oktatás

2021.01.25. 07:00

Több mint 75 ezren írtak felvételi vizsgát szombaton

A járványügyi szabályok betartása mellett rendezték meg szombaton a középiskolai felvételi központi írásbeli vizsgákat. Dunaújvárosban a Széchenyi István Gimnáziumban, a Rosti gimnáziumban és a Pannon Oktatási Központban adhattak számot tudásukról a diákok.

Szabó Szabolcs

Fotó: LI

Szombaton több mint 75 ezer diák írt középiskolai felvételi vizsgát. Az Oktatási Hivatal tájékoztatója szerint a 9. évfolyamra felvételizők írásbelijére több mint 62 ezren jelentkeztek korábban, 6 évfolyamos gimnáziumi írásbelit 8100 tanuló írt, a 8 évfolyamosok vizsgáján pedig közel 5200-an vettek részt.

Dunaújvárosban a Széchenyi István Gimnáziumban háromszázötven diák adott számot tudásáról szombaton dél­előtt. Kratzmajer Zoltán igazgató lapunknak elmondta, mintegy háromszázan a négy évfolyamos képzésre, ötvenen pedig a nyolcosztályos évfolyamra, az úgynevezett „kisgimnáziumra – jelentkeztek.

Felvételizésre váró diákok és pedagógusok a Széchenyi István Gimnázium aulájában Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

A Széchenyibe két beléptető kapun engedték be a vizsgázókat. Kötelező volt a maszkhasználat és kézfertőtlenítés, valamint testhőmérséklet-mérést is végeztek a pedagógusok. Csaknem 100 diák pedig a Rosti gimnáziumban töltötte ki a magyar és matematika feladatsorokat.

Baráth Gyula, a Pannon Oktatási Központ nevelési igazgatóhelyettese lapunknak kifejtette, az érettségik során már alkalmazott és bevált járványügyi szabályok szigorú betartása mellett zajlott a vizsga intézményükben is. Itt összesen 150 tanuló felvételizett a 9. évfolyamra, valamint a 6 évfolyamos gimnáziumi képzésre

A nyolcadikosok írásbeli felvételije két részből állt: előbb 45 percben a magyar nyelv és irodalom feladatsort kellett megoldaniuk, majd a szünetet követően szintén 45 perc állt a felvételizők rendelkezésére a matematikai feladatok helyes megválaszolására.

Magyarból a fogalmazás feladat keretében a nyolcadikos tanulóknak a távoktatás mellett, illetve ellen kellett érveket felsorakoztatni, emellett ki kellett térniük arra is: számukra inkább előnyt vagy hátrányt jelentett ez az oktatási forma.

Beléptetésnél kötelező volt a testhőmérséklet-mérés

A középiskolai felvételi pótlására január 28-án lesz lehetőség.

Az illetékes tárca közlése szerint, a járványhelyzet miatt február 5-én újabb pótnapot biztosítanak, ezen azok a tanulók vehetnek részt, akik igazoltan Covid-19 betegség, karantén vagy egyéb, önhibájukon kívüli elháríthatatlan ok miatt nem tudtak részt venni az írásbeli vizsgán.

Ezt január 29-én 16 óráig jelezhetik annál a középfokú intézménynél, ahová a jelentkezést a tanuló eredetileg beadta. A középiskolák a vizsgaeredményekről február 8-9-én adnak tájékoztatást. Ennek ismeretében a felvételizőknek még lesz módjuk változtatni az intézmények korábban meghatározott sorrendjén.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!