Baby boom 68 nyarán a fiatalok városában, telefont kaptak a falvak és a tanyák

2020.06.12. 14:00

Munkaidő-csökkentés – eljött a szabad szombatok korszaka

Párizsi diáklázadások, prágai tavasz, új gazdasági mechanizmus, a 44 órás munkahét bevezetése, mexikói olimpiai játékok – mozgalmas, meghatározó év volt 1968. Rendszeresen jelentkező várostörténeti Múltidéző lapszemlénk során e legendás esztendő néhány fontos pillanatát elevenítjük fel. Rendhagyó módon több tételben. Hé, ’68!, harmadik rész.

Szabó Szabolcs

Fotó: Zsedrovits Eniko

Június 7-én ismét magas rangú vendéget üdvözölhetett Dunaújváros: dr. Zakir Husain, az Indiai Köztársaság elnöke személyében. A fogadtatás emlékezetesre sikerült, a Hírlap beszámolója szerint: „A gépkocsikból kiszálló vendégeket sok száz dunaújvárosi köszöntötte, s az indiai államférfiak szívélyesen visszaintegettek. Mint látszott, első pillanatra szimpatikussá lett nekik városunk.”

Épül az új ABC a Vigadó utca végén 1968 júliusában

A világpolitika színterén is fontos események zajlottak: június 5-én politikai gyilkosság történt Los Angelesben, a közelgő elnökválasztáson is indulni kívánó Robert Kennedy-t lelőtték. „Robert Kennedy utolsó szavaival azt ígérte, ha bejut a Fehér Házba, változtat az Egyesült Államokat egyre mélyebb katonai zsákutcába és egyre reménytelenebb nemzetközi elszigeteltségbe taszító eszkalációs politikáján… Mozgalmas napokat élt Franciaország is. „A három hete tartó francia válság menetében változás állt be, jó néhány iparágban befejeződött a sztrájk, mivel a dolgozók egy részének már teljesítették követeléseit.” – volt olvasható Gárdos Miklós külpolitikai összeállításában.

Elkészült a vasmű második gáztartálya

Tombolt a kánikula 68 júniusának közepén, a lap pedig a víz- és csatornaművek munkáját tárta fel. „Jelenleg négy csápos kútból és hat mederkútból kap a város naponta átlag 15 ezer köbméter vizet. Az eddigi legnagyobb vízfogyasztási csúcs 1966. augusztus 16-án volt, amikor is 19 570 köbméter vizet fogyasztott a város. Ha az üzemek fogyasztását is beleszámoljuk, akkor minden dunaújvárosira 350 liter víz jut. Ha csak a lakossági fogyasztást vizsgáljuk, akkor fejenként naponta 175 litert fogyasztunk. Ugyanez a szám Budapesten 120 liter.”

A takarékos újvárosiak 87 millió forintot őriztek betétkönyvekben

A Vasmű úton megnyílt az Elit Cipőbolt, a tudósítás szerint a nyitás napján, alig három óra alatt 30 ezer forintos forgalmat bonyolított le az üzlet.

Elkezdődött az első hazai atomerőmű építésének előkészítése. Ennek érdekében Paks környékén meteorológiai méréseket és talajvizsgálatokat folytattak a szakemberek 68 nyarának elején.

Felszerelték az első falutelefont! „A falvak, a tanyaközpontok szinte „kiesnek” a világból. A tervek szerint az idén Fejér megyében 25 falutelefont létesítenek, jórészt társadalmi munkában.” A dunaújvárosi postahivatal műszaki üzeme négy telefon felszerelését vállalta, és elsőnek a megyében végre megszólalt a készülék Mezőfalva-Szőlőhegyen. A Szorgalom posta­brigád öt tagja kilenc nap alatt építette meg a vezetéket – nagyrészt munkaidő után.

