Önfegyelem és öröm az ünnepen

2020.09.22. 17:30

Szent István megyéje megyenapot tartott, a kiemelkedő teljesítményt jutalmazták

Évről évre más és más megyebéli település ad otthont a megyenapi ünnepségnek, Etyek mintaszerű településfejlesztésével kapott idén kiemelt figyelmet ez alkalomból.

Zsohár Melinda/FMH

Fejér megyeieket méltatnak és ismernek el megyei alapítású díjakkal minden esztendőben e különleges közjogi eseményen, a megyenapon. Történelmi a büszkeség – Szent István megyéjeként is emlegetik az ezeréves közigazgatási egységünket lakói. A szűkebb körű részvétel ellenére elegáns és méltó alkalommal köszöntötte az ünneplőket Molnár Krisztián, a megyei közgyűlés elnöke. Megtisztelte jelenlétével az ünnepséget Spányi Antal megyés püspök, megyei vezetők, országgyűlési képviselők osztoztak a kitüntetettek elismerésében. Az ünneplő elnökségben Tessely Zoltán, a körzet országgyűlési képviselője és Zólyomi Tamás etyeki polgármester fejezték ki köszönetüket a kiemelt figyelemért.

Dr. Müller Cecíliának díszpolgári címet adományoztak

A kötetlen találkozások, a beszélgetések és az öröm akkor is időszerű és helyénvaló, ha a pandémia önfegyelmet és elővigyázatosságot követel mindannyiunktól, hangsúlyozta a megyei elnök. A kiemelkedő teljesítményt nyújtó személyek köszöntése kiváló alkalmat nyújt a múltidézésre, a jelenhez való kapcsolódás, a hagyományok megtartásának fontosságára. Etyek zászlóshajó a fejlesztések terén, a Pannónia Szíve Program során nemzeti forrásból kétmilliárd forintos támogatásban részesült az elmúlt időszakban, nem utolsósorban Tessely Zoltán országgyűlési képviselő és miniszterelnöki biztos tevékenységének köszönhetően, mondta Molnár Krisztián. Zólyomi Tamás polgármester a nagyközség fejlesztését tűzte ki célul, a nagyszabású támogatások után a falufejlesztést szorgalmazza, tette hozzá. A látogatóközpont háromszázmillió forint megyei támogatást kapott korábban, bölcsődeépítésre az idén 643 millió forintot nyert az önkormányzat. A Magyar Falu Programban százmillió forintban részesült Etyek, s a napokban nyújtják be az új egészségügyi központra a pályázatukat – sorolta fel Molnár Krisztián az eredményeket. Világjelenség a leginkább Nyugat-Európából kiinduló nihilizmus és értékválság, gazdasági háború és szellemi harc folyik a kontinensen, ami ellen a bátorság, a hűség és az erkölcs alapelveivel tudunk védekezni. Értékeink felmutatása és az értékteremtők elismerése ennek egyik fontos eszköze, zárta mondandóját a megyei elnök.

Mezőszentgyörgyi László és Müller Cecília lett idén Fejér megye díszpolgára Fotó: Pesti Tamás

Tessely Zoltán országgyűlési képviselő, miniszterelnöki biztos – érintvén a világjárványt – elmondta, Magyarország hatékonyan védekezik, hatszázmilliárd forintot költöttünk az egészségügyre az új kihívásokra válaszul. Az etyekieknek együttműködő tes­tületet kívánt a november 8-iki időközi választás után, s az újrainduló polgármestert méltatta.

Zólyomi Tamás polgármester röviden szólt a köszönet hangján, amiért megmutathatják, mire büszkék az etyekiek. Hozzátette: a hazafiság számára azt jelenti, hogy az elődök jó példája nyomán cselekszenek lakóhelyük érdekében a mai generációk.

A megye egyik legnagyobb elismerését, a díszpolgári címet a közgyűlés két személynek szavazta meg: Müller Cecília tiszti főorvosnak és Mezőszentgyörgyi László tanár-szakedzőnek. Müller Cecília orvos családjával Fejér megyében él, ez az otthonuk, hangsúlyozta a méltatást követően a kitüntetett. Saint Exupéry-re hivatkozott, az író „kis lépések művészete” imájának részletét idézve. A kis lépések megtételét tekintette irányadónak egész életében, fogalmazott szerényen. Következetes magatartásával, lelkiismeretes munkájával nemcsak Fejér megyében, de az egész országban tekintélyt szerzett, embersége, figyelmessége közismert, hangzott el laudációjában.

Díszpolgári címet kapott Mezőszentgyörgyi László testnevelő tanár, szakedző, filozófiai végzettségű sportpedagógus, aki egész életét a testnevelés és a sport ügyének szentelte. Fél évszázadot dolgozott az utánpótlás-nevelésben, Fejér megye első „sportdoktoraként” emlegetik, számos könyve, publikációja jelent meg, az iskolai testnevelés témájában írt doktori disszertációja útmutató volt a szakterületen.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!