A veszélyhelyzet végének kihirdetése után még tizenöt napig él a szabályozás

2020.06.15. 14:00

Nem emelkedett jelentősen a műszaki vizsgára várók száma

A március 11-i kormányrendelet kimondja, hogy a terjedő koronavírus-járványra tekintettel a magyar állampolgárok Magyarország területén hatályos, lejáró hivatalos okmányai a veszélyhelyzet megszűnését követő 15 napig érvényesek. Tehát lehet autózni az időközben lejárt műszakijú autókkal is, de a veszélyhelyzet végeztével két hetük lesz az autósoknak, hogy ezt pótolják – írtuk meg a Hírlap hasábjain még áprilisban. Utánajártunk, mi a helyzet a témával kapcsolatban a koronavírus-járvány körüli intézkedések lazítása után, a veszélyhelyzet feloldásának hajnalán.

Brousil Csaba

Felkerestük a Magyar Autóklubot, ahol kérdésünkre elmondták, mivel új szabályozás még nem lépett életbe, ezért a témában új információval ők sem tudnak szolgálni. Arra azonban érdemes felhívni a figyelmet, ahogy ezt korábbi cikkünkben is megtettük, hogy a rendelet magyar állampolgárokról beszél, tehát a cégeket, vállalkozásokat ez a szabályozás nem érinti, ez ezekhez tartozó autóknak a veszélyhelyzet idején is rendelkezniük kell érvényes műszaki vizsgával.

A rendőrök a rend visszaállta után is ellenőrzik a műszaki érvényességét Fotó: Laczkó Izabella/Dunaújvárosi Hírlap

Felkerestük a dunaújvárosi Quality Autószervizt is. Nyakacska Zsoltot arról kérdeztük, hogy az elmúlt időszakban, a vírus kapcsán foganatosított lazító intézkedések hatására (élénkül az élet, nyitnak a szállodák, az emberek tervezhetik nyaralásukat, nyitnak az országhatárok, szabadabban lehet közlekedni az országban) szignifikánsan nőtt-e az autójukat műszaki vizsgára vivők száma. Azt a választ kaptuk, hogy a Quality-nél nincs kiugrás, jellemzően nem jelentkeznek többen műszakira, mint az elmúlt időszakban. Tehát elmondható, hogy a korábbi sajtóhírekkel ellentétben a műszaki vizsgáztatás gördülékenyen zajlik.

Hamarosan vége lehet a veszélyhelyzetnek

Fontos ismét megjegyezni, hogy a gépjárművek kötelező felelősségbiztosítását továbbra is tudni kell igazolni, azaz a díjat be kell fizetni. A biztosítótársaságok a veszélyhelyzet idején, illetve azt követően tizenöt napig elfogadják a lejárt okmányokat. Ugyanakkor felhívják a figyelmet arra, hogy minden gépjárművezetőnek továbbra is rendelkeznie kell érvényes kötelező gépjármű-felelősségbiztosítással – foglalt állást korábban a Magyar Biztosítók Szövetsége.

Várhatóan cikkünk megjelenését követő napon az országgyűlés dönt a veszélyhelyzet feloldásáról. Annak kihirdetése után tehát tizenöt nap áll a rendelkezésükre azoknak az autósoknak, akik szabályosan ugyan, de lejárt műszaki vizsgájú autóval közlekednek. A kijelölt határidő lejártával visszaáll a régi rend a közlekedésben is, és akkor már csak érvényes műszakival rendelkező autóval járhatunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!