Ha a szponzor hétfőn este nem kapja meg a szmájlit, akkor hívja a mentoráltját

2020.04.30. 17:30

Megosztani, ventilálni: lehet gyűlés nélkül tisztának maradni

Ha rangsorolni kellene, az emberek mely csoportjai vannak a legnagyobb megpróbáltatásnak kitéve a mostani szigorú, karanténos időben, valahol a felsorolásban helyet követelnek maguknak a gyógyuló, felépülő szenvedélybetegek. Azok az emberek, akiknek semmi bajuk, ha a megszokott rendben, az ismert ritmusban történnek a dolgok. Ám ha homokszem kerül a gépezetbe, s felborul a rend, akkor nagy veszélybe kerülhetnek.

Jankó Árpád

Ülnek az emberek körben a székeken, időnként valaki szólásra jelentkezik, mondja a történetét, majd a csengőszó után felállnak, s kéz a kézben imádkoznak. Megvan a kép? Megannyi filmben láthattuk már ezeket a jellegzetes pillanatokat, amik a szenvedélybeteg emberek 12 lépéses programját mutatják be. A gyűlést. A meetinget – ahogy ők mondják. Ezeknek az embereknek az egészségük (józanságuk, gyógyszermentességük, drogoktól való tisztaságuk és még sok más téren) megőrzése érdekében rendszeresen találkozniuk kell. Mi van velük most, hogy még ezek a terápiás csoportok sem működhetnek?

Az Anonim Alkoholisták a Munkásművelődési Központban találkoznak hétfő esténként, illetve péntek délelőttönként – normális körülmények között. A ház a járványveszély miatt zárva van, így egyetlen rendezvény, foglalkozás, így az AA-csoport gyűlése sem tartható meg.

Már tesztelhető a függőség

Azt, hogy szenvedünk-e valamilyen függőségben, ma már egyszerű tesztekkel megállapíthatjuk. Ne lepődjünk meg: a függőség ezernyi arcot ölthet, ámbár nem mindegyik személyiségromboló. A leggyakoribb és legismertebb az alkoholbetegség, a nikotinfüggőség, a drogoktól és szerektől való függés, a társ- vagy kapcsolatfüggőség, a szerencsejáték-függőség, ám a személyiségre károsan hat az internetfüggőség, a munkaaddikció, a videójáték-függőség és a test­edzésfüggőség is. A hogyanmondjamelneked.hu portálon a tesztek címszó alatt számos adatlap segíti felmérni, hogy normális-e a működésünk, avagy már kezelendően kóros.

– Ha valakinek segítségre van szüksége, hívhatja a telefonszámunkat. A készülék mindig egy társunknál van, aki telefonügyeletesként vállalja, hogy fogadja a hívásokat. Ezt a feladatot – ahogy minden más tevékenységet is – önként, szolgálatként végezzük – mondja a csoport egy tagja, aki (Anonim Alkoholistákról lévén szó) itt is meg óhajtja őrizni névtelenségét.

– Azért nehéz ez az idő, mert ajánlások szerint élünk, és az öt ajánlás egyike az, hogy „járj gyűlésre!” Mindannyiunknak fontos, hogy időről időre megoszthassuk gondjainkat, szükséges, hogy ventilálhassuk érzelmeinket, hiszen ez tart józanul, tisztán. Ha ez nincs, akkor elveszünk az élet gondjaiban, egyre frusztráltabbak leszünk, s akkor csak idő kérdése, hogy a pohár után nyúlunk-e, vagy használni kezdünk. Sok ilyen esetet láttam. Szerencsére az ajánlások között az is szerepel, hogy „legyen szponzorod!” A szponzor az a segítő, akihez minden gonddal-bajjal fordulhatunk, s biztosak lehetünk benne, hogy segít.

A társak szerencsére egy kattintásra vannak, s érkezik a segítség Fotó: Laczkó Izabella/Dunaúhvárosi Hírlap

Elmondja, hogy van mentora neki is, három embernek pedig ő a szponzora. Mostanában nem beszélt a mentorával, ugyanakkor a szponzoráltjai majdnem minden nap megkeresik. Az a gyakorlatuk, hogy ameddig jól van valaki, minden hétfőn küld egy szmájlit a szponzorának. Ha gond van, akkor hívja. Ha a szmájli elmarad, akkor pedig a szponzor emeli fel a telefont.

– Nagyon rossz hatással van ránk ez a járvány, ez az egész vészhelyzet. Az egyik szponzoráltam külföldről jött haza, kéthetes karaténban volt, nehezen viselte. Viszont ahogy megcsináltathatta a körmét, a frizuráját, mintha kicserélték volna, ismét az a stabil teremtés volt, aki előtte. A másik pedagógusként otthonról tanít, meg kellett erősíteni egy kis biztatással, mert az informatika terén nem járatos, ami elbizonytalanította, és felébresztette benne a megfelelési kényszert. A harmadik vidéki nyugdíjas, talán ő éli meg a legrosszabbul ezt az időt, a tétlenség, a feleslegesség emészti, s túl sok ideje marad az önmarcangolásra. Mindhárman tizenéves józanok már, de ugyanolyan törékenyek, mint aki egy napja nem ivott. Nem szabad elfelejteni, hogy mindannyiunk keze csak egy méterre van a pohártól.

Amint kinyit a Munkásművelődési Központ, újból lesznek gyűlések

Amióta az Anonim Alkoholistákhoz hasonló 12 lépéses önsegítő csoportok működni kezdtek hazánkban, gombamód szaporodtak el, ami a nyilvánvaló hiányt orvosolta. Nemcsak iszákosok, hanem drogosok, politoxikománok, gyógyszerfüggők, munkaaddiktok, szex- és szerelemfüggők, nikotinfüggők, pornófüggők, túlevők, játékgépezők, internetesjáték-függők, szerencsejáték-függők, társfüggők használják a programot a szenvedélyük kezelésére.

Kérjen segítséget

Ha úgy érzi, hogy szenvedélybetegsége, szerhasználata, vagy bármilyen függőség hatalmába kerítette, kérjen segítséget! Ezek a civilizációs betegségek ma már jól kezelhetők, s lehetséges boldog és teljes életet élni ezek nélkül is. A fel- és beismerés a legfontosabb lépés, a következő pedig, hogy szakemberhez fordul.

– Az internetnek hála elég kiterjedt a hálózatunk, a társaim jószerivel egy kattintásra vannak tőlem. Vannak a Face­bookon belül zárt csoportjaink, Jaffa, 12 lépés, Just for Tuday, ezek segítségével tudunk Skype-gyűlést tartani. A felület arra is alkalmas, hogy segítséget kérjen és kapjon valaki, ami gyakorta csak egy beszélgetés. A szenvedélybeteg ember érzékenyebb, mint a többiek, jobban megviselnek minket a frontok, a hangulatok. Erre akkor figyeltem fel, amikor életem utolsó elvonókúráján a pszichiátrián fekve a nővér szépen előkészítette éjszakára a Seduxen-ampullákat, mert tudta, hogy telihold van, s „ilyenkor beindulnak az alkeszek”.

Amíg beszélünk, belép a face­bookos csoportjába, és mutatja a legutolsó bejegyzést: „Fel tudok hívni valakit?”

– Hát erről beszélek. Most mindenki zizi, de mi még zizibbek vagyunk.

Ezek is érdekelhetik

Hírlevél feliratkozás
Ne maradjon le a duol.hu legfontosabb híreiről! Adja meg a nevét és az e-mail-címét, és mi naponta elküldjük Önnek a legfontosabb híreinket!