segítségül hívták az állatokat

2021.10.15. 14:00

A kutyák óvodában jártak

Szerdán délelőtt Balto, Szafi, Nova és Josie gazdáikkal várakoztak az Aranyalma tagóvoda bejáratánál. Az állatok világnapja alkalmából kutyás foglalkozás volt a gyerekeknek.

Varga Zsófia

2021.10.13. Duna Dog Center bemutatója az Aranyalma Tagóvódában Dunaújváros Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros – A tornaterembe lépve megszámolni se lehetett a sok csillogó szempárt, az önfeledt gyerekkacaj pillanatok alatt megtöltötte a termet. Apró kezek simogatták a kutyusok bundáját, akik jutalomfalatért cserébe boldogan csóváltak. A fejlesztő játékok mosolyt csaltak a gyerekek arcára, önfeledten végezték el a közös feladatokat. Boldog perceket töltöttek együtt a négylábúakkal.

Az Aranyalma tagóvoda gyermekei nagy örömmel fogadták a kutyák látogatását és szívesen vettek részt a játékokban Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Markóné Kiss Andrea, az Aranyalma tagóvoda vezetője: – Az állatok világnapja kapcsán jött az ötlet, hogy meghívjuk a Duna Dog Centert. A vírus miatt annyi program kimaradt az életünkből, így szeretnénk sok eseményt szervezni idén, hogy bepótoljuk, ami elmaradt. Fontosnak tartjuk az állatokkal való ismerkedést, barátkozást. Sok gyerek fél a kutyáktól, szeretnénk, ha megtanulnák leküzdeni ezt az érzést. Az állat­asszisztált terápiában hiszek, jó lenne, ha bevezethetnénk az óvodában. A szülők is aktívak voltak, kértük, hozzanak a kutyusoknak csemegét, így rengeteg eledelt gyűjtöttünk.

A terápiás kutyák jó hatással vannak a gyerekekre

Czibere Cecília, a Duna Dog Center Alapítvány elnöke: – Az alapítványt 2019-ben azért hoztuk létre, hogy a városban eljussunk az intézményekbe, s a gyerekek találkozhassanak kutyákkal. A gyerekek egy része fél az állatoktól, ez azért fordulhat elő, mert itt élünk a városban, és még akkor se biztos, hogy úgy működik a kapcsolat kutya és gyerek között, ha a család tart állatot. Ezzel nincs is semmi baj, mert ez is egy tanulási folyamat. Egyik fő célunk, hogy megismertessük a gyerekekkel, hogyan kell kutyával bánni, mit jelent a felelős állattartás, mi a különbség tenyésztő és szaporító között, mindezt az adott korcsoportú gyerekek nyelvezetével mondjuk el nekik. Minél többet tudunk az intézményekbe menni, annál mélyebben tudunk egy-egy témával foglalkozni.

Volt olyan kisgyermek, aki először még tartott a kutyáktól

Az ember ősidők óta segítségül hívja az állatokat, hol az erejüket, jobb érzékszerveiket, vagy ügyességüket, gyorsaságukat használjuk ki, máskor azért keressük a társaságukat, mert örömet szereznek. Az egyes állatfajok az oktatás, a szociális munka és a gyógyítás területén is hatékony segítséget nyújtanak.

Számtalan tudományos tanulmány bizonyítja a kutyák pozitív hatását a foglalkozások során. A gyerekek úgy vesznek részt ebben, hogy nem érzik feladathelyzetben magukat, több a sikerélményük, nem szoronganak, az állat jelenlétének köszönhetően magabiztosabbá válnak. Motiváltabbak kutya jelenlétében, így kedvvel, örömmel vesznek részt a foglalkozáson, szívesen végeznek feladatokat, amit játéknak tekintenek.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!