Nyári gyermekdivat

Dunaújváros továbbra is a fiatalok városa – erre a megállapításra jutott a „Mi, dunaújvárosiak” címmel jelentkező társadalmi riportsorozat első része. „Városunk közel 47 ezer lakosából 24 200 dolgozó, 9600 iskolás, tanuló, 4200 csecsemő, bölcsődés, óvodás, 5600 nem dolgozó, s a nem dolgozók közül mintegy 3000 nyugdíjas. A lakosság megoszlásának adata arra mutat, hogy az aktív keresők aránya megegyezik az országos átlaggal, mintegy 50 százalék. Meglehetősen magas az eltartottak száma. Ez abból adódik, hogy csak a gyermekek száma eléri városunk lakosságának egynegyedét. Így továbbra is hitelt érdemlő az a megállapításunk, hogy Dunaújváros a fiatalok városa.”

Az átfogó munkaidőreformnak köszönhetően megérkezett a „hosszú hétvégék kora”. „Július 1. nevezetes dátum a dunaújvárosi üzemekben. A Dunai Vasmű 12 ezer, a Papíripari Vállalat 1100, a vasbetongyár 1100, a Vörös Október Ruhagyár 870 és a Férfi Fehérneműgyár 500 dolgozója élvez ezentúl rövidebb munkahetet, hetente, kéthetente vagy háromhetente szabad szombatot. A több szabad­idő több pihenést, több szórakozást, több kikapcsolódást jelent immár 15 ezer dunaújvárosi dolgozónak.”

Nemcsak fiatal, hanem ugyanakkor takarékos városnak is bizonyult Dunaújváros. „Összesen 12 976 takarékbetétkönyvet, 87 millió forinttal számláltak össze az OTP-ben és a postafiókokban. Ennek az óriási összegnek a tizenhét százaléka gépkocsi-nyeremény betétben fekszik… Az OTP 1967 decemberének végéig társasház, szövetkezeti lakás és egyéb építési költségek fedezésére mintegy 173 millió forint hitelt nyújtott.”

Dr. Zakir Husain, India köztársasági elnöke ellátogatott a városba

„A tanteremhiány enyhítésére 8 tantermes iskola épül a kertvárosban. Az átadás előtti utolsó napokban teljes erővel folyik a munka. Minden remény megvan arra, hogy a kertvárosi gyerekek szeptember 1-jével birtokba vehetik az új, korszerű intézményt.” – írta a Hírlap 68 júliusának közepén.

Hőhullámok sora követte egymást 68 nyarán, aminek leginkább a strandolók örültek Fotók: Zsedrovits Enikő/Dunaújvárosi Hírlap

Fellobbant az első gázláng az Erkel kertben. „Csütörtökön délelőtt fél tízkor régen várt esemény szemtanúja volt munkatársunk az Erkel kert 1. III. emelet 4. számú lakásában, ahol elsőnek az L/1. épületben fellobbant a városi gáz lángja. Az alkalom kevésbé volt ünnepélyes, de az örömről csak felső fokon lehet írni. A bekötésen jelen volt Pintér Gyula, a Dél-Dunántúli Gázgyártó és Szolgáltató Vállalat dunaújvárosi telepének vezetője, aki elmondta a gáztermelő egységek kapacitása 1,2 millió köbméter… informálta munkatársunkat arról is, hogy szeptemberben a Ságvári városrészben is megkezdik a földgázra való átkötéseket.

Bár forró nyár volt, idegenforgalmi szempontból a szezonban kevés hajó állt meg a dunaújvárosi állomáson. „A fő utasforgalmat a munkásjáratok bonyolítják le: naponta hatszor indul Apostagra hajójárat, amely főleg a vasmű dolgozóit szállítja… egyetlen hosszabb távú járat az a vízibusz, amely Budapestről indul reggel és délután már vissza is fordul Dunaújvárosból. Ezenkívül jóformán más személyforgalom nincs a MAHART dunaújvárosi személyhajó állomásán.”

Igazi baby boomról adott hír a lap. „Augusztus 11-ig összesen 1203 születési anyakönyvi kivonatra jegyezték be: születési helye Dunaújváros. 1967 első felében 846 gyermeknek adtak éltet városunkban, és közülük csak 313 lett helyi lakos.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!