kajakos a csúcson

2021.08.08. 20:00

Kárász Anna olimpiai bajnok a négyessel!

Történelmi tettet hajtott végre női kajak négyesünk szombaton, az első olyan magyar egység lett ebben a sportágban, amely sorozatban háromszor nyert olimpiai aranyat. A kvartett tagja volt a Dunaferrben nevelkedett Kárász Anna. Személyében az első dunaújvárosi születésű olimpiai bajnokot ünnepelhetjük.

MTI/Gallai Péter

Tokio 20210807 Tokio2020 Olimpia kajak kenu verseny Sea Forest versenyhelyszín Foto Tumbász Hédi TUM Nemzeti Sport a képen K4 nők Kozák Danuta Csipes Tamara Kárász Anna Bodonyi Dóra

Hitet és önbecsülést is nyertek aranyérmük mellé a tokiói olimpia szombati napján aranyérmes női kajaknégyes tagjai, akik elmondták, elsősorban saját maguknak bizonyítottak ezzel a sikerrel.

Az immár hatszoros ötkarikás bajnok, Kozák Danuta elsősorban férjének, családjának, valamint a vele egy hajóban lapátolóknak mondott köszönetet, és úgy fogalmazott, számára ez egy életre szóló diadal. – Sok szenvedés és keserűség árán, de végül sikerült, ennek pedig nagyon örülök – nyilatkozta, majd hozzátette, egyesben és párosban elért eredményénél hiányzott valami, ami ezúttal megvolt benne.

– Talán egyfajta dühnek hívnám, mert egészen más mentális állapotban álltam be ma a rajtgépbe – mondta Kozák, aki elárulta, társai a döntős futam előtt megölelték, biztatták, ő pedig látta a szemükben a tüzet, ami azt jelezte a számára, hogy mindannyian nagyon meg akarják nyerni ezt az aranyérmet.

Kozák Danuta (balra), Csipes Tamara, Kárász Anna és Bodonyi Dóra, azaz az aranylányok Fotó: Tumbász Hédi/Nemzeti Sport

Csipes Tamara azt mondta, akárcsak egyesben, úgy a négyesben is azzal a gondolattal ült be a kajakba, hogy 32 éves, és nagy valószínűséggel ennél gyorsabb már nem lesz. – Az elmúlt 21 évből merítkeztem, azt mondogattam magamban, hogy most vagyok itt, most van itt a lehetőség, most kell megcsinálnom – nyilatkozta az egyesben ezüstérmes kajakos, aki arról is szót ejtett, hogy a fináléban a zuhogó eső egyáltalán nem zavarta őket, szerinte profi sportolóként ezeket a körülményeket tudni kell kizárni.

Bodonyi Dóra elárulta, a párosok versenye után csalódottnak érezte magát, de volt ideje átértékelni a történteket és már pénteken is úgy jött ki a Sea Forest kajak-kenu pályára, hogy „olyan nincs, hogy ne mi nyerjünk”. – Most már elhiszem, hogy én is tudok olimpiai bajnok lenni, és viszonylag könnyen félre tudom tenni, hogy az előző néhány nap alatt mi történt – fogalmazott Bodonyi.

Kárász Anna úgy vélte, „hullámzó” volt a lelkivilága az elmúlt napokban, és az ő esetében nem lehet dühről, vagy dacról beszélni, neki más volt a motivációja. – Ma tudtam, hogy mindannyian ugyanazt a célt akarjuk elérni, és nagy önbizalmat adott az is, az ilyen esetekben tudunk egymásra számítani. Szentimentális vagyok, ez a futam érzelmi szempontból is nagy élmény volt nekem, plusz egyfajta bizonyosságot jelent számomra ez az olimpiai bajnoki cím – mondta.

A Dunaferrben alapozott meg mindent

Kárász Anna első egyesülete a Dunaferr volt, ahol Czere József és Antal Iván nevelőedzői és édesapja megszerettették vele a kajakozást, és megtanították, hogyan tűzzön célokat maga elé, majd miként érje el azokat. Kitartásra és szorgalomra ösztönözték, később meg is lett az eredménye. 2007 tavaszán került Hubik András csoportjába. – Beállt hozzánk, a kenus csoportomhoz edzeni. Eleinte le volt maradva, de tetszett neki a társaság, fejlődni kezdett, és nemsokára elérte azt a színvonalat, amit a fiúk tudtak. Erős egyéniség, egy igazi akaratos nő, aki már egészen fiatalon is pillanatok alatt kioktatta a többi gyereket – mondta róla Hubik András. Annát 2010 őszén a szegedi egyetemre vették fel, onnantól ott folytatta pályafutását Kovács László irányításával. GP

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!