DKKA

2021.02.22. 11:30

A kézilabdás Csapó család nagy büszkesége a kapus testvérpár

A napokban nagyon érdekes, „családi” interjút készített a handballexpert.com kézilabdás portál, amelyben egy édesapát kérdeztek két kislányáról. Azaz a dunaújvárosi Csapó Tamást, a jelenleg a Siófok KC utánpótlás-csapatainál dolgozó szakembert faggatták a két tehetséges kapusról, Csapó Kyráról és Kincsőről.

Gallai Péter

Fotó: NemA

A 27 éves Csapó Kyra és a 19 éves Kincső mindketten kapus poszton játszanak. Kyra jelenleg Debrecenben őrzi a hálót, ellenben Kincső a Siófok csapatában bizonyít hétről hétre.

A kézilabda alapjaival, mindketten Dunaújvárosban ismerkedtek meg. Ám amíg Kyra védett a többi között Siófokon, Győrben valamint külföldön a Metzben is kipróbálta magát, ahol francia bajnok lett, addig Kincső egy kis szombathelyi „kitérőtől” eltekintve, ez idáig csak Dunaújvárosban csillogtatta meg a tudását.

Csapó Tamás jelenleg a Siófok utánpótlásánál dolgozik Fotó: Várkonyi Zsolt/Dunaújvárosi Hírlap

– Két gyermeke jelenleg, az ország két különböző szegletében bizonyítja hétről hétre azt, mennyire tehetséges hálóőr, de menjünk vissza az időben, hogyan kezdődött? Hogyan kerültek kapcsolatba a lányok a kézilabdával?

– Egyszer Tapolcán vendégeskedtünk a rokonoknál, ahol Kyra unokatestvére Dancs Nóri, már kapusként tevékenykedett, és ő állította be Kyrát a garázsajtó elé, hogy védjen. Ügyes volt, Nóri megdicsérte, hazafelé már Kyra közölte, hogy ő kézilabdakapus akar lenni. A következő héten már megkerestük Baranyi Erzsébetet, aki ezt a korosztályt edzette, és egy futóedzés alkalmával csatlakozott a csapathoz. Kincső egyértelműen a kézilabdasport mellett döntött, rengeteget jártunk nővére edzésére, amikor még kicsi volt, és Kyra itt játszott Siófokon, minden héten jöttünk edzésre, mérkőzésekre, nem lehetett a pályáról leszedni.

Ha kell, számíthatnak egymásra

Kincső az iskolakezdéssel egy időben kezdett el kézilabdázni Dunaújvárosban, ahol végigjárta az utánpótlás-ranglétrát, mígnem a felnőttkeret ajtaján is bekopogtatott. A 2017/18-as idényben fél évig kölcsönben szerepelt Mohácson, aztán már a DKKA felnőttcsapatában is bemutatkozhatott. A Siófok honlapjának elmondta: „Édesanyám egy másik sportágnak, a röplabdának szentelte az életét, a bátyám pedig csak belekóstolt a kézilabdába. Apukám viszont teljes mértékben ezzel foglalkozik. Én csupán pár éve vagyok kapus, előtte a mezőnyben játszottam, így a nővéremmel eleinte nem sokat beszélgettünk erről a posztról. Azóta viszont ez nyilván megfordult, ha segítségre van szükségem, akkor ő mindig ott van nekem.”

– Mindkét lány nagyon atletikus alkattal rendelkezik. Rögtön egyértelmű volt, hogy a kapuban fognak kikötni, vagy kipróbálták magukat más posztokon is?

– Kyra abszolút, nem volt kérdés, tántoríthatatlan volt, csak és kizárólag ez volt az elképzelése. Kincső mezőnyben kezdett, irányítóként, de mivel akkor nem volt csak egy kapusa a csapatának, ahol játszott, ahogy Meggyes Rita edző lehívta, egyből ott könyörgött, hogy hadd álljon be kapuba, nem szeretett a padon tétlenkedni. Ez egészen 2015-ig így ment, amikor is Rita, csak kapusmezt rendelt neki arra a szezonra, úgyhogy eldőlt a sorsa Kincsőnek is.

– Az egyből szembetűnő, hogy a lányok külsőleg mennyire hasonlítanak egymásra. Szinte olyanok, mint az ikrek. A személyiségük is ennyire hasonló, vagy vannak dolgok, amiben különböznek?

– Teljesen különböznek. Kyra megfontoltabb, kicsit szerényebb. Kincső tűzről pattant, a kapusok minden rigolyájával megáldott. Kyra türelmesebb, persze benne is munkálkodik az akarat rendesen, de Kincső mindent azonnal akar. Kyra tovább elviseli a negatívumokat, Kincső sajnos olyan, mint én, azonnal robban benne a bomba.

– Manapság Kincső is egyre több lehetőséget kap a felnőttek között is, hogy látja, mennyire hasonló a védési stílusuk? Vannak esetleg mozdulatok, amiket egymástól lestek el? Mi Kyra erőssége, és mi az, amiben még fejlődnie kell, és mi az, amiben Kincső jó, és amin még van mit csiszolnia?

– Szerintem abszolút két különböző típusú kapus. Pont abból fakadóan, amit az előbb mondtam. Külön nem térnék ki gyengeségükre, erősségükre, én abszolút más szemmel nézem őket, mint egy edző. Számomra így tökéletesek, ahogy vannak. Rettentően büszke vagyok rájuk!

Amikor a két testvér, Kyra (b) és Kincső először játszott egymás ellen, édesapjuk még soha nem izgult ennyire Fotó: Csapó Tamás

– Az életben mennyire jó testvérek? Kikérik egymás tanácsát, véleményét?

– Nagyon jó testvérek, Kyra a tapasztalatából adódóan sokat segít a húgának, aki ki is kéri a véleményét sok mindenben. Azt tudom, hogy nagyon szurkolnak, szorítanak egymásnak, Kincsőt is megviseli, ha a nővérének nem megy és fordítva is igaz ez.

– Nemrégiben Siófok – Debrecen rangadót rendeztek a bajnokságban, ahol a két lánya életében először, ellenfélként lépett pályára. Édesapaként, mindezt hogyan élte meg?

– Már vártam ezt a kérdést, ezt rengetegen felteszik és feltették nekem. Ha csak röviden akarok válaszolni, akkor mindketten legyenek csapatuk legjobbjai, de mivel itt dolgozom, nyerjen a Siófok. De ez nem ennyire egyszerű bennem. Mivel a kézilabdában dolgozom, rengeteg mérkőzést látok U8-tól kezdve egészen a felnőttek korosztályáig, de akkor, olyan nyugtalanság és izgalom volt bennem, ami még soha. Minden mérkőzésükön nagyon izgulok, főleg, ha láthatom is őket játszani. Természetesen, mint apa, mindig azt szeretném, hogy százszázalékos legyen a teljesítményük, persze tudom, hogy ez lehetetlen, de amikor nem megy nekik, az nekem fáj a legjobban. Számomra két fontos csapat van mindig, ahol a lányaim játszanak, úgyhogy hajrá Siófok és hajrá Debrecen!

(Forrás: www.handballexpert.com)

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!