Jellemzik a kort, amelyben az iratok születtek

2020.08.28. 14:00

Árulkodó dokumentumokat bukkanhatunk akár otthon is

Mennyi irat gyűlik össze egy háztartásban! Őrizzük egy ideig, majd kidobjuk. Akadnak notórius gyűjtögetők és notórius megsemmisítők. Aztán eljön egy nap, amikor az érintett már nem tud kidobni semmit. Az örökösökre marad mindez. De a személyes, érzelmi kötődés és a beállítódásuk alapján ők is többfélék. Ami egyeseknek csak kidobandó szemét, másnak érték: egy ember életének dokumentumai. Ráadásul egy közösség meghatározott korszakának lenyomata is. Jellemzik a kort, amelyben ezek az iratok születtek, amelyben eleink éltek.

Lukácsi Pálné

Egy kedves dunaföldvári ismerősömtől egy nagy doboznyi családi archívumot kaptam átnézésre. Hátha a település története szempontjából találok valamit – mondta. Nagy megtiszteltetés és bizalom ez. Helytörténettel is foglalkozó újságíróként igazi kincs.

A dokumentumok egy részét átnézve gyermekkorom világába repültem vissza. Annak idején én is vittem beadásra tojást, tejet, de emlékszem, amikor a fináncok – ahogy a pénzügyőröket nevezték – megtalálták a be nem szolgáltatott bort a kert végén lévő kukoricaszár alá rejtett hordóban. S tisztán emlékszem egy jelenetre, ahogy ott állunk a disznóólnál. Az ellés előtti kocát szemlélgették a szüleim, s arról beszéltek, hány malacnak kellene világra jönnie, hogy teljesíteni tudják a beszolgáltatást, s még maradjon is. Én ötéves cserfes kislányként beleszólva a felnőttek beszélgetésébe rákérdeztem: ezt a koca is tudja?

Emlékek és valóság. Itt ülök és lapozgatom a dokumentumokat. Már az elnevezések is árulkodóak: zálogolási jegyzőkönyv, békekölcsön-jegyzés igazolás, zsírátvételi jegy, borvételi jegy, cséplési eredménylap, marhalevél, magánháztartási sertésvágási engedély, vámgabona-betárolási jegy, terményvételi jegy, zsírbeadási igazolás, adóbeszedési számla.

A fentieket a hetven éven felüliek még értik talán, a többiek nemigen. Pedig magyarul írták. Magyarul – a magyar történelem egy különlegesen nehéz időszakáról, a háborút túlélt nemzedék 1950-es években megtapasztalt mindennapjairól. Vékony kis cetliken láthatjuk például, hogy az illető földvári lakos 1955 januárjában 28 tojást, júliusban 44 tojást adott le. Egy-egy nagyobb lapon olvasható, hogy 500 négyszögöl területen szerződött az ercsi cukorgyárral: 690 kg répát adott le, ezért 41,40 Ft készpénzt és 13,80 kg kristálycukrot kapott. Dokumentum igazolja, hogy termelési szerződést kötött a Mecsek Vidéki Borforgalmi Vállalattal 400 kg étkezési borszőlőre, illetve hogy felszólítást kapott a megtermelt (vagy meg sem termett?) májusi kukorica határidő hosszabbítással 6 napon belüli beszállítására.

Ez a korabeli dokumentum a hús- és tejbeadási alapkötelezettségről árulkodik Fotó: a szerző

Az 1955. évi előzetes hús- és tejbeadási lapon látható, hogy mennyi az illető kötelezettsége. A dokumentum szerint „az alapkötelezettség előzetes megállapításának a célja az, hogy a termelő kellő időben értesüljön az 1955. évi hús- és tejbeadási kötelezettségeiről, és annak teljesítésére felkészüljön.” Emlékeim szerint a magánbeszélgetésekben gyakran szó volt erről a „felkészülésről”, azaz arról, hogy az adott év időjárása és egyéb körülményei közepette miként lehet vagy lehetetlen mindezt teljesíteni.

