Reggel nyolctól, másnap hajnalig

2021.10.28. 14:00

Lezárult a szüreti felvonulások szezonja – hajnalig mulattak

A záróeseményre Daruszentmiklóson került sor. Reggel nyolctól, a gyülekezőtől másnap hajnalig remek programot élvezhettek a résztvevők.

Balogh Tamás

Daruszentmiklós – Kiváló programszervező és házigazda! – Rauf Norbertet, a település polgármesterét illettük ezekkel a jelzőkkel.

– A rendezvény a helyi iskola és a szülői munkaközösség, az önkormányzat, valamint a falu hagyományőrző egyesülete szervezésében jött létre. Minden területnek vannak alapos ismerői, akik időben munkához láttak. Emiatt szombaton reggel már egy jól előkészített eseményre gyülekeztek a környékünk összes településéről érkezők.

Görög Ferenc Dunaföldvárról érkezett, mindig megcsodálják a viseletét Fotók: Balogh Tamás

– Az esemény szervesen kapcsolódott a testvértelepülési találkozónkhoz, amely csütörtöktől hétfőig tartott. Vendégeink Erdélyből Csíkkozmás küldöttségeként érkeztek. Velük különleges programsorozatot tudtunk lebonyolítani. Ezen a szüreti eseményen is tevékenyen vettek részt. Külön elismerés illeti azokat a polgárainkat, akik önkéntesen és közös összefogással frissítőpontokat állítottak föl az utcáinkon, hogy vendégül lássák a hozzájuk érkező és nekik énekelő, táncoló menet résztvevőit.

A menetet Rauf Norbert (b) és Szántó László (j), Csíkkozmás polgármestere is várta

A távolról jött barátok

Ők az Erdélyből érkezett vendégek. A mostani küldöttségüket Szántó László, Csíkkozmás testvértelepülés polgármestere vezette.

– A csíkkozmási szüreti bálnak nevezzük a mi hasonló rendezvényünket. Az ifjak szervezik, s közülük az egyik idősebb fiú lesz a főcsősz, a párja pedig a főcsőszlány. Ők szervezhetnek maguk mellé segítséget. Az otthoni esemény is lovas felvonulással zajlik.

Egy kis furfang

– Nálunk fönt a hegyekben nem terem meg a szőlő, ezért pityókás bort készítünk. Hogy lesz abból (a krumpliból) finom bor? Hát úgy, hogy elcseréljük a máshol megtermelt szőlőre, és abból már könnyen fog menni! – mondta nevetve a székely furfangon.

Kanderka Hajnalka és Kanderka Alexandra

Sokféle szerepben

Sziliné Czeiner Renátának a rendezvény előkészítésben is volt dolga, de az erre az alkalomra alakult néptánccsoportban is szerepet vállalt.

– A tervünk az, hogy végigkocsikázunk a településen, és az összes állomáson bemutatjuk azt a táncot, amit az elmúlt két hónap alatt begyakoroltunk. Néhány évvel ezelőtt már volt egy hasonló csoportunk, erre az alkalomra felújítottuk a koreográfiákat. Az ötletgazda én vagyok, a betanítást, ahogy a különleges hajfonatok elkészítését is a Kanderka lányok vállalták magukra.

Az élen járták

A táncos járat: a bakon Horváth István

Kanderka Hajnalka és Alexandra vezeti az új néptánc­csoportot.

– A rendezvény egyik szervezője, Stadler Melinda kért föl bennünket, hogy csináljunk egy kis koreográfiát, amit örömmel elvállaltunk. Mi csak javaslatokat tettünk, és közösen döntöttük el, hogy mi lesz az, amit abból megcsinálunk. Jó érzés volt fellépni, mert mindenki rendesen odatette magát, és ezért működik jól. Úgy érzem, hogy együtt kell maradnunk ezután is. Ma a saját ruhánkban táncoltunk, amit a nagymamánk hímezett a számunkra.

Megfordultak utána

A dunaföldvári Görög Ferenc viseletét és a lovaglási módját is megcsodálták az emberek.

– Az ötletet a számadó kabát elkészíttetésére a Rózsa Sándor című filmből vettem. Amióta hordom, látom, hogy másnak is tetszik. A kalapom egy erdélyi minta alapján készült. A lovaglásom is egy kicsit különleges, hiszen nyereg nélkül, egy, a lovam hátára terített birkabőrön teszem meg az utat. Ez a mód fárasztóbb a nyergesnél, de jobban élvezem a lóval való munkát.

A családunkban a fiam és én is Ferenc vagyok, a lovamat hasonlóan Ferónak neveztük el. Ma már tízéves, nyugodt természetű, megszokta az ilyen eseményeket, hiszen az anyja mellett kezdte, két hónapos kora óta velem tart.

Elsöprő, vidám lendülettel

Énekelve viszi táncba a tanítványait Ferenczi Henrietta, a helyi iskola német-magyar szakos tanárnője. – Nagyon kedvelem ezt a két műfajt, amit a gyerekekkel csinálunk. Mellette a fellépéseket, a szerepléseket és vele mások megörvendeztetését is. Ezt már amatőr színészként is csináltam Kecskeméten. Egy kis lelkesítés, személyes példamutatás után ők is nagy örömmel vetik bele magukat. Most egy hatalmas színpadot, a falu egész területét megkaptuk, ami egy nagyon jó dolog. Az itteni iskolában szeptember elején kezdtem, és ez egy jó alkalom volt arra, hogy alaposan megismerkedhessek a település minden részével, és azonosulhassak vele.

Sziliné Czeiner Renáta a rendezvény előkészítésben vett részt

Bizalmi állásban

Horváth István Előszállásról érkezett a fogatával, de itt is komoly megbízatást kapott. Az újjáalakult női néptáncegyüttest vihette körbe a faluban.

– Örülök ennek a megbízásnak. Nyugodtan bevállaltam, hiszen a jó kondiban lévő lovaimmal megbízható a fogatom. Hét közben is gyakran hajtom őket, hogy eleget mozoghassanak, és nyugodtan tudjanak közlekedni a többi jármű között. Azt szeretik igazán, ha megjáratom őket. Tele vannak energiával, és ha mindig az istállóban tartanám őket, képesek lennének szétdönteni azt. Mondtam nekik, hogy rendesen viselkedjenek, mert szép lányokat utaztatunk, így aztán nem is volt velük semmi baj. Szeretem az ilyen jó hangulatú eseményeket. Sok ember jött el, végig szólt a zene, itt voltak a lovas barátok is, baj nélkül, jól telt az idő.

Tóth Zsófi elképesztő lovas tánccal is szórakoztatta a népes közönséget

Látványos bravúrszámok

Tóth Zsófi, aki eredetileg nagyvenyimi lány és a Pannon gimnázium végzőse, elképesztő lovas tánccal is szórakoztatta a közönséget. – Ezt nem kellett begyakorolnunk a lovammal, de ő remek partner, és ezt az előre, hátra, oldalra való toporgását magától csinálja. A héten nem lovagoltam, ezért most tele van energiával, és mellette érezni rajta, hogy szereti magát mutogatni, amiért büszke vagyok rá. Mit tehetünk, ilyen a vére. Tele van tűzzel, de nem veszélyes a járókelőkre, mert nem támad meg senkit. Tíz éve lovagolok, a szintén lovas barátommal a környék összes hasonló eseményére elmentünk. Imádjuk ezt csinálni.

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!