Csaknem 350 diák ír a Széchenyiben

2019.01.13. 07:00

Pánik indul! Egy hét sincs hátra a felvételiig

A középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgáit 2019. január 19-én 10 órától tartják. Városunkban két intézményben, a Széchenyi István Gimnáziumban valamint a Pannon Oktatási Központban írhatják meg a tesztet a diákok.

Morva Dávid

Izgalmas időszak következik azoknak az általános iskolás diákoknak, akik olyan intézményben szeretnének továbbtanulni, amely kötelezővé tette a középiskolai felvételit. A tanulók megpróbáltatásai január 19-től kezdődnek, ugyanis ekkor írják meg magyar nyelvből és matematikából a tesztet. Városunkban két intézmény a Széchenyi István Gimnázium, valamint a Pannon Oktatási Központ biztosít helyszínt a fiatalok számára. A „SZIG-ben” csaknem 350 gyerek írja felvételizik, ezt Gentischerné Dani Zita az intézmény megbízott igazgatója mondta.

- Sokan jelentkeztek hozzánk. A nyolcadikosok közül 250-en, a kisgimnáziumunkba (8 osztályos képzés) pedig 60-an írják meg a tesztet. Ehhez jönnek hozzá azok már nálunk tanuló kisgimisek akik jelenleg nyolcadikba járnak. Ez nagy szervezést igényel az iskola részéről is hiszen, minden bizonnyal azok a diákok akik a nyolcosztályos képzésbe szeretnének jönni tanulni, Ők nyilván kísérővel érkeznek majd, és biztosan lesz olyan nyolcadikos aki nem egyedül jön.

Genticherné Dani Zita, megbízott igazgató, Széchenyi István Gimnázium

A megbízott igazgató az intézmény képzésitől is beszélt:

– Ami a felvételizőket illeti, jelentkezhetnek humán szakra, ahol a magyart-történelmet tanulják emelt óraszámban. A matematika-fizika tagozaton értelemszerűen ezzel a két tantárggyal foglalkoznak többet. Az informatika szakon, az informatikával, illetve az angol és a német nyelvi tagozatokon pedig a nyelvekre fordítanak kiemelt figyelmet. Emellett van még a szimpla gimnáziumi képzés is.

Három osztályt indítunk és minden egyes tagozaton 16-16 diák tanul a jövőben. Ezek azonban keretszámok, ezektől némileg el lehet térni. A korábbi évekhez hasonlóan idén is a humán és az angol a legnépszerűbb szakok. Emiatt akik az angol tagozatra jelentkeznek, náluk egy szóbeli része is lesz a felvételinek. A kisgimiseknél egy osztály indul ahova harminc főt veszünk fel.

Középiskolai felvételi

A középiskolai felvételi, egy olyan írásbeli vizsga amelyet a diákok matematikából és magyar nyelvből írnak. Fontos, hogy ezt csak azoknak a tanulóknak kell megtenniük, akik olyan középiskolába szeretnének továbbtanulni jövő szeptembertől, ahol ezt a vizsgát kötelezővé tették. Aki valamilyen oknál fogva nem tud részt venni a vizsgán, a pótlásra január 24-én 14.00-kor lesz lehetősége.

Háttérmunka

Egy ekkora esemény megszervezése és zökkenőmentes lebonyolítása nagy munkát igényel az intézmény részéről. A Széchenyi István Gimnázium azonban már a diákok felkészítéséből is kivette részét.

- Magyarból és matematikából is tartottunk foglalkozásokat, heti egy-egy óráról van szó. Nagy volt a túljelentkezés, emiatt úgy döntött az iskola vezetése, hogy még egy csoportot indítottunk. A másik nagy feladat a dolgozatok javítása. Itt arról van szó, hogy csaknem 350 magyar és matematika feladatsort kell átnézni. Emiatt egy tanítás nélküli munkanap lesz hétfőn. Emellett, mivel rengeteg ember lesz itt szombaton, a felsőbb éves diákok a közösségi szolgálat részeként segítenek tájékozódni a fiataloknak, illetve a kísérőiknek egyaránt.

A Szévhenyi István Gimnáziumban tavaly is sok gyermek írta a felvételi vizsgát. Fotó: Archív

Fontos dátumok

  • 2019. január 19. 10:00 – Az általános felvételi eljárás kezdete.
  • 2019. január 24. 14.00 – Pótló központi írásbeli felvételi vizsgák
  • 2019. február 7. – Az intézmények értesítik az írásbeli eredményéről a tanulókat.
  • 2019. február 21.– március 14. – A szóbeli felvételik (ahol szükéges)
  • 2019. április 30. – A felvételt hirdető iskolák megküldik a felvételről vagy az elutasításról szóló értesítést a jelentkezőknek
  • Ezek is érdekelhetik

    Hírlevél feliratkozás
    Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!