emlékezés

2021.11.16. 20:00

Kőkereszt szolgál a Covidban elhunytak emlékhelyéül

A helyi templomban mindenszentekkor tartott ünnepi szentmisét a különleges esemény követte a falu temetőjében.

Balogh Tamás

Nagykarácsony – A megjelent hívek, valamint a Nagykarácsonyi Hagyományőrző Egyesület tagjai, és az érdeklődők előbb a második világháborúban a településen elesett, és itt eltemetett katona előtt tisztelegtek. Majd az erre a napra felújított kőkereszt (amely a Covidban elhunyt helyi emberek emlékhelyévé vált) felszentelése következett. Az egyházi szertartásokat, Kristofory Valter plébános, érd. esperes, püspöki tanácsos celebrálta.

Scheier Zsolt polgármester, a helyi Covid-emlékmű avatási beszédében ezt is elmondta.

Ez a hely egyéni tragédiákra is emlékeztet, mondta az önkormányzati képviselő

– Egy régebbi közös felelőségünknek, az itt elhunyt ismeretlen katona sírjának a gondozásában már régóta megtesszük a tőlünk telhetőt. Előtte állva is módot találunk arra, hogy azokra gondoljunk, akik a távoli harctereken veszítették el az életüket, de a sors kegyetlen fordulatai miatt soha nem kerülhettek a saját szülőföldjükbe.

Scheier Zsolt polgármester és Kristofory Valter plébános az emlékhely megáldásakor Fotók: Balogh Tamás

– Az itt látható kőkereszt eredetét az emlékeink között ez idáig nem leltük. Még a legidősebb polgáraink sem tudtak hitelt érdemlő pontos információval szolgálni a keletkezésének az idejéről és a céljáról – a polgármester hozzátette: – Papp László képviselőtársam ötlete nyomán, tiszteletben hagyva az eddigi számunkra ismeretlen szerepét új, sajnálatosan közöset ruháztunk rá. Köszönjük a felállítóinak, hogy ide helyezték, és remélem büszkék rá, hogy bár egy másik cél érdekében, de a jövőben is ide járunk eléje, hogy a Covid áldozatai előtt egy közös emlékhelyükön fejet hajtsunk.

– Ez a hely egyéni tragédiákra is emlékeztet. Általában pedig egy mementóként szerepelhet az életünkben, hogy vegyük komolyan a veszélyes betegségeket, és egészséges életmóddal igyekezzünk megelőzni azokat. Bízok benne, hogy az utánunk következő nemzedékek is gondját fogják viselni!

Papp László, a helyi Hagyományőrző Egyesület elnökétől ezt hallottuk:

– Nagyon szép sikernek találjuk ennek az emlékhelynek az elkészülését, és büszkék vagyunk rá, hogy itt állhatunk előtte. A Jóisten mindenféle adománnyal látta el az embert, amik közül az emlékezés is az. Ezen a helyen a Covidban elhunytakra emlékezhetünk.

Az egyházi szertartásokat Kristofory Valter plébános, érd. esperes, püspöki tanácsos celebrálta

– Nagyon sokan segítettek abban, hogy ez a tervünk megvalósulhasson. Így a település polgármestere és önkormányzata, a közmunkások, és természetesen az egyesületünk tagjai is. Név szerint szeretném megemlíti Bognár István előszállási műkövest, aki oly mértékben azonosult a tervünkkel, hogy a rábízott feladatokat díjmentesen végezte el.

Nagyon sokan segítettek abban, hogy ez a tervük megvalósulhasson

Pappné Király Valéria az előbbieket ezzel egészítette ki:

– Ugyancsak név szerint szeretnénk bemutatni a szintén előszállási Volcsányi Kertészet tulajdonosát, akitől vásárolni szerettünk volna, de amikor megismerte a célunkat, ő is díjtalanul felajánlotta ezeket az ide ültetett szép virágokat a számunkra. A kiültetésük után már „csak” a fagyok ellen kellett megőriznünk őket, hiszen esténként betakargattuk az ágyást, hogy az ünnepélyes alkalomra átvészeljék a zord hajnalokat.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!