kivételes szálláslehetőség

2021.08.02. 14:00

Magyarként Kopácson, a Magyarok Otthonában

A napokban az Eszék környéki Kopácson járt Farkas Lajos az Intercisa Múzeum igazgatója feleségével, Farkas Mártával a Szabó Magda Református Általános iskola vezetőjével és többek között ellátogattak a nemrég átadott Magyarok Otthonába, ahová várják a magyarországi, így a dunaújvárosi csoportokat is, szinte jelképes összegekért. Közel 50 fő ellátását tudják biztosítani, de először is nézzük mi a helyzet a határátkelésnél.

Farkas Lajos

Először is Horvátországba való kiutazáshoz regisztráció szükséges mely a következő elérhetőségen olvasható:

Fontos megjegyezni, hogy a kérdőív magyar nyelvű, így a regisztráció nem okoz nyelvi nehézségeket, de csak azoknak ajánlott, akik rendelkeznek mindkét koronavírus elleni oltással, az erre vonatkozó bizonylatot is fel kell tüntetni a regisztrációban. Az adatokat a beutazást megelőzően feltölteni a https://entercroatia.mup.hr/ honlapon keresztül. Ezt követően az utas visszaigazoló e-mail üzenetet kap, továbbá megkapja a Horvát Közegészségügyi Intézet útmutatóival és javaslataival kapcsolatos információkat, mindez magyar nyelven. A regisztrációs kérdőíven minden esetben nyilatkozni kell a Horvátországban tervezett tartózkodás időtartamáról, annak helyszínéről, valamint többnapos tartózkodás esetén a szállás pontos címéről.

Fotók: Farkas Lajos

Az említett oldallal kapcsolatban tapasztalt regisztrációs és informatikai hibákra tekintettel a következőket javasolják a horvát szakemberek a külföldi turistáknak. Csoportos és ugyanazon helyre történő utazás esetén célszerű a csoport (pl. családfő, csoportvezető) legalább egy tagját regisztrálni. Az egy autóban utazók mindegyike töltse ki az űrlapot, és a járművezető személyéhez regisztráljanak. Amennyiben megtörtént a regisztráció és horvát részről érkezik egy visszajelzés, úgy a gyorsabb határátlépés érdekében, ezt a regisztrációt célszerű kinyomtatni és az autó szélvédője tenni, mert így a horvát határrendészek soron kívül fogják átléptetni azokat a személyeket, akik már regisztráltak. Mi is így tettünk és az udvari határátlépés mindössze egy percig tartott. Első látásra talán bonyolultnak tűnik, de nem az, igen egyszerű az egész, mindössze 4-5 percet vesz igénybe a kitöltése. A Horvátországon keresztül átutazóknak, a horvát határrendőrség iránymutatása szerint nem kell kitölteni az adatlapot, de bizonyos időn belül el kell hagyniuk az országot.

Fontos tudnivaló még, hogy június 23-tól megszűntek a Magyarországra való beutazási korlátozások, így nem kell belépéskor a védettségi igazolványt felmutatni, nekünk sem kellett, amikor visszatértünk Magyarországra. Ez csak azokra vonatkozik, akik közúton lépnek be hazánkba, akik légi úton érkeznek, rájuk a mentesség nem terjed ki!

Kopács

Kopács falu Horvátországban Eszék-Baranya megyében, Eszéktől 10 km-re északkeletre a Drávaközben fekszik. A falu mellett található a híres Kopácsi-rét Természetvédelmi Park ezáltal gazdag mocsárvilág, erdőség veszi körül. A település határában több olyan régészeti leletet is találtak, amely római település közelségére enged következtetni, jelenleg 800 lakosa van, 80% magyar nemzetiségű. Nemrég adták át a magyar és a horvát kormány támogatásával felépített Magyarok Otthonát, ami konferenciatermekkel, szállással, szabadtéri lehetőségekkel és medencével várja az oda érkezőket, szinte jelképes összegért. Iskolák, civil szervezetek, sportegyesületek figyelmébe ajánljuk, mert az említett település Dunaújvárostól 230 km, onnan viszont a környező városok és látnivalók, nagyon közel vannak, tehát aki szeretné megismerni Szlavónia és Baranya horvátországi részeit, azok nyugodtan vegyék fel a kapcsolatot a Magyarok Otthonának illetékeseivel (segítünk ebben). Az épület együttesben található még a Horvátországi Magyar Pedagógusok Fórumának Tangazdasága és Ifjúsági Központja is.

Kopács egyébként néhány éve testvérkapcsolat létesített Kulcs községgel, amit azóta is ápolnak.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!