tesztelje tudását

2021.06.13. 11:30

Magyarok, mint feltalálók

Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941. június 13-án jelentette be találmányát a jól eltartható, nagy C-vitamin-tartalmú készítmények előállítására; 2009-től ez a nap a magyar feltalálók napja

Morva Dávid

Fotó: Archív

A kiváló magyar tudósról, életútjáról, és magáról a C-vitamin feltalálásának folyamatáról, korábban már megemlékeztünk. Azt azonban kevesen tudják, hogy a magyar feltalálók napja is Szent-Györgyi Alberthez köthető.

A jeles napot az 1989-ben megalapított Magyar Feltalálók Egyesületének (MAFE) 20. évfordulója alkalmából a jubiláló szervezet kezdeményezésére 2009. június 13-án ünnepelték legelőször.

A világ számos országában évtizedek óta rendeznek ilyen nemzeti emléknapot. A dátum kiválasztása nem véletlen, ugyanis június 13-ra, mert az első magyar Nobel-díjas, Szent-Györgyi Albert biokémikus 1941-ben ezen a napon jelentette be találmányát, a nagy C-vitamin tartalmú készítmények előállításának eljárását.

Szent-Györgyi Albert azonban csak egy, a számtalan kiváló magyar tudós és feltaláló közül. Az alábbi kvízünkben tesztelheti tudását, hogy mennyit tud róluk.

1.
Mit talált fel Bíró László József?
2.
Miért június 13. a Magyar feltalálók napja?
3.
Mikor alapították a Magyar Felalálók Egyesületét?
4.
Hány magyar vagy magyar származású feltaláló nyert Nobel-díjat?
5.
Milyen találmány köthető Jedlik Ányos nevéhez?
6.
Kinek a nevéhez köthető a telefonközpont?
7.
Minek a megalkotásához járult hozzá jelentős mértékben Neumann János?
8.
Melyik "terv" megalkotásában vett részt Szilárd Leó, az atombomba egyik megalkotója? (a kép Hiroshimában készült)
9.
Az alábbiak közül, ki nem orvosi kategóriában nyerte el a Nobel-díjat?

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!