üzenet az ünnepekre

2020.12.25. 07:00

Az egészséges lelki táplálkozás titka karácsonykor

„Üzenet az ünnepekre” – karácsonyi sorozatunkban az egyházi elöljárókat kértük meg, adjanak tanácsokat arra vonatkozóan, hogyan kell lelkiekben felkészülni, megélni és élvezni az ünnepi időszakot. Ezúttal Czeglédi Péter Pálon, a református gyülekezet lelkészén a sor.

Morva Dávid

Manapság szinte minden élelmiszerben van valami mesterséges. Állagjavítók, ízfokozók, színezékek, csomósodást gátlók. Megannyi a jól ismert „E” betűkből. Aki tudatosan igyekszik táplálkozni, megpróbál ezekből a lehető legkevesebbet bevinni a szervezetébe. Sokan igyekeznek visszatalálni ahhoz a táplálékhoz, amelyet a mesterséges anyagok előtti időben fogyasztottak nagy- és dédszüleink.

Na de miért is fordultunk a mesterséges dolgokhoz? Azt gondolom, hogy elsősorban bizonyos józanság állt a háttérben. Olcsóbb mesterséges anyagot előállítani, mint a valódit megtermelni. Másodsorban pedig saját telhetetlen természetünk az oka. A mesterséges anyagok íze intenzívebb, színük csábítóbb. Addig, amíg nem csömörlünk meg ezektől, még az ízük is rendben van. Miután azonban telítődtünk ezekkel, vágyunk valami igazira, valódira.

Mi köze mindennek karácsonyhoz? Ahogy az élelmiszerekbe belepiszkáltunk, úgy akaratlanul, de belenyúltunk a karácsony ősi receptjébe is. Sőt, általában az ünnepeinket is eltávolítottuk eredeti rendeltetésüktől, környezetüktől, világuktól. Égőkkel, vásárlással, díszekkel, fákkal vontuk be azokat. Amelyek szépen csillognak, de egy idő után már várjuk, hogy mikor tűnnek el, átadva a helyet a mindennapok megszokott világának. Eleink áhítattal várták az ünnepet, mi pedig, azt gondolom, sokszor várjuk, hogy vége legyen az ünnepnek. Nekik az ünnep a pihenés időszaka volt, mi pedig még az ünnepből is hajtást csináltunk.

Mi a karácsony eredeti környezete? Természetesen legtöbben rávágnák, hogy a család közössége. Karácsony egy családi ünnep, sőt, talán mondhatjuk, hogy a legnagyobb családi ünnep. Amikor mindenki hazaérkezik, és együtt van a család apraja-nagyja. Azonban a családi szeretet ünnepe is csupán egy hozzáadott, mesterséges színezék (a színezékek közül a legjobb) a karácsony majd kétezer éves palettáján.

Amikor valaki a testi táplálkozásából kiveszi a mesterséges dolgokat, elkezdi megtapasztalni a változást. Egészségesebbnek, fittebbnek és tettre készebbnek érzi magát az, aki valódi élelmiszert kezd fogyasztani. Még a nem vallásos emberek is tudják, hogy nemcsak a testet, hanem a lelket is táplálni kell. Karácsony egy fontos lelki táplálék. Fontos feltöltekezési idő a számodra. Milyen lelki táplálékot veszel magadhoz ezen a pár napon? Sőt, milyen lelki táplálékot akarsz a lelkednek adni életed hátralevő napjaiban? Megelégszel a többé-kevésbé mű dolgokkal, vagy pedig keresed az igazit, az eredetit?

Mi tehát az igazi karácsony? Jó lenne, ha le tudnám írni néhány sorban, de rá kellett döbbenjek, hogy az igazi karácsony nem fér bele pár száz karakterbe. Még ha le is tudnám írni, akkor talán nagyobb kárt csinálnék, mint hasznot! A Kedves Olvasó elolvasná, majd támadna egy olyan benyomása, hogy most már tudja a karácsony nagy titkát. Ezt azonban nem lehet pár sorban összefoglalni.

Ezt csak megtapasztalni és átélni lehet! Templomban. Keresztyén közösségben. Istentiszteleten. Istent imádó gyülekezetben. Bibliát forgató testvérek között. Ott az igazi karácsony. A színezék és mesterséges anyagtól mentes, valódi karácsony.

Keresd az online hitéleti alkalmakat, keresd a templomokat, hogy igazi karácsonyod lehessen!

Ki tudja? Ha Isten is úgy akarja, akkor ráérzel az ízére, és megtapasztalod, hogy milyen a lelket tápláló igaz isteni üzenet.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!