volt egyszer...

2021.11.18. 17:30

Egykori működő városi épületek, melyek mára másban „utaznak”

A korábban itt a Hírlap hasábjain elkezdett Volt egyszer… sorozatunk mellett, vagy ha úgy tetszik, annak folytatásaként, megpróbáltuk összeszedni azokat a városi épületeket, melyek még állnak a városban, de vagy elveszítették funkciójukat és üresen állnak, vagy eredeti rendeltetésüktől eltérő funkcióban működnek tovább. Van belőlük sajnos bőven, egy részben nem is tudjuk összefoglalni a sorsukat.

Brousil Csaba

Dunaújváros – Nézzük először csak felsorolás szintjén, melyek ezek az épületek. Ilyen a régi Bánki Donát iskola, a Barátság iskola, a József Attila iskola, a kisegítő iskola, a szülőotthon, a 10 emeletes munkásszálló, a 8 emeletes nővérszálló, a Sirály étterem, az Óragyár épülete, az áruházaink (Skála, Kék Duna), a Kodály Zoltán utcai bölcsőde, az Erkel kerti óvoda, a Liszt Ferenc kerti bölcsőde, a Kőműves utca volt üzletei, a Vasmű út volt üzletei, az irodaház, az MKB Bank, a Hangulat Bár és a mellette lévő ABC-áruház, a Béke Étterem és a Vasmű Klub.

Az épület általános iskolaként kezdte, majd kollégium lett belőle, végül a rendőrség használhatja majd Fotó: archív

Kezdjük az iskolákkal. Az egykori Bánki iskolában 1969 őszén kezdődött meg a tanítás. Az iskola történetéhez rengeteg adalék található lapunk archívumában, de mélyen a részletekbe e helyütt nem szeretnénk belemenni, így időben ugrunk is egy nagyot. 2015-ben született meg a döntés, hogy az iskola elhagyja a Ságvári városrészben található épületet, és új helyre költözik. Ez meg is történt, az intézmény az akkor még főiskola PPP-s szárnyába tette át székhelyét. Az épület sokáig üresen állt, majd egyes termei hasznosításra kerültek, ez a status quo a mai napig fenn is áll. A legfrissebb hír magával az épülettel kapcsolatosan: a DVG Zrt. a távhőtermelői feladat ellátásának finanszírozásához a Kereskedelmi és Hitelbankkal kíván bankgarancia-szerződést kötni. A közgyűlés e szerződés fedezetére felajánlja a dunaújvárosi „kivett irodaház” megnevezésű ingatlant, amely a volt Bánki iskola épülete.

A Bánki iskola a fénykorában Fotó: DH-archív

A kertvárosi iskola 1969-ben vette fel József Attila nevét. A több mint harmincéves működés, diákélet, tanulmányi eredmények, versenyek részleteit e helyütt szintén nem tárgyaljunk, előre lépünk az időben, egészen 2001-ig. Ekkor röppent fel a hír, hogy három helyi általános iskolában megszüntetik a tanítást, az egyik ezek közül a József Attila iskola volt. 2001 tavaszán a közgyűlési döntés is megszületett: bezárják az oktatási intézményt. A diákokat innen a Körösi és az Arany iskolába költöztették. 2004-ben volt szó először arról, hogy az iskola épületét kollégiummá alakítanák át, melyre 2005-ben állami támogatás is érkezett. 2009-re el is készült az átalakítás és az épület új funkciójának megfelelő berendezés. Tavaly újabb hír látott napvilágot az épülettel kapcsolatban: a kollégium 2020. szeptember 1-i hatállyal jogutód nélkül megszűnik, így az ingatlan a tulajdonos Dunaújváros Megyei Jogú Város Önkormányzatának vagyonkezelésébe kerül. Később a közgyűlés elé is került az épület hasznosításának kérdése, a döntés szerint a rendőrség kapja meg az épületet, a régi rendőrségi épületért, a korábbi kisegítő iskoláért cserébe. Ezzel az utóbbinak a sorsa is megoldottnak látszik, bár azt még nem tudni, hogy a csereügylet lezárulta után annak az ingatlannak mi lesz a sorsa.

A hajdani Barátság iskola, melyet később lebontottak Fotó: jakd.hu

A Barátság Általános Iskola története 1963-ban kezdődött egy új típusú, úgynevezett „bilaterális” iskola építésével, amelyben a tantermek két oldalról kaptak világítást. Az iskola egyébként nagyon barátságos és családias volt, aki ott kezdte vagy végezte az általánost, ahogy e sorok írója is, nagyon jó szívvel gondol vissza az épületre és a közösségre is. Túl a jeles évfordulókon, versenyeken, túrákon ballagásokon 2001-ben erről az iskoláról is szomorú hírek láttak napvilágot: bezárják az intézményt. A tanulók a Vasvári, a Petőfi, a Gárdonyi és a Móricz iskolákba kerültek. Ezután négy éven át üresen állt az iskola, majd 2005-ben jelentkezett be érte két áruházlánc is. 2006-ban az egyik elnyerte az értékesítésre kiírt pályázatot, s előbb lebontották az iskola épületét, majd felépült az áruház, mely azóta is üzemel. A hajdani iskola emlékét tábla őrzi a helyszínen…

Folytatjuk!

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!