nőnap

2021.03.08. 07:00

Megbecsülés és tisztelet

A nemzetközi nőnap hivatalosan a hölgyek, asszonyok, lányok iránti tisztelet és megbecsülés kifejezésének napja. Három hölgyet kérdeztünk arról, milyen emlékek kapcsolódnak ehhez az ünnephez, és mit is jelent számukra 2021 márciusában ez a nap.

Szabó Szabolcs

2021.03.05. Szerkesztőségünk férfi kollégái köszöntik hölgy olvasóinkat Dunaújváros Fotón: hátsó sor balról: Balla Tibor, Szabó Szabolcs, Agárdy Csaba, Brousil Csaba, első sor Bajusz György, Kálai Félix, Morva Dávid, Várkonyi Zsolt Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

 

Az utóbbi években lapunk férfi munkatársai rendre egy közös jelképes – fotón rögzített – virágátadással igyekeztek köszönteni hölgy olvasóinkat a nemzetközi nőnap alkalmából. Tesszük ezt most is, sajnos ezúttal maszkban, bízva abban, hogy jövő ilyenkor már sokkal felszabadultabban és nyugodtabb körülmények között tehetjük majd mindezt. Köszönet és tisztelet a hölgyeknek, lányoknak, asszonyoknak! A nehéz körülmények ellenére is legyen ma egy igazán virágos napjuk!

„Mára talán kicsit megkopott ez a nap, ám számomra még mindig a tiszteletről, a figyelmességről és megbecsülésről szól. Szerencsés helyzetben vagyok, mert a munkahelyemen a férfi kollégák évről évre a virágok mellett egy kis meglepetésműsorral, vetítéssel is kedveskedtek nekünk, a hölgyeknek. Most a járványhelyzet miatt ez sajnos elmarad, a fiúktól már a múlt héten pénteken megkaptuk a virágokat, és elismerem, ismét örömmel töltött el, hogy most is gondoltak ránk. Figyelmességüket mi is megpróbáljuk viszonozni süteménnyel, pár finom falattal. Megjegyezném, régebben, április elején az úgynevezett férfinapot is megünnepeltük, humorral, jókedvvel, vidámsággal. Meglátásom szerint ezek a gesztusok értékesebbé, emberibbé tehetik a hétköznapjainkat, kis színt visznek az életünkbe” – felelte megkeresésünkre Kelemen Marián Éva képzőművész, a Lorántffy középiskola pedagógusa.

Kelemen Marián Éva képzőművész, pedagógus
Fotók: Szabóné Zsedrovtis Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

– Délvidéki származású vagyok. Azon a vidéken évtizedekkel ezelőtt igazi ünnepnek számított a nemzetközi nőnap. Emlékezetes bálokat, fogadásokat szerveztek a hölgyek, lányok tiszteletére. Ekkor érezhettük egy tágabb közösség őszinte megbecsülését. Ezek az idők mára elmúltak, ám a mai napig szívesen fogadom, ha ezen a napon meglepnek egy-egy szál virággal és gondolnak rám – mondta el lapunknak Farkas Márta, a Szabó Magda Református Általános Iskola igazgatója, aki hozzátette, jó lenne, ha ezek az apró, még fontos gesztusok nem kopnának ki a mindennapjainkból.

Farkas Márta, a Szabó Magda református iskola igazgatója

– Szép emlékek kötnek ehhez naphoz. Már kislányként is kaptam hóvirágot a fiúktól, amelyet a rácalmási Nagyszigeten gyűjtöttek. Nőként nekem jólesik, ha kapok egy szál virágot, ha előre engednek az ajtón vagy lesegítik a kabátom. Nem azért, mert nem tudnám magam megcsinálni, hanem mert igazán megtisztelőnek érzem. Úgy gondolom, hogy ezek a figyelmességek a férfiakban is jó érzést keltenek. Védelmezőnek érezhetik magukat, akik biztonságot tudnak nyújtani számunkra. Karinthyval szólva: minél inkább nő vagyok, annál inkább férfinak érzi magát, akivel szemben állok. A nőnap tehát a férfiak ünnepe is, akik megélhetik, hogy mindezt sugározzuk feléjük ezen a napon – fejtette ki a DH-nak Németh Miklósné, Rácalmás alpolgármestere.

Németh Miklósné

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!