körkép

2021.05.27. 11:30

Új kiállítások, rendezvények – még óvatosak a látogatók

Újra fogadhatják a látogatókat a kulturális intézmények, amelyek már az őszi programot is tervezik. Körkép az Intercisa Múzeumtól a filmszínházig.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Dunaújváros – Május 6-án nyílt meg az Intercisa Múzeumban a Múltba ásott város – Dunaújváros a dunaújvárosiak előtt című kiállítás, amely már eddig is számos elismerést kapott. A kiállítással kapcsolatban a megnyitón Keszi Tamás régész elmondta:

– A régészeti kiállítások sokszor évek, évtizedek egymásra épülő munkájaként valósulnak meg. Így jöhetett létre a Múltba ásott város – Dunaújváros a dunaújvárosiak előtt című tárlat is. A kiállítás első része egy fotógyűjtemény, amely a régészeti feltárásokat mutatja be. A lelőhelyek, amelyek a mai Dunaújváros területén találhatók, a kor régészei számára már jóval a városépítés előtt ismertek voltak. Ezen a területen évszázadok óta végeztek kutatásokat, feltárásokat, e munka a város­építés megkezdésével pedig felgyorsult.

Múltba ásott város – kiváló kiállítással indult újra az Intercisa Múzeum Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

– Ha lassan is, de már kezdenek visszatérni a látogatók. A közelmúltban nyílt új kiállításunk is számos pozitív visszajelzést kapott. Úgy foglalnám össze: átmeneti időket élünk, amihez alkalmazkodunk – mondta el lapunknak Farkas Lajos, az Intercisa Múzeum igazgatója, aki kifejtette: – A hagyományos, múzeumok éjszakájára időzített rendezvényüket ezúttal nem a római kőtárban, hanem a múzeum épületében tartjuk meg. Nem lesznek különböző kézműves-foglalkozások, inkább az előadásokon és a tárlatvezetéseken lesz a hangsúly. Augusztusban szeretnénk, hogy a Dunaújvárosi Vegyeskar újra felléphessen a múzeumban. Őszre pedig egy új kiállítást is tervezünk.

A Kortárs szombatra is kínál programot Fotó: Szabóné Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Egyre több látogatónk van, és a statisztikák folyamatos emelkedést mutatnak. Nagy öröm számunkra, hogy olvasóink egyre hosszabb időt töltenek nálunk – mondta el megkeresésünkre Tóth Éva, a városi József Attila Könyvtár igazgatója, aki kiemelte: – A védettséget igazoló kártyával személyesen is igénybe vehetőek a könyvtár szolgáltatásai, ugyanakkor továbbra is működik a járványhelyzetben nagy népszerűségnek örvendő JAKD-Pakk Pont. Ősztől a városi könyvtár is számos rendezvénnyel, előadással, programmal várja majd a közönséget.

– Egy nagyon hosszú szünet után nyithattak újra a hazai mozik, így értelemszerűen idő kell ahhoz, hogy a közönség is visszatérjen. Hétről hétre egyre többen váltanak jegyet, és bízunk abban, hogy ez a tendencia folytatódni fog. Országos szinten és Dunaújvárosban is azt látjuk, hogy egyre jobb a filmszínházak kihasználtsága. Mi hozzuk a jó filmeket, és várjuk a mozirajongókat – fogalmazott lapunk megkeresésére a dunaújvárosi mozit is üzemeltető Kultik hálózat marketingvezetője, Simon-Horváth Szilvia.

Hétről hétre egyre több az olvasó Fotós: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Május 3-án újranyitott a Kortárs Művészeti Intézet is, amely május 29-én, szombaton 16 órától kurátori tárlatvezetéssel zárja Fridvalszki Márk: Future Perfect – Befejezett jövő című kiállítását. Záró kurátori tárlatvezetés Zemlényi-Kovács Barnabással Fridvalszki Márk Future Perfect – Befejezett jövő című kiállításán, ahol kiderül, hogyan függ össze Margaret Thatcher és a Mandelbrot-halmaz, Brigitte Bardot és a pilleszék, Horkheimer és az acid house, a Rózsaszín Párduc és a poszt­fordizmus – és talán az is, hogy miért befejezett a jövő – olvasható az intézmény ajánlójában.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!