Talán a mai közép- vagy fiatalabb generáció is ismeri a korszakot bemutató kultikus filmeket, többek között Bacsó Péter A tanú című alkotását. Emlékeznek a Pelikán József gátőr karaktere köré épülő történetre, amelyben az ötvenes évek abszurd politikai rendszerének leltárában szerepel a „fekete vágás”. Mert ilyen is volt. Engedély kellett mindenhez, a többi között a disznóvágáshoz is. Ebben a családi archívumban szintén találunk egy sertésvágási engedélyt, amelyben ez olvasható: „engedélyt adok arra, hogy az 1953/54. gazdasági évre 3 tagú családjának fogyasztása céljára egy sertést levágjon. A sertésvágás napja: 1954. január 21. nap. A nevezett köteles a levágott sertés után négy kg fogyasztásra alkalmas, gondosan kezelt, idegen anyagtól mentes olvasztott sertészsírt a vágástól számított 3 napon belül, a vágási helyen a községi zsírgyűjtőnek hatósági áron beadni.” Az engedély nélküli vágás vagy a termények eltagadása – a kor jogszabályai szerint – közellátási bűncselekménynek számított. A történészek szerint több mint 400 ezer embert ítéltek el ilyen jogcímen, akár többnapos börtönre is.

Előfordult, hogy nem sikerült a gazdának az adott területen megtermelnie vagy a gazdaságában előállítania a beadási kötelezettségnek megfelelő mennyiséget. A megőrződött dokumentumok szerint a hatalom olyan „engedékeny” volt, hogy egy rendelet módot nyújtott a termelőknek, hogy „állatbeadási kötelezettségüket önkéntes társulás útján teljesítsék.” Árulkodó az is, kik és hogyan társulhattak: hízott sertés beadására „5 dolgozó paraszt, vagy legfeljebb 3 kulák, vágómarha beadásra 12 dolgozó paraszt vagy legfeljebb 4 kulák.” Meghatározták a társulásban leadandó állat súlyát is.

A kis cetliken látható, hogy a gazda mennyi lencsére, búzára, borsóra, napraforgóra szerződött, s az is, Dunaföldvár határában mely dűlőkben voltak max. 2,5 ezer öl nagyságú területei. Ismerősek a nevek: Tamankó, Kertekvége, Csőszkunyhó, Barotakuli, Oláhvölgyi külső, Méhészalja, Kanacs, Bíbic. Időnként kézzel írt összeadások számai sorjáznak egy-egy papírlap hátulján. Szinte látom az özvegy gazdaasszonyt, amint azon töpreng, vajon mit tud teljesíteni, s mennyivel tartozik még.

A terményvételi jegy elszámolásának hátulján pirossal kiemelve a korabeli propaganda nyomtatott szövegét olvashatjuk: „Ne elégedj meg azzal a beadással, amit erre a vételijegyre teljesítettél. Teljesítsd mielőbb egész terménybeadási kötelezettségedet, mert a feleslegeidet csak az után viheted a szabad piacra, ha a beadást egész községed teljesítette. TELJESÍTSD TÚL beadási kötelezettségedet. Ezzel is erősíted a harcunkat a BÉKÉÉRT!” Ez volt a kulcsszó! Mint ahogy az ének is zengte: „Egy a jelszónk a béke, harcba boldog jövőért megyünk…” Kellett is a lelkesítés, hiszen az egyik tanulmány szerint az ötvenes évek elején az életszínvonal három éven keresztül tartó visszaesése következtében a reálbér 1952-ben 20 százalékkal volt alacsonyabb az 1950. évinél. Ha pedig az 1938-as szintet tekintjük alapnak, akkor az 1952. évi reálbér ennek csak 66 százaléka volt.

Magyarországon a gyűlölt beszolgáltatási rendszer intézménye egészen 1956-ig fennállt, csak az 1956. évi 21. számú törvényerejű rendelettel törölték el – visszamenőleges hatállyal 1956. október 25-től.

Így éltek ők – ezt a címet adhatnánk ennek a doboznak, amelyben látszólag csak papírlapok voltak. De ha végignézzük egyesével, előbomlik az ötvenes évek magyar társadalmának egy szelete, egy ember, egy család élete.

 

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!