Folytatódik a fiataloknak szóló, Itthon-otthon Baracson esélynövelő program

2020.12.18. 11:30

Jövőt épít a település a járvány okozta, nehéz helyzetben is

A sült galambok nem repülnek, így minden kis sikerért alaposan meg kell dolgozni. Ezzel a megállapítással teljesen egyetért Várai Róbert.

Horváth László

A polgármester a település 2020-as esztendejéről adott tájékoztatót lapunknak:

– A szokásosnak megfelelően az idei is nagyon munkás év volt. Legnagyobb beruházásunk és vágyunk megvalósítása jelenleg is folyamatban van. Ez pedig nem más, mint a jövő generációját itthon tartani szándékozó kétcsoportos bölcsőde építése, ami teljes mértékben szolgálja a falu összes lakóját. Ezen óriási teljesítmény mellett természetesen nyertünk egyéb pályázatokon is, ami szintén nagyon fontos a település életében, fejlődésében. Szintén öröm számunkra a Magyar Falu Programból az óvodánk szépítése, csinosítása, fejlesztése, valamint a két védőnői körzetünk számára elnyert eszköztámogatás. A fejlesztések, beszerzések a mostani időkben is zajlanak, tehát mondhatjuk, hogy az év utolsó pillanatáig dolgoznak kollégáink.

Várai Róbert polgármester

A fejlesztések mellett miként alakultak a társadalmi, civil kapcsolatok vírus idején?

– Teljesen új helyzetet teremtett a pandémia a kapcsolatok terén. Nem gondoltuk volna, hogy ilyen valaha az életben lehetséges. Meg kellett tanulnunk ezzel együtt élni. A civil szervezeteinkkel gyakorlatilag nem is találkoztunk. Még a vezetőikkel sem. A korábbi években szokásunkká vált az év közbeni többszöri kapcsolat, érintkezés, amikor megbeszéljük terveinket, tevékenységeinket, és utána a megvalósításon dolgozunk. Sajnos az ismert okok miatt az idén ebben hiányt szenvedtünk. Ennek ellenére a civil szervezeteink számában gyarapodás történt. Az idén alakult Baracsi Egymásért Baráti Egyesület szervezésében csak sikerült egy rendezvényt, a lecsófesztivált megtartani. A nagycsaládosok rendezésében pedig, ha nem is a teljes szüreti kavalkádot, de a biztonságos felvonulást szintén megtartottuk a hagyományaink jegyében. A többi egyesületünk is szeretett volna rendezvényeket összehozni, de ezek sem valósulhattak meg. A település fontos érintkezési rendszeréhez tartozik a testvértelepülési kapcsolatok ápolása, amihez a megszokott delegációs látogatások szintén elmaradtak. Ezen a téren majd bőven lesz pótolni való, mivel a romániai Szentegyházán és a francia Montois La Montagne településen is választások, önkormányzati vezetőváltozások voltak.

Miként lehet tervezni, és mire számíthatnak a fiatalok?

– 2021-ben szeretnénk minden megszokott programunkat újra megrendezni. Önkormányzatunk gondos gazdálkodással teljesen normális életet tud élni. Természetesen minket is érint a gépjárműadó elvonása, az iparűzési adó csökkenése és még egyéb bevételkiesés. Mivel sok program elmaradt, ebből adódóan az oda szánt pénz megmaradt. Tulajdonképpen mondhatjuk, hogy visszafogtuk a kiadásainkat, és átterheltük a védekezésre, így nagyjából ott vagyunk a figyelmes gazdálkodásnak köszönhetően, mintha a rendes életmenet folyt volna. A jövő generációját illetően már szó esett az óvoda- és bölcsődefejlesztésekről. Folytatódik az Itthon-otthon Baracson esélynövelő programunk, amelyben a fiatalokat igyekszünk bevonni a falu életébe, rendezvényeken, fesztiválokon, előadásokon való közreműködéssel. Ezt a projektet is csak nagy nehézségek árán működtethetjük, illetve vihetjük tovább. A jelenlegi hosszabbítási megállapodás szerint még fél évünk van a teljes terv megvalósítására. Mindenképpen tervezzük.

A társadalmi összefogás, a segítés mindig is jellemző volt a falura

Mit kíván a baracsiaknak jövőre Várai Róbert?

– Nyugalmat és békés megértésben együttélést kívánok, valamint hogy tovább fejlődhessünk, ha nem is nagy lépésekben, de eredményesen, mindannyiunk örömére.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!