komoly lelet Sukorón

2021.08.16. 11:30

Árpád-kori leletet fedezett fel egy kisfiú a kertjükben

Ha a kertben ásás közben csontok fordulnak ki a földből, legtöbbünk biztosan megijed. Nem így a 10 éves Jó András, aki érdeklődik a történelem és a régészet iránt, így eszébe jutott, akár fontos leletre is bukkanhatott. Így fordult a játékból rendezett ásatás komollyá.

Borsányi Bea, FMH

– Apukám leszedte a föld felső rétegét, mert füvesíteni készült. Akkor gondoltam arra, utánanézek, mit rejt a kertünk. Elsőre nem tudtam, hogy emberi vagy állati csontokat találtam – mesélte a ­Fejér Megyei Hírlapnak a gárdonyi Chernel István Általános Iskola 5. osztályába készülő diák, András.

A szülők azután lefotózták a leleteket és elküldték a székesfehérvári Szent István Király Múzeumnak, amelynek a szakemberei a képeket látva ki is mentek a helyszínre.

– Megvizsgáltuk, látható-e több sírfolt is a felszínen, mert annak függvényében mentőfeltárást szükséges végezni a kertben. Az erózió és a tereprendezés miatt újabb sír nyomára nem bukkantunk, de több egyénhez tartozó csontot is összeszedtünk, mely arra utal, hogy ezen a területen egy nagyobb sírszámú temető lehetett. A datáló leletet is Andris találta meg nekünk egy gyönyörű, ép, S végű karikaékszer formájában – mondta lapunk kérdésére Líbor Csilla, a múzeum régésze, aki hozzátette, a vélhetően Árpád-kori temető eddig ismeretlen lelőhelyen fekszik.

Feltárására azonban most sem kerülhet sor, mert a Köpüs utca és környéke teljesen beépült. A most előkerült csontokat – egy csontváz mellkasi része, egy másik, koponyától medencecsontig terjedő része, illetve szórványcsontok – ezután fogják alaposabb vizsgálatnak alávetni, de jelenleg úgy tűnik, az egyik egy fiatalabb nő csontváza lehet.

A területet a múzeum lelőhellyé nyilvánította, vagyis, ha a jövőben földmozgatással járó munkát végeznek, azt kötelesek hivatalosan is bejelenteni, így lehetőség adódhat további feltárásokat végezni.

Amint megtudtuk, a Velencei-tó környékén eddig egyébként főként avar kori temetőket ismertek, ám az idén a sukorói felfedezéssel már a második, eddig ismeretlen középkori temetőt sikerült beazonosítani. A korábbi az a középkori temető, amelyre Kápolnásnyéken bukkantak építkezés közben.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!