hosszú távú időjárási modellek

2021.11.14. 15:30

Vészesen közeledik a tél, de vajon milyen lesz Fejérben?

Ez lesz a leghidegebb telünk, olvashattuk már számos helyen. De vajon mi az igazság, megmondható-e egyáltalán, hogy milyen tél vár ránk? Ezekkel a kérdésekkel kerestük meg Bán Balázs fehérvári meteorológust.

Bagotai Zsanett/FEOL

20211014 Bánkút fotó: Vajda János VJ Észak-Magyarország Havazás riport.

Fotós: Vajda János

Körkép – Egyre több olyan hír jelenik meg ebben az időszakban, amely arra hivatott, hogy megjósolja, milyen is lesz az idei tél időjárása. A szakemberek ilyenkor sziszegve morognak, hogy hogyan is hihetnek az emberek ezeknek a híreknek. Teszik ezt jogosan, hiszen a mai időjárási előrejelzések még mindig csak ott tartanak, hiába a fantasztikus technika, technológia, hogy mindössze pár napra, esetleg 1-2 hétre jelezhető előre biztonsággal a várható jövőkép – kezdi meg mondandóját a szakember.

Inkább olyan mediterrán télre van nagyobb esély, legfeljebb egy-két nap erejéig komoly mínuszokkal

A hólapátra minden bizonnyal szükségünk lesz az elkövetkező hónapokban Fotó: Löffler Péter

Léteznek persze hosszú távú időjárási modellek, amelyek végkimenetelét szuperszámítógépek segítségével számítják ki, azonban az időjárásban, légkörünkben, annyi a változó és kiszámíthatatlan bemeneti tényező, hogy ezen hosszú távú modellek végkimenetele erőteljesen kétséges. És akkor még finoman fogalmaztunk. Gyakorlatilag bárki jósolhatna ugyanilyen időtávra mindenféle számítógép nélkül, csak úgy poénból, neki is ugyanolyan esélye lenne a beválásnak, mint a hiper-szuper, méregdrága számítógépeken, szoftvereken készített előrejelzéseké. Így hát ne dőljünk be ezeknek a híreknek ilyentájt, hogy milyen is lesz a tél. Egyszerűen nem lehet megmondani, előrejelezni ilyen korán. Higgyünk inkább a hivatalos meteorológiai oldalaknak, és ott próbáljunk meg tájékozódni a várható időjárásról, de bizony ott is csak rövid távú, esetleg néhány hétre szóló előrejelzéseket fogunk találni. Az utóbbiaknál oda is van írva, hogy ezek beválási esélye erőteljesen bizonytalan – fejti ki Bán Balázs.

Egyszerűen nem lehet megmondani ilyen korán, hogy milyen telünk lesz

Ha mindenképpen valamiféle téli előrejelzésre vágyik valaki, akkor álljon itt egy statisztikákra, tendenciákra épített, mondjuk úgy, hogy nem minden szakmai alapot nélkülöző jóslat az idei télre:

– Amennyiben abból indulunk ki, hogy az elmúlt teleink enyhék, havazásban, hótakaróban szegények voltak, amely sajnos jól beleillik a melegedő klímánkba, akkor az mondható el, hogy nagyobb eséllyel lesz az idei tél is enyhébb a korábbi évek átlagánál. Inkább olyan mediterrán télre van nagyobb esély. Azaz keményebb fagyoktól mentes, inkább esős, mintsem havas, akár időnként csak kiskabátos télnek nagyobb az esélye. Természetesen előfordulhatnak fagyosabb, 1-2 nap erejéig komolyabb mínuszokkal jellemzett időszakok is. Persze eshet a hó is időnként. Esetleg meg is maradhat pár nap erejéig, de nagy, tartós havaknak kicsi az esélye. De mindig az időjárásé az utolsó szó, és lehet, hogy az előttünk álló tél rácáfol a tendenciákra, és komolyat alakítván emlékezetessé teszi ezt az időszakot. Esély van rá, még ha halovány is. (Forrás: feol.hu)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!