnek?

- Fontos, tudni, hogy a cukorbetegségnek több típusa ismeretes: az ún. 1-es típus, mely általában fiatalkorban (30 éves korig) jelentkezik és teljes inzulinhánnyal jár, a 2-es típus többnyire idősebb korban alakul ki, a gesztációs diabétesz a terhesség ideje alatt jelentkezik, de előfordul az is, hogy egyéb tényezők pl. gyógyszer-mellékhatás, hasnyálmirigy-gyulladás vezetnek cukorbetegség kialakulásához.

Cukorbetegség fennállására gyanakodhatnuk fokozott szomjúságérzet és feltűnően magas, akár napi 6-8l folyadékbevitel esetén, mely gyakori vizeletürítéssel jár (éjszaka is). Gyakran előfordul az is, hogy megnövekedett, vagy megtartott étvágy ellenére fogy a cukorbeteg, de az acetonszagú lehelet, az állandó fejfájás és a krónikus fáradtság is a cukorbetegségre utaló jelek közé sorolható.

Fontos, hogy időben felismerésre kerüljön, ugyanis a magas vércukorszint az erek falának károsításával számos súlyos szövődményhez vezet. Az elhanyagolt cukorbetegség következtében érszűkület alakul ki főként a lábon, de veseelégtelenség, ún. neuropátia, szív- és agyinfarktus, látásromlás, sőt vakság is a szövődmények közt szerepel. A laborvizsgálatokon való rendszeres részvétellel idejében kiszűrhető az emelkedett vércukorszint, mely megfelelő gyógyszeres terápia mellett étrendi és életmódbeli változtatásokkal az egészséges határokon belül tartható, így megelőzhető a szövődmények kialakulása.

A vércukorszint mérése fontos a megelőzés, illetve a betegség kordában tartása szempontjából

Hogyan lehet a betegséggel együtt élni?

- A cukorbetegség tipikusan olyan betegség, mely ha elhanyagoljuk, jelentősen rontja az életminőséget a gyorsan kialakuló szövődmények miatt. Megfelelő életmódterápiával – mely magában foglalja a helyes táplálkozás mellett a rendszeres testmozgást is – gyógyszeres kezeléssel, önellenőrzéssel és az ajánlott szűrővizsgálatokon való rendszeres részvétellel azonban cukorbetegként is teljes életet élhet az ember.

Természetesen elengedhetetlen a táplálkozási szokások és a szabadidő eltöltésének átalakítása, melynek megvalósítására számos tippet kaphatnak a klubfoglalkozásokon a résztvevők. Az új szokások rutinná válása nem megy varázsütésre, ezt tudjuk, gyakran szükség van biztatásra, megerősítésre, az ismeretek frissítésére. A havi egy-egy klubfoglalkozás pontosan ezt a pluszt hivatott biztosítani a résztvevők számára.

Hogyan előzhető meg hogy a betegség kialakuljon, ha pedig már kialakult, hogyan lehet az ellen tenni, hogy súlyosbodjon?

- A cukorbetegségre sokszor csak későn derül fény, egy rutin laborvizsgálat elvégzésekor. Amennyiben az éhomi vércukor eléri, vagy meghaladja a 6,1 mmol/l értéket, vagy az étkezést követően két órával mért vércukor eléri vagy meghaladja a 7,8 mmol/l-t, a cukoranyagcsere zavarával állunk szemben, mely lehet a cukorbetegség előszobája, vagy már kialakult cukorbetegség. A laborvizsgálatokon kívül a diabéteszre való hajlam szűrhető az ún. FINDRISK-kérdőív segítségével is, mely elérhető az interneten. Amennyiben a vércukorszint még normális, de a kérdőív kitöltésének eredménye cukorbetegségre való hajlamot jelez, érdemes odafigyelni az étkezésre.

Legfontosabb cél tehát mind a megelőzés, mind pedig a kezelés szempontjából a helyes táplálkozás

Az ún. 2-es típusú diabétesz kialakulásában nagy szerepe van a mozgásszegény életmódnak, a helytelen táplálkozásnak, az ezekből adódó túlsúlynak. Ijesztő tény, hogy a korábban „felnőttkori cukorbetegség”-ként emlegetett 2-es típusú diabétesz egyre gyakrabban jelentkezik túlsúlyos gyermekeknél is.

