Ötvenöt napirendi pont

2021.10.22. 07:00

Maratoni hosszúságú volt a csütörtöki közgyűlés

A közgyűlés október havi rendes ülését csütörtökre hívta össze Pintér Tamás polgármester. A testület tagjai a nyílt ülésen 55 napirendi pontban döntöttek.

Brousil Csaba

Dunaújváros – A képviselő-testület módosította az önkormányzat gazdálkodásának rendjéről szóló korábbi önkormányzati rendeletet, erre a nemzeti közbeszerzési értékhatárt el nem érő beszerzési szabályok változtatása miatt volt szükség. Szintén módosították a lakások és helyiségek bérletéről és a lakbérekről szóló korábbi önkormányzati rendeletet. Erre több önkormányzati lakás pályázati úton történő értékesítéséhez, illetve egy ingatlan szociális bérlakásból szakemberlakássá történő átminősítése miatt volt szükség.

Megszületett a döntés: Pap Zoltán tornászról, edzőről nevezik el a dunaújvárosi tornacsarnokot

Sor került az avar és kerti hulladék égetésének szabályairól szóló rendelet megalkotására is. Itt fontos kiemelni, hogy a rendelet szerint a családi házas övezetben heti két alkalommal, szerdai és pénteki napokon van lehetőség az égetésre, erre a rendelet ez év végéig biztosít lehetőséget. Szemetet égetni továbbra is szigorúan tilos. Égetéssel elsősorban a nem komposztálható (nehezen lebomló) vagy a komposztálásra alkalmatlan (vírussal, baktériummal, gombával fertőzött) avar és kerti hulladék ártalmatlanítható. A közgyűlés döntött a korábban a távfűtéssel kapcsolatban a DVG Zrt. által szervezett lakossági fórumon felmerülő kérdésben is. A képviselő-testület döntésével arra utasította a DVG Zrt.-t, hogy a felhasználók által a DVCSH Kft. részére megfizetett távhőszolgáltatási díjat annak bizonylata bemutatása mellett a DVG Zrt. részére megfizetettnek tekintse a DVG Zrt. által történő számla kiállításáig, amely nem lehet visszamenőleges hatályú, amennyiben a DVCSH Kft. részére megfizetésre került a távhőszolgáltatási díj.

A közgyűlés nyílt ülése után több napirendi pontot zárt ülésen tárgyaltak meg a képviselők Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A Volánbusz Zrt. 2020. évi összevont jelentésének elfogadása kapcsán felmerült a járatkimaradások kérdése. Szabó Zsolt alpolgármester elmondta, hogy csak szeptember hónapban 92 járatkimaradás történt. Szerinte ez tarthatatlan. Mint mondta, tárgyalt is a Volán illetékeseivel, hogy az ilyen esteket hatékonyabb kommunikációval kezelje a Volán. A másik, Volánbusszal kapcsolatos napirendben arról határozott a testület, hogy az önkormányzat élni kíván annak lehetőségével, hogy a Volán 21 új csuklós autóbuszt állítson forgalomba a városi menetrend szerinti közlekedésbe.

Pákozdiné Berta Erika azzal a javaslattal élt, hogy a városi tornacsarnok viselje a 2020-ban elhunyt Pap Zoltán magyar tornász, edző, testnevelő tanár, a Kovács-szaltó megtervezőjének nevét, kiemelkedő sportbeli eredményei alapján. Pap Zoltán 1968-tól a Dunaújvárosi Kohász, majd Dunaferr SE tornaedzője, vezetőedzője, közben 1975 és 1978 között a magyar ifjúsági válogatott vezetőedzője volt. 2009-ben megkapta a „Dunaújváros Sportjáért”-díjat. 2014-ben a Magyar Torna Szövetség beválasztotta a Magyar Tornasport halhatatlanjainak klubjába. 2020. december 18-án hunyt el. Selmeciné Papp Judit és Papp Gabriella Ágnes (az elhunyt Pap Zoltán lányai) hozzájárulásukat adták a kezdeményezéshez, miszerint a városi tornacsarnokot édesapjukról nevezzék el.

Az ülésen sor került a városi intézményekkel, szolgáltatókkal történt szerződések, megállapodások módosítására is.

Szó volt a város területén fák, cserjék és évelők ültetési munkálatairól is. Ennek volt örömteli és kevésbé örömteli része is. Mint az Orosz Csaba önkormányzati képviselő hozzászólásából kiderült, a Szalki-szigeten több koros fát ki kell vágni. Helyettük újakat ültetnek, ezeknek a fáknak a telepítése folyamatban van. Örömteli hír, hogy a most már Borovszky Ambrus Emlékparkban az eddig üresen vagy gazosan árválkodó virágágyásokat növényekkel ültették be.

Jó hír a pálhalmaiaknak, hogy a közgyűlés kinyilvánította, hogy a Pálhalmi Agro­special Kft.-vel haszonkölcsön-szerződést kíván kötni játszótér kialakítása céljából.

Ezek is érdekelhetik