A száznyolcvan napos türelmi idő a szigorítás alatt volt érvényben

2020.10.04. 07:00

A gépkocsi vizsgáztatása: most nem lehet könnyíteni

Az utóbbi hónapokban annyi esetben, annyi témakörben írtuk le, hogy a koronavírus átírt mindent. Ezúttal annak jártunk utána, hogy a járványos időszakban miként vizsgáztathatjuk le gépkocsinkat.

Agárdy Csaba

20200916 Kaposvár Külföldről behozott személygépjármű műszaki vizsgáztatása a kaposvári műszaki vizsga állomáson Fotó: Muzslay Péter MP Somogyi Hírlap

Fotó: Muzslay Péter

Az egyik olvasónk ímélt kapott a Belügyminisztériumtól, amiben felhívják a figyelmét arra, hamarosan lejár az autójának a forgalmi engedélye.

A következő a tájékoztatás: „Ezúton értesítjük, hogy xxx forgalmi rendszámú járműve műszaki érvényességi ideje hamarosan lejár. Javasoljuk, hogy a lejárat pontos dátumát mielőbb ellenőrizze a forgalmi engedély második oldalán. Tájékoztatjuk, hogy a veszélyhelyzet ideje alatt lejárt, valamint a veszélyhelyzet megszüntetését követő 15 napon belül lejáró, a forgalmi engedélybe bejegyzett műszaki érvényesség a veszélyhelyzet megszűnését követő 180 napig érvényes. Ezt az új érvényességi időt a nyilvántartásba nem kell bejegyezni, és az okmányon nem kell feltüntetni. Az időszakos műszaki vizsgálat elvégzését a közlekedési hatóságnál vagy a kijelölt vizsgáló állomások valamelyikénél kezdeményezheti.”

A koronavírus miatti tavaszi szigorítások alatt lehetett csúszni az autó műszaki vizsgáztatásával, most nem

Olvasónk számára nem teljesen értelmezhető a levél tartalma, és tényleg nem egyértelmű. Első ránézésre az ember azt gondolná, ha most októberben lejár a műszakija, a járvány miatt a lejárat után még száznyolcvan napig érvényes a forgalmi engedélye. Azonban ez nem igaz, a mostani helyzetre nem érvényes ez a száznyolcvan napos halasztás, és miért is?

Dunaújvárosban több szerviz és a Magyar Autóklub is foglalkozik műszaki vizsgáztatással. Közülük néhányat megkerestünk, és ha nem is teljesen egységes, de hasonló válaszokat kaptunk.

Az egyik szervizben azt a tájékoztatást kaptuk, hogy ez a száznyolcvan napos türelmi idő akkor lépne hatályba, ha ismét karantén lenne, akárcsak tavasszal, ismét zárva lennének a hivatalok. A másik szervizben azt a választ kaptuk, hogy ez a száznyolcvan nap tavasszal volt érvényben, a szigorítások idején, mára azonban ez okafogyottá vált, véleményük szerint a Belügyminisztérium levelében véletlenül maradt bent ez a mondat.

Állapotfelvétel nélkül is kezdhetünk

Dunaújvárosban ősidők óta vizsgáztat a Magyar Autóklub helyi szerviz- és vizsgapontja. Elég gyorsan túl lehetünk a vizsgáztatási procedúrán. A forgalmi engedély lejárta előtt egy héttel elég időpontot kérni, és ha minden jól megy, akkor néhány nap, és megvan az új műszaki engedély. Állapotfelmérést is végeznek az autóklubban, de erre nem mindig van szükség. Ugyanis van olyan lehetőség, hogy az emberfia, ha úgy érzi, vagy a szerelője úgy látja, az autója „egyben” van, akkor nem szükséges mindenképpen állapotfelvételt kérni, rögtön kérheti a vizsgáztatást. Ha azonban a vizsgáztatáskor hiba vagy hibák bukkannak elő, akkor a szerelők azt jelzik, ekkor jöhet az állapotfelmérés, majd a hiba, hibák elhárítása, és végül a vizsga.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!