kétszáznál is több apró láng forrt össze

2021.11.02. 07:00

Mécsesekből formáltak keresztet a temetőben

November 1-jén délután 16 órakor mindenszenteki mécsesgyújtásra várták az érdeklődőket a nagyvenyimi temetőben. Az esemény szervezője, a Magyarországi Temetőfenntartók és Üzemeltetők Egyesülete arra buzdított, hogy vegyenek részt a szeretet fényét szimbolizáló installáció készítésében, és aktív résztvevőként a mécseskép kialakításában.

Brousil Csaba

2021.11.01. Megemlékezés Mindenszentek alkalmából Nagyvenyim Köztemető Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Nagyvenyim – Palkovics Katalin, az egyesület elnökségi tagja köszöntötte a jelenlévőket a nagyvenyimi temetőben. Felhívta őket, hogy mindenszentek ünnepén, halottak napja előestéjén gyújtsanak meg egy-egy gyertyát a keresztet formáló installációból, hogy az teljes fényében ékkőként díszeleghessen a temetőben ezen az estén.

Többen összegyűltek a kétszáznál is több gyertya körül és egyenként kezdték azokat meggyújtani. Volt, aki családostul jött, és úgy segített a gyertyák meggyújtásában. A végeredmény, a sok-sok világító gyertya által formált kereszt valóban méltó és meghitt dísze lett ennek az estének.

A gyertyák meggyújtása után Palkovics Katalin lapunknak elmondta, hogy országszerte 14 helyszínen – több nagyvárosban és Budapesten is – formálnak kegyeleti szimbólumot az egyesület tagjai azokból a mécsesekből, amelyeket egyesület biztosít a részt vevő temetőfenntartók, üzemeltetők számára.

 

Elmondta, hogy korábban már készített ehhez hasonló fényinstallációt a dunaújvárosi temetőben, ez adta az alapötletet az egyesület elnökségének. Ezt az alapkoncepciót most kiszélesítették több településre is. Céljuk, hogy egyre több település csatlakozzon ehhez a kezdeményezéshez, amelyből hagyományt szeretnének teremteni, s amely évről évre visszatérő mozzanata lenne az elhunytakra való meghitt emlékezésnek.

Mint elmondta, egy ilyen esemény közösségformáló erővel is bír, hiszen nem maguk ékesítik fel a fényinstallációkat, hanem ebbe bevonják a temetőlátogatókat is.

Céljuk továbbá, hogy kegyeleti kultúránk hagyományait modernebb, közös, interaktív élmény formájában hozzák közelebb akár a legfiatalabbak számára is.

A temetőbe érkezők közül ­sokan megálltak a már meg­gyújtott gyertyák formálta kereszt előtt, volt, aki meg is örökítette a nem mindennapi látványt.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!