löszfal

2021.07.09. 11:30

„Száraz időben is dolgozik a lösz – megy hátra a partél”

Még június közepén egy terjedelmesebb cikkben számoltunk be arról, hogy a május végén történt nagyobb esőzések után ismét megszakadt a löszpart Táborállásnál, pontosabban az Ivó utca alatt található közel százméteres részen. A területet korábban (is) vizsgáló szakértőt, Szél Tamás okleveles építőmérnököt is megkerestük az üggyel kapcsolatos kérdéseinkkel.

Szabó Szabolcs

2021.06.09. Löszfal csúszás DUnaújvárosban Fotón: Orgovány Zoltán ésintett lakó Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunajvárosi Hjrlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

– Pontosan milyen folyamatok okozták a közelmúltban több szakaszban történt löszomlást Táborálláson, az Ivó utca alatt található területen?

– A felső partél környezetében most történt kismértékű omlás, az omlások egyértelmű oka a csapadékos időjárás volt április, május folyamán.

– Mennyire veszélyes a helyzet? Egy újabb csapadékosabb időszak után tovább folytatódhat a löszomlás?

– Közvetlen veszélyhelyzet most nincs a területen, eltekintve a létrejött magasságkülönbség okozta veszélytől, ami miatt kijelölésre került az életvédelmi zóna a partél, a szakadópart éle környezetében. Ebben a zónában tartózkodni veszélyes és tilos! A táborállási magaspart északi részén (a Barsi Dénes utca és az Üdülő sor között) a mostanihoz hasonló kisebb omlások továbbra is várhatóak a közeljövőben. Száraz időben is dolgozik a lösz, megy hátra a partél, de csapadékosabb időszakok közben, után nagyobb az omlások valószínűsége.

Orgovány Zoltán egy korábbi bejáráson az érintett területen

– Milyen szakszerű beavatkozás lenne indokolt e területen, és milyen sürgősséggel kell e munkákat elvégezni az ingatlanok megóvása érdekében?

– Legfontosabb lenne a csapadékvizek távol tartása a szabadon álló löszfaltól és környezetétől. A táborállási 2010-es csúszás után készült stabilizálási terv három üteméből az első ütem teljes körűen (ez az ideiglenes drénrendszer kiépítése) és a második ütem részben kiépítésre került. Annak, hogy a további lépések nem épültek ki, két oka volt: az önkormányzat anyagi lehetőségei elfogy­tak (ezek több száz milliós tételek) és a további műszaki intézkedések (szivárgó bordák építése, illetve a partél hátrametszése) nagy fizikai beavatkozást igényeltek volna az ingatlanokon, így ez jelentős lakossági ellenállásba ütközött. A partél feletti ingatlanok megvédésére számos műszaki lehetőség kínálkozna: hátrarézsűzés, belépcsőzés, vasbeton gerendarács építése horgonyzással, talajszegezés, geoműanyagok alkalmazása és ezek kombinációja. Csak az anyagi lehetőségek és fizikai megközelíthetőség szab határt a védelem kiépítésének.

Szél Tamás szakértő szerint szükséges megépíteni a szivárgó bordákat és az Ivó utcai víztelenítőaknákat Fotók: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

A magaspart élén és a (városban úgy általában a nem kezelt magaspartokon) a közönséges ördögcérna (lycium barbarum) növény betelepült, a megcsúszott tábor­állási részen azonban nincs jelen, érdemes lenne telepíteni. A növény hasznot hajt azzal, hogy védi a magaspart élét továbbá a függőleges felületeit (de élővilág-védelmi szempontból invazív, tájidegen, elnyomó növény). A fákat szükséges lenne kiszorítani a nem rendezett magaspartokról, mert védik ugyan a partot, azonban jelentős mértékben bontják is.

–A Dunaújvárosi Hírlapnak korábban nyilatkozó Orgovány Zoltán helyi lakos kiemelte, az önök által végzett mérések azt mutatták, hogy a lösz „megnyugodott” Táborállásnál. Összességében milyen állapotban van jelenleg ez a terület?

– A jelenlegi helyzet valóban az, hogy a löszpart megnyugodott, amíg a vízkivezető drénrendszer teszi a feladatát. A kiszállított vízmennyiség és a megfigyelőkutak vízszintjei alapján jól becsülhető a talajtestben található vízmennyiség, ami alapvetően befolyásolja az állékonyságot. Teljes szelvényű csúszás – mint a 2010-es – nem várható a szakaszon, csak kisebb partéli romlások, szakadások. Természetesen ez csak addig igaz, amíg meg nem változik valamelyik alapparaméter. Ezért lenne szükséges megépíteni a szivárgó bordákat és az Ivó utcai víztelenítőaknákat, mert a jelenleg működő drénrendszer nem örök életű, várható élettartama 20-30 év.

Csapadékos időszakok közben, után nagyobb az omlás valószínűsége

– Az érintett partél földdel történő feltöltése, megtámasztása mennyire lenne megoldás?

– Ez egy házilagosan is építhető, valós műszaki lehetőség, de jelentős költséggel bír, és jelentős organizációt kíván.

(Orgovány Zoltán, Ivó utcai lakos lapunknak a napokban kifejtette: – mi itt lakunk, és napról napra látjuk a változást, még, ha az olykor csekélyebb mértékű is. De sajnos folyamatos! Ugyanakkor semmilyen tájékoztatást nem kapunk, pedig elég sokan megfordultak itt a most kialakult helyzet során. Az a hír jutott hozzánk, hogy talán októberben elkezdik a szükséges munkálatokat. A lényeg, hogy nem vagyunk nyugodtak.

(Tervezzük, hogy az Ivó utcai érintett tulajdonosokat ­összehozzuk egy közös ­állásfoglalás érdekében – a szerk.)

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!