Ne csak lássunk, látszódjunk is!

2021.11.04. 11:30

Október 25-én kezdődött az Országos Baleset-megelőzési Bizottság kampánya

A Látni és látszani elnevezésű kampány részeként a biztonságos közlekedésre hívják fel a figyelmet. A programhoz csatlakozott szervizek és optikák ingyenes vizsgálatot kínálnak.

Molnár Emese

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros – Közlekedésbiztonsági sorozatunk előző részében a megváltozott időjárási körülményekre való felkészülésről írtunk, kiemelve, hogy a fokozott figyelemnek van a legnagyobb jelentősége.

Figyelni nemcsak a közlekedés többi résztvevőjére kell, hanem arra is hangsúlyt kell fektetni, hogy minket is jól lássanak mások. Ezt a célt szolgálja a Látni és látszani elnevezésű kampány, amelyet már 2012 óta hirdet meg az ORFK Országos Baleset-megelőzési Bizottság, valamint az X-Meditor Kft.

Idén október 25. és december 10. között tart az akció, amelynek keretében ingyenesen lehet átvizsgáltatni a gépjárművek fény- és világítóberendezéseit, valamint a programhoz csatlakozott optikákban díjmentesen végeznek látásvizsgálatot is.

Lássunk ki!

A Látni és látszani kampány honlapján elérhető, hogy mely városokban mely üzleteket és szervizeket lehet felkeresni. A látásvizsgálatot hozzánk legközelebb Dunaföldváron végzik a program keretében, szervizek tekintetében pedig helyben a Magyar Autóklub és a Quality Szerviz kereshető fel.

Németh Miklós rendőr alezredes, a Dunaújvárosi Rend­őrkapitányság közlekedésrendészeti osztályvezetője a kampány két alapvető pillérét emelte ki.

Feltétlenül ellenőrizzük a világítóberendezéseket is!

Az egyik, hogy gondoskodjunk a járműből való megfelelő kilátásról a megváltozott időjárási körülményekhez igazodva. Ilyen például, hogy addig ne induljunk el, amíg a párátlanító berendezés nem tisztítja le az egész szélvédőt. Ne gátoljuk magunkat azzal sem, hogy telepakoljuk a kalaptartót, a csomagtartót, s nem látunk ki a hátsó ablakon. Fontos, hogy ellenőrizzük az ablaktörlők állapotát is, mert a rosszul törlő eszközök csak gátolják a kilátást.

Mi is itt vagyunk!

Arra is felhívja a figyelmet az alezredes, hogy tegyük magunkat láthatóvá mások számára, tehát ebben az időszakban különösen fontos, hogy a járművek fény- és világítóberendezései rendben legyenek, elöl és hátul is. Már azzal is sokat segíthetünk, ha a lámpák burkolatát átpolíroztatjuk.

Ködös időben rendkívül hasznos felszereltség a ködlámpa: mi is jobban látjuk az utat, az utánunk érkezőknek pedig jobban jelezhetjük pozíciónkat. Használjuk bátran, de csak akkor, ha valóban ezt indokolja az időjárás: ha nincs köd, akkor ne kapcsoljuk fel, mert nagyon zavarja a forgalom többi résztvevőjét.

A láthatóság nemcsak az autósokra, hanem a biciklisekre és a gyalogosokra is vonatkozik Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A zavaró fények kapcsán ügyeljünk arra is, hogy megfelelő legyen az első lámpák dőlésszöge, ugyanis ha rosszul van beállítva, rendkívül zavarja a szembejövőket, jogosan feltételezik, hogy esetleg nem kapcsoltuk le a fényszórót. Ezeket is ellenőriztethetjük nyugodtan az ingyenes átvizsgálás során a kampányban részt vevő szervizekben.

Mindenkire vonatkozik!

A biztonságos megvilágítás és a láthatóság nemcsak a négykerekű járművekre vonatkozik, hanem a közlekedés többi résztvevőjére, a motorosokra, a kerékpárosokra és bizony, a gyalogosokra is! Mint azt Németh Miklós részletezte, ma már számtalan fényvisszaverő felszerelést lehet kapni az üzletekben, amelyek a közlekedők biztonságát szolgálják, legyen az sisak, mellény, prizma vagy valamilyen rögzíthető kis eszköz.

A közlekedés legvédtelenebb résztevői a gyalogosok, ezért nekik is sokkal körültekintőbbnek, megfontoltabbnak kell lenniük ebben az időszakban. Kulcskérdés az, hogy ők is láthatóak legyenek. Rossz feltételezés az, hogy ha gyalogosként meglátok egy távolról érkező autót, akkor annak sofőrje ugyanúgy lát engem. Este, esős időben egy sötét ruházatban közlekedő személy rendkívül későn észlelhető. Bár zebránál a gyalogosnak van elsőbbsége, a saját biztonsága érdekében igenis győződjön meg arról, hogy látja-e őt az autós, lelassított-e, és hogy megadja-e neki az elsőbbséget.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!