életstílus

2020.12.18. 14:00

Sok madár számára hazánk jelenti a telelőterületet

A téli időszakban hazánkban is egyre többen gondolnak a madarakra, azaz célzottan helyeznek ki madár­etetőket, hogy e vadon élő állatok átvészeljék valahogy a táplálékhiányt. Tanácsok és javaslatok a madarak barátainak.

duol.hu

2020.12.16. Madáretetés télen Rácalmás Fotós: Szabóné Zsedrovits Enikő SzZsE Dunaújvárosi Hírlap DH

Fotó: Zsedrovits Eniko

„Köztudott, hogy télen nem minden madarunk vonul melegebb tájakra, számos faj itthon marad. Az már kevésbé közismert, hogy a tőlünk északabbra fekvő, mostohább, téli klímájú területek madarai számára sok esetben Magyarország jelenti a telelőterületet. Ezek a madarak az evolúciós alkalmazkodásnak köszönhetően (amelynek egyik fontos elemét éppen a madárvonulás jelenti) természetesen emberi segítség, etetés nélkül képesek túlélni a telet” – olvasható a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület közleményében, amely arra is kitér, miként segíthetjük a madarak téli túlélését:

Magtár – egyre több madár vészeli át a téli időszakot hazánkban

„Az etetési időszak dandárja Magyarországon az első fagyok beköszöntétől (általában november elejétől) ezek tartós megszűnéséig, március végéig tart. Azonban az sem okoz gondot, ha a madáretetést − különösen ha új helyen szeretnénk elindítani ezt − már október második felében elkezdjük. Különösen akkor, ha az aszályos időjárás miatt gyenge volt a fűfélék terméshozama.

A madarak gyorsan megszokják, és számítanak az etetőhelyek táplálékkínálatára, évről évre akár messziről is visszatérnek a stabil etetők közelébe telelni, ezért ha váratlanul abbahagyjuk az eleség pótlását, és ezt véletlenül éppen a tél leghidegebb időszakában tesszük, a madarak nehéz helyzetbe kerülhetnek. Az etetőre járó kistestű, gyakran alig 4,5-10 gramm (!) körüli testtömegű madarak számára a –10 Celsius-fok alatti hőmérsékleten a túlélés gyakran arról szól, tartalékaik csak arra elegendőek, hogy át tudják vészelni a fagyos éjszakát.

Túlélőcsomag a madarak számára

Ha másnap nem tudnak eleget enni az alig 5-6 órányi nappali periódusban, például azért, mert nem töltöttük fel az etetőt, könnyen elpusztulhatnak a következő hideg éjszakán. A téli etetőkön alkalmazható madáreleségek három nagy csoportba sorolhatóak, amelyeket együtt érdemes alkalmazni, és így biztosak lehetünk abban, hogy az ivóvízzel együtt az etetők minden madarának minden igényét ki tudjuk elégíteni. Ezekkel az összes szóba jöhető, potenciálisan mintegy 50 madárfajt vendégül láthatjuk az etetőkön” – olvasható a madártani egyesület honlapján.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!