Tojáslabdás futballőrület

2019.02.03. 20:00

Rams vagy Patriots? – a felkészülést most kezdő Gorillák így gondolják

Világszerte felpezsdült az Amerikai futballélet. Nem elég, hogy vasárnapról hétfőre virradóra rendezik meg az NFL döntőjét, a DAK Acél Dunaújváros Gorillaz csapata is megkezdte a felkészülést.

Morva Dávid

Mintha csak tegnap lett volna, hogy a szezon elején -2018 szeptemberéről beszélünk – megkérdeztem az akkori „főgorillát” Bachrathy Kornélt hogyan vélekedik az NFL idei szezonjáról. A tőle megszokott mértékletességgel azt mondta:

„...aki egy picit jártas a sportágban az tudja, hogy az elmúlt húsz évet tekintve egy New England Patriots mindig ott lehet, ez idén is így lesz...”

- nos a az ötvenharmadik Super Bowl, amelyet idén Atlantában rendeznek és a „halftime show” gerincét a Maroon5 fellépése adja -hurrá- egyik résztvevője valóban a New England Patriots lesz, az ellenfél pedig a Los Angeles Rams.

A szaklapok a rutin és fiatalság harcaként aposztrofálják a két együttes összecsapását, ami nem véletlen, hiszen ha csak a két gárdát trenírozó vezetőedzőt nézzük, csaknem 34 évvel idősebb a „hazafiak” mestere, a már most legendának számító Bill Belichick.

Az irányítóknál semi kisebb a különbség, ugyanis az egyetemes sporttörténelem félistene, Tom Brady (New England Patriots) több mint 17 évvel idősebb mint a „kosokat” vezető Jared Goff. Ez a rutin rengeteget számíthat kiélezett szituációkban – azt pedig már meg sem merem említeni, hogy Tom Brady több nagydöntőben vett részt, számszerint kilencben, mint a ligában játszó összes többi franchise (Dallas Cowboys, Denver Broncos, Pittsburgh Steelers 8-8-8).

Mi szól a kosok mellett?

Az évről-évre megjelenő amerikai futball-játék a Madden mindenképpen. A legutóbbi tizenöt leszimulált döntőből tízszer helyes volt az elektronikus tipp, ötször pedig tévedett. Ha ezt vesszük alapul akkor a Los Angeles Rams lesz a győztes, hiszen a Madden szerint 30–27-ra a Jared Goffék diadalmaskodnak, íme a bizonyíték:

Így tippelnek a Gorillák

Hegedűs Dániel Fotó:Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Hegedűs Dániel: Vagyunk páran a csapatból akik megtehették azt, hogy szabadságot vesznek ki erre a napra, köztük én is. Úgyhogy mi összegyűlünk egy pub-ban és ott közösen szurkolunk majd, és nagy izgalmak közepette nézzük végig a mérkőzést. Én személy szerint egy új bajnokot szeretnék avatni, emiatt a Rams-nek szurkolok. Papírforma ebben a sportágban is van, de ezze együtt, vagy pont ennek ellenére én bízom abban, hogy a Rams hozza majd a győzelmet. Ilyenkor amennyire tudjuk szakmai szemmel is figyelemmel követjük a meccs eseményeit, de nyilván szeretnénk élvezni a játék minden momentumát.

Madarász Attila Fotó:Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Madarász Attila: Én is azok között vagyok, akik ezt a sportág ünnepének tartják, így vettem ki szabadságot erre a napra. Két nagyon jó csapat fog találkozni egymással, mindkettő nagyon jó offense-fallal rendelkezik ami miatt én sok pontra számítok, szerintem a Patriots fog nyerni. Ami dönthet szerintem az a rutin, amiből pilanatnyilag haza

Bachrathy Kornél Fotó:Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Bachrathy Kornél: Nem vettem ki szabadságot, de általában beállítom a felvevőt otthon, és mielőtt elmegyek dolgozni, már azzal a tudattal indulok neki a hétfői napnak, hogy tudom a végeredményt. Ami a tippemet illeti, szerintem a Patrioits fog diadalmaskodni. Magabiztosak is voltak ezidáig, illetve az az óriás rutin ami nekik van azt úgy gondolom nagyon nehéz kompenzálni bármivel. Szerintm ez még meglesz Bradyéknek.

A tengeren innen

Ha már a gorillákról beszélünk, mindenképpen meg kell említeni, hogy az egyesületnél nagy változások történtek. A DAK Acél Dunaújváros Gorillaz két HFL szezon után újra a Divízió 1-ben indulnak. Erről az újdonsült vezetőedző, a korábbi irányító Bachrathy Kornél így vélekedik:

- Nagy változás volt ez mindenképpen. Rá kellett jönni arra, hogy nem vagyunk elég jók a legmagasabb osztályhoz. Most az a lényeg, hogy kineveljük a jövő generációját, és lehetőleg minél több játékost beépítsünk az első csapatba. Pillanatnyilag ez az ami meghatározza az idei szezont. Igyekszünk egy főleg helyiekből illetve város környékiekből egy csapatot toborozni. Ez egy időigényes folyamat sok fiatal, és még több munka kell hozzá.

Ehhez mérten változtak az elvárások is?

-Nem természetesen a célunk a bajnoki cím. Összesen hat döntőben voltunk, most készülünk a hetedikre. Úgy gondolom hogy ebben a keretben megvan a kellő potenciál ehhez. A tavalyi szezonban a második cspatunkkal is bejutottunk a döntőbe, tehát azt gondolom, hogy nem lehetetlen feladat. Természetesen a visszalépés hozadéka, hogy meghatározó játékosok távoztak, légiósunk sem lesz várhatóan az idén, ebbe az osztályba úgy gondolom nem is kell , vagyunk elegen, meg kell tudni oldani.

A korábbi években meghatározó volt az, hogy jöttek a gorillákhoz játszani, illetve innen is mentek el máshova játszani. Ez a fajta együttműködés a jövőben is meghatározó lesz?

- Az hogy jönnek hozzánk játszani az változatlan, hiszen a környékben sok olyan csapat van akik önállóan nem tudnak indulni. Emellett van fehérvári és fővárosi vonulatunk is.

A felkészülés

A gorillák megkezdék az idei szezonra a felkészülést. Egyelőre heti egy tréninggel, illetve önállóan a csapat minden tagja végez edtőtermi felkészülést. A szezont a gárda március 24-én kezdi idegenben.

- Gyakorlatilag két mini edzőtáborunk lesz a szezonkezdésig, amikor a Budapest Titanssel, és a Budapest Eaglessel fogunk játszani, ott kell a lehető legtöbb munkát elvégezni. Az lesz a legfontosabb elem a felkészülésben. Nagyon jó bajnokság elé nézünk, nem lesz ez könnyű.

Mi a helyzet az utánpótlással?

- Húsz-huszonöt utánpótláskorú játékosunk van, minden korosztályban, Többen vannak akik már meghatározó játékerőt képviselnek a korosztályban. Tavaly a divízió 1. legjobb játékosa támadóoldalon a farkas Máté lett, aki egy junior korú elkapó, tehát vannak tehetségek, és remélem a számuk folyamatosan bővül majd.

Mindenképpen pozitív tendencia az, hogy egyre többen jönnek, folyamatosan népszerűbbek leszünk és ezzel együtt a sportág is, ez mindenképpen pozitív a sportág fejlődése szempontjából.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!