A folyamatos mozgás segít a betegség kezelésében

Legfontosabb cél tehát mind a megelőzés, mind pedig a kezelés szempontjából a helyes táplálkozás (rostdús, zsírszegény, cukormentes ételek, élelmiszerek fogyasztása, napi ötszöri étkezés, mértékletesség, bőséges folyadékbevitel), az aktív életmód ( heti legalább három alkalommal 50 percen át tartó testmozgás), de nem hanyagolható el a hatékony stresszkezelés jótékony hatása sem. A testmozgás – mely a stressz levezetésének kiváló módja – lehet akár tempós séta, kocogás, úszás, biciklizés, de előnyös mozgásforma az Egészségfejlesztési Iroda programjai között is megtalálható nordic walking is.

A diabétesz klub

A diabétesz klub valamennyi cukorbetegséggel kapcsolatos témával foglalkozik a megelőzéstől a szövődmények kezeléséig. Az elméleti ismeretek átadása mellett igyekszünk gyakorlati tanácsokkal is ellátni a résztvevőket.

Mi a célja a foglalkozásoknak? Egyfajta ismeretterjesztés/megelőzés vagy a diabétesszel élők segítése?

- A klub célja, hogy felhívjuk az emberek figyelmét a cukorbetegség korai felismerésének és megfelelő kezelésének fontosságára. Legfőbb cél azonban a hiteles tájékoztatás, segítségnyújtás mind a cukorbetegek, mind pedig családtagjaik számára, de bárkit szívesen látunk, aki a téma iránt érdeklődik.

Az inzulin az egyik lehetséges módja a cukorbetegség kezelésének

Az évek óta működő diabétesz klub témái között szerepelt többek között a cukorbetegség típusainak ismertetése, a gyógyszeres kezelés lehetőségei, a különféle inzulinkezelési módok ismertetése, beleértve az újdonágokat is. Folyamatosan felhívjuk a figyelmet az önellenőrzés fontosságára, illetve a megfelelő étrend és az aktív életmód kiemelt szerepére, több alkalommal volt téma a klubban a helyes táplálkozás, de beszélgettümnk már az édesítőszerekről és a diétába beilleszthető új élelmiszerekről is.

Hogyan épülnek fel a klubfoglalkozások?

- Dr. Pátkay József diabetológussal úgy állítjuk össze a klubok programját, hogy az aktuális témáról 30-45 perces előadást hallgathatnak meg a résztvevők, melyet a témával kapcsolatos beszélgetés követ, de egyre gyakrabban szervezünk interaktív foglalkozásokat is. Ezeken az alkalmakon célzott kérdéseinkre a résztvevők válaszolnak, megosztják személyes tapasztalataikat a kérdéssel kapcsolatban, melyből mi, szakemberek is igen sokat profitálunk.

Szívesen beszélek új, a diétába beilleszthető élelmiszerekről. Igyekszem bemutatni, hogyan tudják jól felhasználni ezeket és mi az, amit valóban érdemes a mindennapi étkezések részévé tenni. Szeretek kísérletezni a konyhában, lelkesen alakítom át a hagyományos családi recepteket úgy, hogy cukorbetegek számára is fogyaszthatók legyenek és a jól sikerült változatok receptjét szívesen meg is osztom a résztvevőkkel.

Milyen célcsoportja van a foglalkozásoknak?

- Gyakorlatilag szinte alig találunk olyan embert, akinek a családjában ne fordulna elő a diabétesz. A Nemzetközi Diabétesz Szövetség 2017-es közleménye alapján minden 11. ember cukorbeteg, ami nagyjából 425 millió főt jelent. Megdöbbentő adat, hogy további 213 millió ember élhet cukorbetegséggel egyelőre diagnosztizálatlanul. Hazánkban a cukorbetegek száma félmillióra tehető (ez a lakosság 5%-a). További érdekesség, hogy 6-ból 1 csecsemő édesanyja gesztációs diabéteszben szenved és ezek a számok évről-évre növekvő tendenciát mutatnak. Témáinkkal elsősorban a cukorbetegséggel élőket és családjaikat célozzuk meg, de minden érdeklődőt szeretettel várunk.

Az Egészségfejlesztési iroda májusi programjairól IDE KATTINTVA tájékozódhat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!